Vuzix M300 – Vi testar smarta glasögon för 16 000 kronor

0

Vuzix tillverkar smartglasögon för företag, vi tar en närmare kik på teknik som kanske till slut landar hos konsumenter – till ett saftigt pris.

På IFA-mässan stötte vi på ett företag vid namn Vuzix, som bygger vidare lite på där man anser Google misslyckades. Enligt Vuzix så har Google fokuserat på fel sätt, där man försökt designa produkten först och få den att fungera i ett senare läge. Vuzix har siktat på att designa en fungerande produkt och sen lagt tid på designen i efterhand. Resultatet är ett mer simpelt utseende men en mer gedigen och tålig design.

Med det sagt satsar Vuzix på företagsmarknaden där tekniken får mogna innan det till slut kommer lamna hos slutkonsumenter i framtiden. Vuzix M300 är ett par Android 6.0-bestyckade glasögon med dubbelkärnig Atom-processor, 2GB RAM, 64GB lagring, WI-FI, Bluetooth 4.1, GPS och en skärm på 640 x 360. Utöver dessa funktionerna finns där en framåtriktad kamera med 1080p-video och optisk bildstabilisering. I den slutgiltliga produkten ska där även finnas en touchpad på höger sida för lättare navigering.

I första hand för proffsen

Det är rätt saftiga specifikationer men målgruppen är företag som kan dra nytta av ett par Vuzix M300. Ett par användningsområden är bland annat support på avstånd där en tekniker eller en specialist kan bistå en annan tekniker vid problem och se direkt en liveström från användarens synvinkel. Ett annat användningsområde är lagerarbete där glasögonen kan vägleda den anställde till rätt placering samt skanna eventuella streckkoder direkt i kameran.

Annons

Batterimässigt kan man köra på olika alternativ. Glasögonen i sig har ett batteri på 160 milliamperetimmar som håller i ungefär två timmar. Dock kan man via bågarna koppla in en anslutning till ett externt batteri. Vuzix kan tillhandahålla ett på 860 milliamperetimmar som förlänger batteritiden till totalt 12 timmars användning.

Vuzix hade ytterliggare två glasögon, först och främst två och ett halvt år gamla M100 som är en mer simpel variant som har sett framgång hos bland annat Airbus. En annan mer påkostad variant av M300 som heter M3000 där man projicerar en bild direkt i ”glaset” på glasögonen.

Det vi mest ser fram emot var deras vision av hur smartglasögon kommer se ut kanske redan år 2017. Målet är att skapa något som faktiskt ser ut direkt som ett par glasögon dock något tjockare bågar, Vuzix VidWear 3000 kallades prototypen och bygger vidare på samma projiceringsteknik som M3000. En av dessa inkluderar även en form av AR, Augmented Reality. Prislappen lär inte vara billig och även den siktar i första hand mot företag, men förhoppningsvis kanske det trillar ner till konsumenter inom en snar framtid.

Annons

Gamescom 2016

Fler artiklar från IFA 2016

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid