Trots att 2016 var ett åt då vi såg VR bli ett fenomen på konsumentmarknaden och inte bara en nisch så förväntas tillväxten att avta under nästa år.

Virtuell verklighet börjar etablera sig mer och mer hos konsumenter. Under 2016 var det flertalet större företag som lanserade sina egna VR lösningar, både till PC, mobiltelefoner och spelkonsoler. Många såg relativt god framgång, men Digitimes förespår att tillväxten av skeppade enheter inte kommer att skilja sig mycket under nästa år.

Under 2016 lyckades till exempel HTC skeppa runt en halv miljon Vive-enheter. Enligt Digitimes prognos förväntas den siffran ligga på 600 000 enheter under 2017. Det innebär att försäljningen inte stagnerar totalt, men den växer inte heller. Framför allt inte tillräckligt för att företaget ska håva in några större summor pengar jämfört med vad produktion och utveckling av enheten kostar. Åtminstone inte utan nya VR-lösningar som kan fortsätta ge nytt bränsle åt VR-hypen.

Inte bara HTC som stannar av i VR-försäljning

Sony förväntas ha skeppat cirka 1,5 miljoner Playstation VR-enheter under 2016. Under 2017 tros detta öka till 2,5 miljoner.

Oculus, som står för utvecklingen av välkända Rift, fick iväg cirka 650 000 enheter under 2016. Oculus har gått igenom en rad motgångar under 2016, och deras egna handkontroller till Rift lanserades sent efter huvudenheten och hade en förvånansvärt hög prislapp. Under 2017 väntas dock Oculus skeppa omkring 1,2 miljoner Rift-enheter.

De flesta tillverkare ser ut att förvisso öka sin försäljning under nästa år. Men förmodligen inte med så mycket som många hade förväntats sig.

Anledningen till denna mediokra tillväxt under 2017 ska då vara brist i både hårdvara och mjukvara. Många tillverkare av hårdvarukomponenter för VR har svårt att hänga med i utvecklingen och de konstant ökande systemkraven för VR. Att designa fullstora speltitlar för VR, snarare än mindre pusselspel, arkadtitlar och teknikdemo, har visat sig vara utmanande för spelutvecklare.

De OLED-skärmar som används i flera VR-headsets samt sensor-produkterna har under 2016 varit en bristvara. Något som inte helt garanterat är löst tills 2017 och därför förväntas försäljningen hållas tillbaka ytterligare.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid