Xi3 började nyligen ta emot förhandsbeställningar på sin så kallade spelkonsoldator Piston och den rejält tilltagna prislappen fick många att vackla inför Valves satsning på Steam Box-konceptet. Men nu tar Valve handen från Xi3 och menar att man inte har något med Piston att göra.

Xi3 och Valve ska förra året arbetat tillsammans med lite experiment för att ta fram koncept på kommande spelkonsolsdatorer under spelutvecklarens Steam Box-koncept. Valve som även investerat i företaget Xi3 följde upp detta arbete med att visa upp Piston-systemet tillsammans med sin partner under CES i Las Vegas tidigare i år.

Men när nu Xi3 börjat ta emot förhandsbeställningar på Piston har Valve till synes backat från samarbetet och anledningen tros vara den rejält tilltagna prislappen. Xi3 Piston är en imponerande slimmad och minimalistisk PC som alltså är tänkt att användas som spelkonsol i vardagsrum och direkt kopplas till exempelvis en stor TV. Men sin imponerande industridesign till trots är det ett rejält prispremium Xi3 vill att deras kunder ska betala. För 999 dollar, som är listpriset, får man nämligen en enkel AMD Trinity APU med fyra CPU-kärnor på 3,2 gigahertz, en integrerad grafikdel i form av Radeon HD 7660G med 384 streamprocessorer samt 8 gigabyte DDR3-minne samt 128 gigabyte SSD-lagring. Komponenter som kostar en bråkdel i detaljhandeln, fom än i mer traditionella formfaktorer.

Xi3 fick snabbt kritik för sin på många sätt orimliga prissättning och Valve har nu officiellt påpekat att man för närvarande inte har något att göra med system eller produkter från Xi3.

”Valve began some exploratory work with Xi3 last year, but currently has no involvement in any product of theirs,” ska Doug Lombardi från Valve sagt till Eurogamer.net

Valve har hela tiden varit arbetat med inställningen att inte bara lansera sin egen tappning av en stationär spelkonsolsdator utan även stödja andra tredjepartstillverkare med liknande projekt. Valves vd Gabe Newell har länge påpekat att man kommer lansera system i olika pris- och prestandaklasser, men att fokus är på små, smidiga och prisvärda lösningar. Något som direkt kan konkurrera med traditionella spelkonsoler. Uttalandet om Piston ger oss känslan av att Valve trots allt är måna om att Steam Box-projektet får bästa möjliga start på marknaden.

Under CES 2013 lovade man också att vi skulle få se flera Steam Box-konsoler lanseras på marknaden redan i år.

Relaterade artiklar:

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Andreas PerssonKuvionAnton KarmehedSegen01 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas Persson
Gäst
Andreas Persson

Roligt hur ni påstår att de nyligen kommer ut med deta när de förklarade att Piston inte var Steam Box från både Xi3 och Valve under CES, det är alltså någonting som ni missat.

Segen01
Gäst
Segen01

Undrar hur dom fick till prissättningen? Tusen bucks är rätt mycket för en colaburk.

skrivbord
Medlem
skrivbord

[quote name=”Andreas Persson”]Roligt hur ni påstår att de nyligen kommer ut med deta när de förklarade att Piston inte var Steam Box från både Xi3 och Valve under CES, det är alltså någonting som ni missat.[/quote]
Vad de sa var väl att det här inte är Valves ”egna” steambox. Det utesluter alltså inte en steambox från tredjepartstillverkare.

Andreas Persson
Gäst
Andreas Persson

“The assumption of many in the media has been that Piston is the ‘official’ Steam Box. We’ve never said that and neither has Valve. That hasn’t changed. But just because Valve may not ‘currently’ have any ‘involvement with any product of (ours)’ doesn’t mean that such involvement won’t exist in the future.” – Sullivan, CEO of Xi3. Så om de kallar det en icke-officiell version av Steam Box är irrelevant då jag kan bygga ihop en liten mini-pc och kalla den för en Steam Box. Det jag vet är att Valve ska komma ut med sin egna officiella Steam Box… Läs hela »