Western Digital har nu uppdaterat sin prestandaserie av hårddiskar – Black – med en ny toppmodell. Det nya flaggskeppet har en lagringskapacitet på imponerande 4 terabyte och blir en rejäl uppgradering mot nuvarande toppmodellen i serien på i sammanhanget blygsamma 2 terabyte.

WD satsar på tre olika hårddiskserier för desktopmarknaden Green, Blue och Black. WD Red riktas mot servrar och NAS medan Velociraptor ses som en hårddisk för arbetsstationer- Skillnaderna mellan hårddiskarna är bland annat rotationshastighet och prestanda men även funktioner för exempelvis konstant belastning och hög tillförlitlighet.

wd4tb

WD Black är prestandaserien i desktopsegementet och den enda som arbetar vid 7 200 rpm. Hårddisken kommer med ett cacheminne på 64 megabyte, SATA 6,0 gbps gränssnitt och dubbla processorer samt dubbla ställdon för att optimera prestanda och lagringskapacitet. WD Black 4TB ska kunna nå en ihållande överföringshastigheter på upp till 154 megabyte per sekund.

Annons

Just lagringskapaciteten är annars den stora skillnaden mot tidigare modeller i Black-serien och med totalt 4 terabyte lagringskapacitet är det den rymligaste hårddisk WD lanserat på konsumentmarknaden hittills.

WD Black WD4001FAEX finns redan idag listad i flera svenska datorbutiker med en prislapp på runt 2 850 kronor inklusive moms och de leveranserna väntas starta under första veckan i december. Hårddisken säljs med 5 års garanti.


Relaterade artiklar:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MarquzzctrlFlyfisherman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Vore intressant med en test av denna framöver; prestanda och ljudnivåer…

Just det där med ihållande 154MB/sek låter nästan för bra. Det går väl nästan inte att få en disk med roterande skiva där datat skrivs längre inöver att hålla samma överföringshastighet, eller har man någon speciallösning för hur datat skrivs?

Sedan kanske lite info om vad som krävs för att sätta upp en 4TB disk i ens system.
Mvh 🙂

ctrl
Gäst
ctrl

Tja, har du bara sata och Vista eller nyare OS skall det inte vara några problem. Du kan inte skapa en bootbar partition över 2tb dock. Men idag kör man ju helst SSD som boot ändå.

Hur det fungerar på Linux eller OSX låter jag vara osagt, då jag inte är insatt i deras filsystem.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Alldeles för dyr.

Medlem
Kaleid

Högre datatäthet gör det möjligt att uppnå högre hastigheter.

Black serien låter tyvärr en hel del så ser hellre 5400rpm:are.