Vega 10 blir enligt alla indikationer en sällsynt kraftfull grafikkrets när AMD sammanför en ny GPU-arkitektur tillverkad på 14 nanometers finfet-teknik med rykande snabbt HBM2-minne samt 4 096 streamprocessorer.

AMD har själva inte bekräftat några som helst specifikationer för grafikkort baserade på kommande GPU-arkitektur Vega men företaget har redan avslöjat att minnestekniken HBM2 är en av de hetaste nyheterna.

I en uppdatering på Linkedin verkar det nu samtidigt som att en av företagets ingenjörer lättat på hjärtat lite mer än AMD troligtvis uppskattar. En av AMD:s forsknings och utvecklingschefer Yu Zheng lade upp en projektbeskrivning (Som nu bytts ut mot en om R9 290) på sin Linkedin-profil där det nämndes både ”Greenland” och detaljer kring AMD:s kommande GPU-arkitektur.

Greenland = Vega 10?

Greenland är som bekant det tidigare utvecklingsnamnet för AMD:s kommande GPU-flaggskepp och allt tyder på att denna GPU numera kallas Vega 10. I Zhengs projektbeskrivning skriver han bland annat att Greenland-projektet är AMD:s nionde generations GPU-arkitektur och att flaggskeppet i Vega-familjen kommer att utrustas med 4 096 streamprocessorer.

Det är samma antal streamprocessorer som idag huserar i AMD:s värstingkrets Fiji XT men då baserade på Graphics Core Next 3.0-arkitkturen och AMD:s åttonde generations GPU-arkitektur. Vega-familjen kommer att leverera flera större förbättringar och optimeringar vilket betyder att antalet streamprocessorer troligtvis inte går att jämföra rakt av med dagens modeller.

AMD har redan tidigare avslöjat att deras Vega-arkitektur kommer att bestyckas med HBM2-minne vilket ytterligare bör ge Vega 10 en märkbar fördel mot Fiji.

AMD Produktplan Polaris, Vega och Navi

Vega-arkitekturen och flaggskeppet Vega 10 väntas samtidigt inte dyka upp på marknaden förrän i början av nästa år och fram tills dess är det Polaris-arkitekturen som ska hålla Nvidia stången. Detta med 2,5 gånger högre prestanda per watt samt troligtvis den nya minnestekniken GDDR5X. De första Polaris-grafikkorten väntas lanseras till sommaren.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Daniel Lundqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Lär helt klart vänta på Vega, Polaris känns inte längre som en bra idé om man sitter på 290x redan.