Windows 8 kommer inte bara bli mer mobilt sett till dess pekbaserade Metro-gränssnitt, nu avslöjar Microsoft att man även ska göra det lättare för användare att växla mellan olika Windows 8-maskiner. Operativsystemet ska kunna startas genom inloggning med ett Windows Live ID vilket gör det möjligt att spara många av de inställningar och program du använt på andra maskiner.

Att växla mellan olika datorer medför ofta att man saknar både program, filer och skräddarsydda inställningar. För att komma runt detta har bland annat de flesta webbläsare värda namnet funktionalitet för att synkronisera flikar och inställningar genom ditt användarkonto. Denna funktionalitet ska Microsoft satsa än bredare på i Windows 8.

I Windows 8 ska man få möjlighet – det är inget krav – att logga in i sin dator med ett Windows Live ID. Till detta ID kan man sedan knyta en mängd personliga inställningar för att lätta växla mellan olika maskiner och Windows 8 system. Microsoft poängterar de huvudsakliga fördelarna som följande;

  • Förknippar de vanligaste Windows-inställningarna med ditt användarkonto. Sparade inställningar finns tillgängliga när du loggar in på ditt konto på en Windows-8 PC. Din dator kommer att vara konfigurerad precis som du är van vid!
  • Enkelt att återfå dina Metro-appar på flera Windows 8 datorer. App-inställningar och senast använda tillståndet kvarstår i alla Windows 8 datorer.
  • Spara inloggningsreferenser för de olika program och webbplatser du använder och enkelt komma tillbaka in i dem utan att behöva ange referenser varje gång.
  • Automatiskt logga in på program och tjänster som använder Windows Live ID för autentisering.

I sin utvecklarblogg poängterar Microsoft att det inte bara är inställningar och användaruppgifter som synkroniseras i molnet, vi kan även spara bakgrundsbild, låsskärmsbild, musinställningar och status i andra program som är kompatibla med systemet. Tanken är att vi ska kunna återuppta ett spel eller en e-bok på samma bana eller sida även när vi flyttar mellan olika datorer. Hur djup synkronisering man vill få ska gå att välja själv i operativsystemets inställningar.

Tanken med synkroniserad användardata mellan olika system är knappast nytt eller för den delen unikt. Men att världens mest använda operativsystem ska få breddad funktionalitet för detta är trots allt en positiv nyhet. För de som är oroliga för sin säkerhet eller integritet på Internet kommer Windows 8 även fungera bra med vanliga lokala användarkonto som inte lagrar dina inställningar online.

Relaterad nyhet:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedBaxtex Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Valbarthet är alltid bra!