Av de första enheterna i SSD-dödartestet är det nu endast Samsungs 840 Evo som lever. Men med hjälp från Adata så får vi nu in nytt blod i form av SP550.

I mars 2015 så startade vi ett av våra mest ambitiösa test hittills här på Nordichardware. Målet var att få tag i så många TLC-baserade enheter som möjligt och sedan skriva data till dem för att se hur länge de faktiskt håller. Ironin i det hela är att några av testenheterna nästan är ointressanta nu då det har kommit nyare enheter. I nuläget så är det endast Samsung 840 Evo som fortfarande pinnar på och har skrivit, smått otroliga, 1 800 terabyte med data. Det motsvarar över 450 år av vardagsanvändning.

På vägen så har vi dock lyckats döda både en Samsung 850 Evo 250GB (vid 1 000 terabyte) och Sandisk Ultra 2 (vid 524 terabyte).

Annons

Det senaste året så har det dock hänt mycket och antalet TLC-baserade SSD-enheter har ökat dramatiskt. Vi har också sett nya kontroller med bättre ECC för att ytterligare förlänga livslängden på TLC-Nand. I samband med det så har vi dock också gått över till 15nm/16nm NAND som i sin tur minskar hållbarheten. Så den stora frågan är, hur klarar sig den nya generationen TLC-enheter av vårt SSD-dödar test?

Nästa deltagare: Adata SP550

Tro det eller ej, men det är inte så enkelt att få en tillverkare att donera en SSD som ska dödas. Men efter många om och men så har Adata ställt upp med ett testexemplar av deras SP550 (läs även vår reccension av SP550). Det handlar om 240GB-modellen som vi tidigare testat här på Nordichardware. Adata SP550 använder sig av Microns 16nm TLC-Nand som vi också sätt i Crucials BX200 och det borde ge oss en indikation på hur pass tålig den nya generationen TLC är.

Vi ska dock poängtera att detta är endast en testad enhet av varje modell. För att kunna dra någon definitiv slutsats så skulle vi behöva testa flera enheter av samma modell. Tyvärr har vi inte den möjligheten och vi kommer därför inte att få några exakta svar. Vi kan däremot få en liten fingervisning.

Annons

ssd_sp550_kartongDet första målet för Adata SP550 är att ta sig upp till samma nivå som Sandisk Ultra 2. Sandisk enhet använder 19nm TLC och borde i teorin hålla bättre. Men kontrollern som Sandisk använder är egentligen inte designad för TLC i första hand. Adata SP550 använder istället en SM2256-kontroller från Silicon Motion. Denna kontroller är designad för TLC och har stöd för LDPC-ECC som borde ge bättre livslängd på minneschippen.

Läs även: Samsung 840 Evo når 1 600 TB i NHW:s SSD-dödartest

När vi gjorde ett snabbtest av SP550 så visade det sig att SMART-datan indikerar att enhetens livslängd är slut efter ungefär 1000 skivcyklar. Men för att nå Ultra 2 så måste enheten skriva ungefär det dubbla.

Då SP550 inte är något prestandamonster så räknar vi med att testet kommer att ta lite tid. Men samtidigt som Adata SP550 börjar tugga i sig data så har vår 840 Evo nu till slut börjat sjunga på sista versen. De senaste dagarna så har antalet fel skjutit i höjden och prestandan har minskat rejält. Vi skulle tro att det inte är långt kvar innan 840 Evo ger upp efter mycket lång och trogen tjänst. Håll koll på Nordichardware och missa inte när 840 Evo biter i gräset.

Annons

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
C-JGlaring_MistakeRråland Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rråland
Gäst

Donera? Varför det? Köp enheter från den vanliga marknaden och testa dem.

Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

Kan ni den här gången kontrollera att det inte har uppstått några fel tidigare än ni gjorde i föregående tester och med jämna mellanrum?
Er 850 EVO kan det ha blivit fel på den redan innan den fick ligga strömlös i två månader men eftersom ni inte tänkt på att testa det tidigare kan man inte avgöra när det egentligen hände.

Och om att det är Micron 16nm TLC NAND i SP550 nu är det någonting som ni har hört från ADATA eller öppnade ni den?

C-J
Gäst
C-J

Skulle vara trevligt om man kunde få in Samsung 750 EVO och Intel 540(S?) i storlekar kring 240-256 GB till detta löpande test.