Apple kommer under kvällen kl 19.00 svensk tid att presentera sin nya generations iPhone och det mesta pekar på att vi faktiskt får se två nya modeller, iPhone 5 samt budgetmodellen iPhone 4S. Nu har NordicHardware nåtts av ytterligare information in på småtimmarna där apputvecklare avslöjar att iPhone 5 ska använda sig av tal-till-text funktion som även stödjer svenska.

Uppgifterna som av förklarliga skäl inte kommer att bekräftas från Apple kommer från apputvecklare som meddelar att den nya röststyrningstekniken som sägs vara planerad för iOS 5 och Apples nya smartphone även ska stödja det svenska språket.

this9to5nuanceMed tanke på hur de flesta mobila plattformar haltat i sina svenska språköversättningar när de lanserats låter det nästan för bra att ett tal-till-text system skulle stödja vårt smala språk redan från start. Men det mesta pekar på att Apple satsar hårt på sin nya röststyrning och ett bredare språkstöd skulle vara en rejäl fjäder i hatten jämfört med de liknande lösningar som används idag av bland annat Google.

Redan tidigare i höst dök de första skärmdumparna från iOS 5 upp på nätet där vi kunde se spåren av Apples röststyrningsteknik. Likt Googles lösning i Android ska man trycka på en mikrofonikon i tangentbordet och sedan helt enkelt tala in det man vill skriva i exempelvis ett mail eller ett SMS.

Om uppgifterna kring Apples avancerade röststyrning stämmer och apputvecklare redan arbetar med tekniken kan vi nog även vänta oss betydligt häftigare lösningar än bara röststyrd textinmatning. Men i första hand håller vi tummarna för att vi i Sverige får chans att vara med direkt från start. I skrivande stund är allt obekräftade rykten, men efter kl 19.00 bör vi veta med säkerhet hur Apples planer ser ut.

Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid