Det får anses vara stort att Steam snart kommer till Linux och anledning bakom det här verkar ligga hos Gabe Newell. Han ser inte alls positivt på Windows 8 som är en ”katastrof” med ett touch-gränssnitt, som han inte tror kommer bli lika långlivat som musen och tangentbordet.

Ett av de största hindren för ett stort Linux på konsumentmarknaden är enligt många bristen på speltitlar och att Steam ska komma till Linux får därför ses som stora nyheter. Anledningen till detta tycks vara många men det ser ut att grunda sig i Microsofts kommande operativsystemet Windows 8, med det både hyllade och hatade Metro-gränssnittet.

”I think that Windows 8 is kind of a catastrophe for everybody in the PC space. I think that we’re going to lose some of the top-tier PC [original equipment manufacturers]. They’ll exit the market. I think margins are going to be destroyed for a bunch of people. If that’s true, it’s going to be a good idea to have alternatives to hedge against that eventuality. But when you start thinking about a platform, you have to address it. You have to address mobile. You have to look at what’s going to happen post-tablet. If you look at the mouse and keyboard, it was stable for about 25 years. I think touch will be stable for about 10 years. I think post-touch, and we’ll be stable for a really long time — for another 25 years. I think touch will be this intermediate….,” Gabe Newell, grundare av Valve Corporation

Förutom att stödja en öppen plattform, så ser han inte positivt på vad som komma skall från Microsoft. Han tror att vi kommer förlora flera OEM-tillverkare som väljer att lämna marknaden framöver på grund av försvinnande små marginaler. Att börja stödja Linux får alltså ses som att ta det säkra före det osäkra och att ha ett alternativ att luta sig tillbaka mot. Han tror inte heller pekskärmar kommer bli lika långlivade som mus och tangentbord, utan att det är en mellanlandning inom industrin i väntan på framtida inmatningstekniker.

Förutom vad som låter som en dyster syn på Microsofts kommande operativsystem, nämner Newell att företaget kommer stödja utvecklare som vill sälja spel på Linux via deras distributionstjänst Steam. Det är också möjligt att Newell ser Windows Store som ett hot, då Microsoft i teorin skulle kunna börja använda det som distributionstjänst även för större speltitlar.

Källa: VentureBeat


Relaterade nyheter:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Ronny KrönvallUT_lolViking1962Tempel_Spike Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Han har inte sett Minority report då?

Jag gillar hur folk siar om framtiden, Bill Gates 65kb är väl tillräckligt för alltid typ?

Windows 8 lär bli en succé pga av snabbheten i användning. Om allt går lite snabbare lär folk uppdatera sitt OS.

_Spike
Medlem
_Spike

Jag har själv använt senaste preview av Windows 8 på min laptop och jag tycker allt är bra med det förutom Metro. Jag hatar inte Metro men det känns inte nog genomtänkt för användare med mus och tangentbord och stora skärmar. Eftersom det tar upp hela skärmen så finns det inte plats till att ha andra fönster bredvid. Det borde inte ens existera i den nuvarande ”version” på desktop varianten av Windows 8. Till mobiltelefoner och surfplattor och andra pekvänliga enheter kan jag tänka mig att Metro är väldigt bra. Linux har jag inte testat så mycket eftersom spel och… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Det är väl rätt uppenbart att M$ använder Win8 för att komma in på mobilmarknaden och tar till alla metoder. Precis som AMD har sett så har M$ att framtiden inte är PCs utan mobila enheter och M$ är rejält på efterkälken där och eftersom det inte är några små aktörer som de har som konkurrenter på den marknaden så gäller det att ”tvinga” på folk deras gränssnitt så det känns bekant när de sen skall välja en mobil eller platta.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”flopper”]Han har inte sett Minority report då?

Jag gillar hur folk siar om framtiden, Bill Gates 65kb är väl tillräckligt för alltid typ?

Windows 8 lär bli en succé pga av snabbheten i användning. Om allt går lite snabbare lär folk uppdatera sitt OS.[/quote]

Du menar väl 640 inte 65? http://en.wikiquote.org/wiki/Talk:Bill_Gates

UT_lol
Medlem
UT_lol

Lol, alltid lika roligt när tidigare MS-anställda kramar om GNU/Linux! 🙂

Ronny Krönvall
Gäst
Ronny Krönvall

Windows 8 är en katastrof .. alla dessa appar förstör allr