Efter en tid av spekulationer, rykten och läckor har Microsoft i lagom tid till midsommar tagit och officiellt avtäckt operativsystemet Windows 11.

Windows 10 sades för flera år sedan vara det sista operativsystemet från Microsoft. Företaget förväntades stanna kvar på plattformen och utveckla den successivt genom åren. Sedan blev Windows 10X officiellt, ett operativsystem först och främst utvecklat för bärbara enheter med dubbla skärmar. Ett operativsystem som nyligen såg sin utveckling avslutas.

Således stod Windows 10 ensamt kvar men nu har det blivit dags att blicka in i framtiden  för Microsofts långlivade serie av operativsystem. I deras senaste (något tekniskt fallerande) livesända event visades uppföljaren Windows 11 upp.

Vi ser bland annat att Microsoft har uppdaterat den estetiska delen av sin plattform. Hörnen på fönstren har rundats av för att ge en mer modern känsla och de flesta ikoner har omarbetats med nya utseenden. Det kommer även vara möjligt att centrera ikonerna på sitt aktivitetsfält.

Microsoft introducerar även Snap Layout. Denna funktion låter användare snabbt fästa applikationer och fönster på specifika delar av sin bildskärm. Operativsystemet kan även spara grupper av Snap-grupper där Windows 11 kommer ihåg specifika fönster och applikationer samt vart på skärmen de har fästs. Något Microsoft hoppas ska leda till bättre effektivitet i jobblivet.

Denna funktion kommer även hjälpa till när det kommer till att flytta sitt arbete från en stationär dator till en bärbar eller vice versa. Med en laptop kopplad till din stationära dator som sedan kopplas bort kommer Windows 11 automatiskt att öppna och placera applikationerna på din laptop. När den sedan kopplas in i din stationära dator igen dyker de upp på sina fästa platser.

Microsoft introducerar även vertikala flikar. Något som även det ska göra operativsystemet mer lättåtkomligt och smidigare att navigera. Vi ser också hur man byggt in Microsoft Teams rakt in i Windows. Allt som allt vill Microsoft göra Windows 11 lättanvänt för alla användare vare sig man använder sig av ett tangentbord eller ej.

Vi ser även att Windows 11 tar tillbaka plattformens Widgets-funktion. Något som saknas på dagens Windows 10. Denna funktion kan ses som ett personligt nyhetsflöde som använder sig av artificiell intelligens för att anpassa sig efter användares olika intressen. Denna funktion huserar även appar som kalendern, vädret och andra händiga verktyg.

Likt många andra fokuserar Microsoft och Windows 11 på röstassistans. Nästa generation av Windows kommer att kunna kontrolleras med hjälp av en rad olika röstkommandon.

Microsoft Store och gaming

Microsoft uppdaterat plattformens egen onlinebutik. Här ser vi att butiken öppnas upp för samtliga applikationer och inte bara Microsofts egna spel och applikationer. Detta gäller till och med applikationer som från början skapats för Android.

Sett till gaming har Xbox Game Pass byggts in som en del av operativsystemet med Xbox Cloud Gaming integrerat likväl. Operativsystemet kommer även att underlätta för gamers genom att nu kunna erbjuda Auto-HDR. En funktion som tagits direkt från Microsofts senaste Xbox-konsoler.

Systemkraven för Windows 11

Användare kommer att ha möjligheten att uppgradera till Windows 11 helt utan kostnad. Microsoft har även delat med sig av operativsystemet systemkrav som är:

  • 64-bit processor
  • Tvåkärnig processor med minst 1 GHz klockfrekvens
  • 64 GB lagringsutrymme
  • 4 GB RAM
  • UEFI, Secure Boot-kompatibel och TPM 2.0
  • 9 tumsskärm with 1366×768 resolution
  • DirectX 12-kompatibel grafik / WDDM 2.x

Microsoft bekräftar även att 32-bit applikationer kommer att ha stöd på den nya plattformen. Förhoppningsvis ser vi minimala till icke-existerande kompatibilitetsproblem.

Windows 11 kommer att bli tillgängligt för allmänheten i höst. Den som deltar i Microsofts Insider-program kommer däremot ha möjligheten att testa operativsystemet innan dess. Så tidigt som nästa vecka, faktiskt.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid