Sonys nya jättetelefon med avancerad kamerateknik Xperia Z1, tidigare kallad Honami, utannonserades i förrgår på tillverkarens presskonferens inför IFA. Medan vi inte kunde delta på själva konferensern så har vi nu kunnat vrida och vänta på telefonen på mässgolvet.

Megapixelkriget tycks långt ifrån vara över, även om både mobil- och kameratillverkare numera även lägger mer tid på att utveckla och marknadsföra kamerasensorernas kontrast, ljuskänslighet och färgåtergivning. Sonys nya jättetelefon Xperia Z1 satsar stort på kameran, men av vad vi fått se hittills verkar det bli en kraftfull telefon som kan konkurrera på flera fronter.

Den högst upplösta kamerasensorn i en smartphone idag sitter i Nokia Lumia 1020 med sina 41 megapixlar, men då följer även en ganska påtaglig utbuktning på telefonens baksida. Bland de telefoner som har en uniform design med platt baksida tycks dock Xperia Z1 bli en obestridd herre på täppan med sin sensor på 20,7 megapixlar som även ska en 27 millimeters vidvinkellins och F2.0-bländare.

Kameran har även möjlighet att använda sig av sina egna applikationer inuti själva kamera-applikationen, som då låter en använda sig av flera intressanta verktyg och funktioner. En sådan är ”Time Warp Burst Mode” som kan ta 61 bilder på två sekunder. Den framåtriktade kameran är på 2 megapixlar och klarar av video i 1080p.

xperiaback2

Sedan presskonferensen har Sony tillkännagivit ytterligare information om både specifikationer, pris och tillgänglighet. Systemprocessorn blir som tidigare utannonserat en Snapdragon 800 från Qualcomm med fyra kärnor på 2,2 gigahertz och grafikkretsen Adreno 400. Det finns 2 gigabyte internminne och upp till 16 gigabyte lagring, med utrymme för expansion med microSD-kort.

Skärmen på 5 tum har upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar för en pixeltäthet på 440 pixlar per tum. Panelen är av Sonys Triluminos-typ som känns igen från bland annat TV-apparater och datorer och ska enligt tillverkaren ge väldigt goda betraktningsvinklar, kontrast och stöd för 16,7 miljoner färger.

Xperiaz1

Sett till anslutningar så har Xperia Z1 bestyckats med både NFC och Bluetooth 4.0 samt trådlöst nätverk. Telefonen har LTE och kan använda sig av banden 4, 5, 7, 8, 17 och 20, varav banden 7 och 8 och till viss del 20 är de 900-, 2600- respektive 800-megahertzband som generellt används av svenska operatörer.

Telefonen kommer vid förhandsbokning få ett svenskt pris på 5 995 kronor inklusive moms och borde börja levereras i slutet av september i år.


Relaterade nyheter

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedS0urcerr0RJanneBall Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Johannes
Medlem
Johannes

Helt klart en intressant mobil!
Läser gärna ett längre test av denna telefon. Synd att den inte ha IR (?)

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Gillar att det är 27mm på f/2 !!
27mm ger visst skydd mot skak (och trevlig vidvinkel för semesterbilder), och iom f/2 släpper den in mer ljus än många andra mobilkameror. Så om sensorn inte har mediokra speccar kommer den här prestera bra i mörka miljöer 🙂
Håller med JanneBall om att en recension skulle va riktigt nice!

Anton Karmehed
Admin

Ja vi fick helt klart ett ritkigt bra första intryck av telefonen och med tanke på hur bra Xperia Z faktiskt är bådar det riktigt gott om Sony nu bara finslipat det forna flaggskeppet. Storleken är ett litet aber för mig personligen men vi ska givetvis testa den här luren grundligare framöver. 🙂