SSD har gått ner i pris och nu har de flesta råd med en mindre enhet till operativsystem, program och spel. Men Western Digital fortsätter med Velociraptor-serien och släpper två nya modeller i serien. VelociRaptor är företagets mekaniska hårddiskar inriktade mot entusiaster och kommer med högre prestanda än andra, men även ett högre pris.

Förra året introducerade Western Digital sin femte generation Velociraptor med stöd för SATA 6 Gb/s och 32MB cache för modellerna med 450 GB och 600 GB. De nya 150 Gb och 300 GB fick nöja sig med den gamla SATA 3 Gb/s-standarden och 16 MB cache.

Nu har även de två mindre modellerna fått fräschas upp, då även de kommer med SATA 6 Gb/s och 32 MB cache. Det är oklart om vi får se någon högre prestanda tillsammans med ändringarna men de ska komma med ett högre pris på runt 1 200 kr och 1 450 kr för 150 GB respektive 300 GB-modellen.

Vi ställer oss frågan om det verkligen är värt att köpa en dyrare mekanisk hårddisk med fokus på prestanda, eller om det inte är lika bra att satsa på en SSD för det avseendet med en större mekanisk vid sidan av?

Källa: Fudzilla

Subscribe
Notifiera vid
14 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Imlal
Imlal
12 Årtal sedan

Sitter själv med en SSD som systemdisk och mina flitigast spelade spel på SSDn. Sedan har jag en RAID-0 med 2x250GB för övriga spel och en 750GB som ren lagring. Fungerar hur bra som helst för mig. Precis som i artikeln så har jag svårt att se användnings områden för dessa VelociRaptors.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=624259
Springer ju 8 runt VelociRaptor. Och tycker definitivt att kostnaden är försvarbar.

//Jimmy

zowix
zowix
12 Årtal sedan

SSD är ju det givna valet om man ska ha prestanda. Att WD inte har insett det och kör på sin gamla räls är lite förvånade med tanke på hur marknaden har förändrats.

Viking1962
Viking1962
12 Årtal sedan

För en fattiglapp som mig är det mekanisk hårddiskar som gäller. Mycket plats för en struntsumma 500GB för runt 350:- eller runt däromkring

Henrik Berntsson
Admin
12 Årtal sedan

[quote name=”Imlal”]Sitter själv med en SSD som systemdisk och mina flitigast spelade spel på SSDn. Sedan har jag en RAID-0 med 2x250GB för övriga spel och en 750GB som ren lagring. Fungerar hur bra som helst för mig. Precis som i artikeln så har jag svårt att se användnings områden för dessa VelociRaptors.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=624259
Springer ju 8 runt VelociRaptor. Och tycker definitivt att kostnaden är försvarbar.

//Jimmy[/quote]
satte i en sån i farsans laptop och den blev riktigt vass 🙂 prestandan och storleken är riktigt najs med tanke på priset

zowix
zowix
12 Årtal sedan

Imlal fick mig att köpa min första SSD. 😛

Imlal
Imlal
12 Årtal sedan

[quote name=”Viking1962″]För en fattiglapp som mig är det mekanisk hårddiskar som gäller. Mycket plats för en struntsumma 500GB för runt 350:- eller runt däromkring[/quote]

Jo jag kan hålla med om att mekaniska hårddiskar har ett existensberättigande just pga kapacitet och pris. Men sett till prestanda som nämns i artikeln tycker jag inte att de har något att hämta. Sedan när man tar med priset på VelociRaptor blir det ohållbart.

Har en gammal Raptor i min HTPC som systemdisk men den känns hopplöst slö i jämförelse.

//Jimmy

lang
lang
12 Årtal sedan

Lite onödig pryl som för oväsen i 10 000rpm.
Då vilken sata 6.0 hdd som helst har samma prestanda:)

lang
lang
12 Årtal sedan

”Den genomsnittliga söktiden anges till 3,6 ms och hårddiskarna ska klara av överföringshastigheter uppemot 130 MB/s. ” sämst:)

Mean Machine
Mean Machine
12 Årtal sedan

Lite onödigt, kommer nog floppa ganska hårt. Köpte själv två F60A 60GB tidigare i veckan för totalt 1600:- eller något, 120GB med närmare 500MB/s läs/skriv är liksom svårt att släppa när man väl upplevt det.

Imlal
Imlal
12 Årtal sedan

Tycker man fick med ett fint klistermärke när man köpte OCZ Vertex 2 LE ”My SSD is faster than your HDD!”

//Jimmy

MASSSWEDE
MASSSWEDE
12 Årtal sedan

En velociraptor med en 20GB SSD inbyggt eller något så man kan lägga sina 200GB spel på den vore nått. Men Hårddisk utan inbyggd SSD är ju inte mycket attt hänga i granen. Seagates har med sin XT momentus för lite inbyggt SSD för att vara intressant i en stationär men väl perfekt för en bärbar laptop.