Moderkortstillverkaren Asrock hade ett och annat udda system att visa upp i sin monter på Computex i år. Deras flaggskeppsmoderkort Z87 Extreme11/ac var onekligen ett av dessa där man med en galen lagringslösning kopplat in 22 stycken SSD-enheter direkt till moderkortet.

Asrock har verkligen slagit på stort när det gäller lagringslösningen på sin toppmodell i Z87-segmentet. Asrock Z87 Extreme11/ac rymmer inte mindre än 22 separata SAS/SATA-kontakter och kan med en avancerad kretsuppsättning från Sandforce-ägarna LSI leverera en lagringsprestanda som få, om något, konsumentmoderkort kan matcha.

Asrock visade upp sitt system på Computex tillsammans med 22 stycken Plextor M5 SSD-enheter och demonstrerade överföringshastigheter på över 5 400 megabyte per sekund. Vilket enligt tillverkaren är begränsat endast av PCI Express-bandbredden från Intels Haswell-processor och är prestandasiffror man kan komma upp i med ”endast” 12 SSD-enheter i en Raid 0-konfiguration.

Den avancerade lagringslösningen görs möjlig genom en kombination av flera kretsar från LSI. Bland annat en kraftfull SAS-kontroller samt en bryggkrets som delar upp SAS-bandbredden över totalt 16 SAS3-portar på moderkortet. För att driva hem de sista ”overkill”-poängen passade Asrock även på att klämma in fyra stycken Radeon HD 7970-grafikkort i systemet.

Asrock Z87 Extreme11/ac har ännu inte fått något lanseringsdatum eller prislapp i Sverige, men räkna med att det blir en förhållandevis kostsam historia. Än mer så om du planerar att fylla de 22 lagringsportarna på kortet.


7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
pocketsurferfackamatoMicke123-Tjalve-ctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
ctrl
Gäst
ctrl

Kanske är bakåtsträvande. Men föredrar faktiskt separata kort som man kan flytta mellan system. Även om Mjukraid idag har kommit väldigt långt.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag hade GÄRNA velat ha det här moderkortet! Jag tycker det är asgrymt att någon faktiskt tar ordentlig hårvara och intergrer dem i sina moderkort. Tänk om man hade fort en SAS kontroller från LSI istället för sunket Marvell på sitt moderkort…
Hurra för Asrock!

fackamato
Medlem

[quote name=”-Tjalve-”]Jag hade GÄRNA velat ha det här moderkortet! Jag tycker det är asgrymt att någon faktiskt tar ordentlig hårvara och intergrer dem i sina moderkort. Tänk om man hade fort en SAS kontroller från LSI istället för sunket Marvell på sitt moderkort…
Hurra för Asrock![/quote]

+99, det hade varit riktigt grymt med 2 SAS3-portar eller sa, for 8 diskar, integrerat pa kortet. Annu battre om SAS ”fanout” cables foljde med.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”fackamato”][quote name=”-Tjalve-”]Jag hade GÄRNA velat ha det här moderkortet! Jag tycker det är asgrymt att någon faktiskt tar ordentlig hårvara och intergrer dem i sina moderkort. Tänk om man hade fort en SAS kontroller från LSI istället för sunket Marvell på sitt moderkort…Hurra för Asrock![/quote] +99, det hade varit riktigt grymt med 2 SAS3-portar eller sa, for 8 diskar, integrerat pa kortet. Annu battre om SAS ”fanout” cables foljde med.[/quote]Precis. De hade kanske inte behöv tagit det så långt kanske. Men 2st mini-SAS med tillhörande fan-out kablage hade sparat plats och ökat prestandan. Men som sagt, bra jobbat asrock.… Läs hela »

Micke123
Gäst
Micke123

[quote name=”ctrl”]Kanske är bakåtsträvande. Men föredrar faktiskt separata kort som man kan flytta mellan system. Även om Mjukraid idag har kommit väldigt långt.[/quote]Mjukvaruraid har gått om hårdvaruraid för längesen. Ett raid kort är ju egentligen en cpu med RAM som kör mjukvara. Varför inte flytta mjukvaran till PCn, som har mycket kraftfullare cpu och mer RAM? Mjukvaran som körs på en PC är mycket kraftfullare, eftersom den kan uppdateras ofta och ha många fler funktioner än en bios på 16MB eller så. De stora NetApp lagringsservrarna som kostar många milj kr, är i stort sett en kraftig PC som kör… Läs hela »

fackamato
Medlem

[quote name=”Micke123″][quote name=”ctrl”]Kanske är bakåtsträvande. Men föredrar faktiskt separata kort som man kan flytta mellan system. Även om Mjukraid idag har kommit väldigt långt.[/quote]Mjukvaruraid har gått om hårdvaruraid för längesen. Ett raid kort är ju egentligen en cpu med RAM som kör mjukvara. Varför inte flytta mjukvaran till PCn, som har mycket kraftfullare cpu och mer RAM? Mjukvaran som körs på en PC är mycket kraftfullare, eftersom den kan uppdateras ofta och ha många fler funktioner än en bios på 16MB eller så. De stora NetApp lagringsservrarna som kostar många milj kr, är i stort sett en kraftig PC som… Läs hela »

pocketsurfer
Gäst
pocketsurfer

Nej fy jag hade inte velat ha det om dom så betalade mej och usch så jag ljuger.