Logitech utökar idag sin Harmony multifjärrkontroll-serie med nya produkter i form av Ultimate och Smart Control som genom Harmony Hub gör det möjligt att göra ännu mer med bara en kontroll. Vi passade även på att känna och klämma lite på de nya fjärrkontrollerna.

Den stora nyheten med kontrollerna är att de nu har möjligheten att ansluta via Harmony Hub som betyder att man kan gömma enheterna då anslutningen går via Wifi istället för IR och därmed varken stoppas av trädörrar eller en tunnare cementvägg.

Specifikationer Harmony Ultimate Harmony Smart Control Harmony Hub
Mått (H x B x D) 186,5 x 56 x 31,7 mm 165 x 55 x 15 mm 125 x 105 x 20 mm
Vikt 163 g 109 g 111 g
Inbyggt batteri Ja Nej Ja
Anslutna enheter Upp till 15 Upp till 8
Pris ca 2500 kr ca 1200 kr

Harmony Ultimate riktar sig till användaren som vill ha ut det mesta av en universalkontroll. Utöver grundknapparna styrs det mesta via den 2,4 tum stora pekskärmen. Man har lyssnat på användarnas förslag och implementerat haptic feedback så att det inte ska vara någon tvekan om man tryckt eller inte. Med möjlighet att ansluta upp till 15 enheter behöver man inte riskera att hamna i en situation där man måste prioritera. Fjärrkontrollen har även stöd för lampan Phillips Hue vilket gör det möjligt att justera ljuset i hemmet med fjärrkontrollen, om man nu bytt ut sina glödlampor mot Philips-trådlöst styrda modeller.

Ett irritationsmoment har alltid varit installationen, första gången man gör det blir det sällan rätt och med tidigare modeller har man varit tvungen att koppla kontrollen med USB för att få ordning på alla inställningar. Det behövs inte längre då man kan göra allt över nätverket, däremot blir det ett ytterliggare konto att hålla reda på. Hur intuitivt detta blir för användaren återstår att se.

Ligger bra i handen

Kontrollen ligger skönt i handen, den lilla puckeln på baksidan gör att det även är bekvämt att använda pekskärmen, och vi har egentligen bara ett frågetecken utöver prislappen på 2500 kronor. Om man har ett system som är gjort för att man ska gömma enheter, varför är laddaren så stor och har en sladd som inte är lätt att gömma?

För den som inte är sugen på att lägga så mycket pengar på en fjärrkontroll finns det en billigare variant där tanken är att man främst ska använda telefonen eller surfplattan för att navigera. I Smart Control paketet medföljer det en mindre och enklare kontroll för de tillfällen man inte har telefonen tillgänglig. Ska vi vara ärliga så är det förmodligen den kontrollen man kommer använda då den täcker de funktioner man oftast är ute efter.

Surfplattan blir en spännande fjärrkontroll med Smart Control

Applikationen finns tillgänglig till Android och Ios. Det finns gott om förprogrammerade leverantörer vilket gör det enkelt att komma igång och det är heller inga problem att ansluta fler telefoner till hubben. Vi var förvånade över hur kompetent applikationen var och med en surfplatta blir den som bäst då man får en större skärm att utnyttja. Harmony Smart Control har potential att nå ut till en stor målgrupp i och med att både HTC och Samsung hjälper till att skapa ett intresse av att använda telefonen som kontroll. Även om dessa tillverkare primärt vill pusha för sina egna mjukvarulösningar. Tar vi och jämför Logitechs applikation med den vi sett i HTC One är det inget tvivel om vem som har övertaget. Medan HTC gör telefonen till en enkel kontroll gör Logitechs applikation att vi får en universalkontroll som verkligen drar nytta av pekskärmen.

Färre kontroller men fler kablar

Den nya Harmony-serien är helt klart intressant och är ett steg upp från tidigare modeller, men den stora säljpunkten kan även vara ett problem. Att styra många enheter med en ensam trådlös fjättkontroll är klart lockande. Men i ett hem där vi redan har gott om enheter som ska anslutas till eluttag får vi ytterliggare två med hubben och laddaren. Om man är beredd på ytterligare lite kabeltrassel bakom TV-bänken kan däremot Harmony Ultimate vara ett riktigt intressant val. Den är snygg och ligger bra i handen men framförallt är den funktionell och enkel att installera.

Logitech Harmony Ultimate och Harmony Smart Control kommer att finnas tillgängliga i maj till ett rekommenderat cirkapris på 2500 kronor respektive 1200 kronor. Det kommer även gå att köpa Harmony Hub separat för under tusenlappen innan sommarens slut.


10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
OloffAnton Karmehedraven76Felix ByströmVill ha!!! Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
hymer
Medlem
hymer

Vill ha men priset var lite väl saftigt.

Peter
Medlem
Peter

Känns den rapp i gränssnitt och vid kanalbyten etc? Har en One idag, men den är ju allt annat än snabb tycker jag. Den är bekväm då det gäller att starta upp rätt saker, men på tok för långsam då det kommer till att bläddra mellan kanaler. Då åker likt förbaskat originaldosan fram.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”raven76″]Känns den rapp i gränssnitt och vid kanalbyten etc? Har en One idag, men den är ju allt annat än snabb tycker jag. Den är bekväm då det gäller att starta upp rätt saker, men på tok för långsam då det kommer till att bläddra mellan kanaler. Då åker likt förbaskat originaldosan fram.[/quote]
Måste faktiskt hålla med dig där Raven. Har också en One som jag tycker är för seg i svängarna och det gör tyvärr att man tappar motivationen att använda den till stor del. Det är nog nästan det viktigaste, 100%ig respons vid användning.

Vill ha!!!
Gäst
Vill ha!!!

Om din harmony one inte reagerar som den ska, så går det att justera inställningarna, och eller lära om signalen. Hade aldrig några problem med att den skulle vara seg, efter att jag hade ställt in den. Att starta/stänga av, TV:n (Panasonic)krävde en viss injustering då den vill ha ett lååååångt tryck på power-knappen. Tyvärr så dog touch displayen på min harmony(=obrukbar)för drygt ett år sedan då den åkte i golvet för 178:e gången.

Vill ha!!!
Gäst
Vill ha!!!

Men skulle inte Logitech sälja/avveckla fjärrkontroll verksamheten???

Peter
Medlem
Peter

[quote name=”Vill ha!!!”]Om din harmony one inte reagerar som den ska, så går det att justera inställningarna, och eller lära om signalen. Hade aldrig några problem med att den skulle vara seg, efter att jag hade ställt in den. Att starta/stänga av, TV:n (Panasonic)krävde en viss injustering då den vill ha ett lååååångt tryck på power-knappen. Tyvärr så dog touch displayen på min harmony(=obrukbar)för drygt ett år sedan då den åkte i golvet för 178:e gången.[/quote]Har inga problem att lära om den, eller att den inte gör rätt saker. Problemet är att t.ex. bläddra snabbt igenom kanallistan är otroligt mycket… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Som sagt, man kan koda om tiden signalerna ska skickas osv. Men fjärren är märkbart segare precis som Raven säger. Bland annat har jag stört mig på att man inte kan ”kontinuitetsscrolla” i media center, något som går fint med MCE-kontrollen t.ex.

Oloff
Gäst
Oloff

Vet någon varför IR-mottagare medföljer som man skall lägga synlig på bänken? Såg det i kom-igång guiden… Kommunicerar inte telefon med WLAN och fjärr med radio?