Microsoft kommer att tona ner de grafiska effekterna i nästa generations operativsystem. Det pekvänliga Metro-gränssnittet i Windows 8 är som bekant ett ganska enkelt och stilrent gränssnitt, något som nu lyser igenom även på desktop där Microsoft gör sig av med Aero Glass-gränssnittet.

Microsoft publicerar nu nya detaljer om Windows 8 och deras senaste blogginlägg avhandlar operativsystemets gränssnitt. Man går igenom användargränssnittet i tidigare versioner av Windows och avslutar med vad Microsoft satsat på under utvecklingen av Windows 8. Den röda tråden benämner Microsoft själva som ”clean and crisp” och betyder i tydligare ordalag att man skalar ner på grafiska effekter och satsar på ett mer nedtonat och stilrent gränssnitt.

Vi har redan sett mycket av det nya touchgränssnittet Metro där Microsoft arbetar med kvadratiska brickor och platt grafik utan 3D-effekter. Nu bekräftar företaget att man slopar det mer utsmyckade Aero Glass-gränssnittet för desktopgränssnittet i Windows 8 och försöker använda influenser från både populära Windows 7 och det nya Metro-gränssnittet.

”Our vision for Windows 8 was to create a modern, fast and fluid user experience that defines the platform for the next decade of computing. One which upends the way conventional people think about tablets and laptops and the role of the devices they carry.” skriver Jensen Harris i blogginlägget på MSDN.com

Desktop-gränssnittet har ett snarlikt upplägg som i Windows 7 där Microsoft däremot plockat bort mycket av de 3D-  och skuggeffekter som användes flitigt i Aero Glass. Istället satsar man på ett plattare gränssnitt med samma skarpa kanter som i Metro. Vi ser även hur de transparenta fönstereffekterna försvunnit samtidigt som man tagit fram nya knappar, minimalistiska menyer och gett hela gränssnittet ett ljusare intryck.

w8desktop2

Microsoft mål är att skapa ett lättdrivet och energisnål gränssnitt som går att relatera till Metro-gränssnittet utan att man förvillar de miljontals användare som planerar att uppdatera från tidigare versioner av Windows, inte minst Windows 7.

Vissa av nyheterna i desktopgränssnittet ska finnas presenterade i den kommande Release Preview-versionen i början på juni, men den fulländade Windows 8-upplevelsen får vi vänta på tills senare i år när Microsoft lanserar den skarpa versionen av operativsystemet.

Källa: MSDN.com


15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
ReturSwedish BerserkSebbePsynoKhi0dlq84 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Kan inte bestämma mig om jag tycker det är rätt el fel väg att gå…

Tempel
Medlem
Tempel

Om dom nu vill ha ett avskalat så finns ju den gamla win2k looken som är mycket smidig att jobba med. Men det är väl för mycket begärt.

Jacob Hugosson
Medlem

Är jag ensam om att tycka om Aero?

Jag var en av få Windows 8-anhängare men efter att ha faktiskt testat operativsystemet ordentligt på egen hand, och med alla ändringar Microsoft hela tiden tar fram blir jag allt mer tveksam… Någonting säger mig att jag blir en av de där jobbiga och gnälliga bakåtsträvarna som kommer sitta fast i Windows 7-träsket 😛

Medlem

MS går hela varvet runt; tillbaks till Windows 3.0…

Vet inte om jag ska skratta eller gråta. 😛

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Det är bra att de tar bort det; tyckte det vara onödig funktion som använde resources for no reason. UI i Windows 8 ser nice and clean.

Tobberian
Medlem
Tobberian

Då ja kör just windows klassisk i XP hade det varit kul att iallafall testa genomskinligheten lite.

Hoppas bara dom behåller grafik-accelereringen så man slipper tearingen som verkligen ser gammalt ut.

Tintin
Gäst

Vet inte heller om jag gillar det nya utseendet, jag trivs i Windows 7 för mycket.

En annan sak jag ryggar tillbaks när jag ser är den där nya överdelen med alla funktioner som copy/paste och sånt. Går den att dölja?

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Valentin N”]Det är bra att de tar bort det; tyckte det vara onödig funktion som använde resources for no reason. UI i Windows 8 ser nice and clean.[/quote] Håller med. Mera spackel på en tjej gör inte henne bättre och precis så är det även med Windows. En av få saker jag tycker MS har gjort bra med Windows 8 [quote name=”Jacob Hugosson”]Är jag ensam om att tycka om Aero? Jag var en av få Windows 8-anhängare men efter att ha faktiskt testat operativsystemet ordentligt på egen hand, och med alla ändringar Microsoft hela tiden tar fram blir jag… Läs hela »

Birks
Medlem
Birks

Jag ser nog att man går åt andra håller istället, ut med mer på grafikkretsen.
Har inte upplevt aero som långsamt på någon laptop.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Mindre bloat är bra, nu behöver de bara skippa ”ribbon”-gränssnittet och surfplatteskiten. hemskt.. Efter det kan de börja göra ett riktigt operativsystem..

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

Ptja… Det finns skrivbordseffekter som faktiskt gör gränssnittet mer funktionellt och tydligare. Fast oftast är det en smakfråga. Själv uppskattar jag både avskalat (t.ex. openbox + tint + conky) och fyrverkeri (à la KDE4), det beror på humöret 😛 Så länge det inte gör mig mindre produktiv.
Det viktigaste är att man ska ha valmöjligheter, så blir alla nöjda.

Sebbe
Medlem
Sebbe

Att Windows Aero skulle vara processorkrävande är bullshitt så in i helvete, kanske på dom procesorer och grafikkort som kom när windows XP släpptes möjligen. Men antar att dom som kör Aero-gränssnitt i dag har betydlgt snabbare processorer och grafikkort i dag. Dessutom så är det bästa tricket att dela ut Aero till en egen processorkärna vilket ger bästa grafikflyt om man mot all förmodan skulle ha sådana svårigheter, eller helt enkelt fundera på om man inte ska byta processor eller grafikkort. Då grafikkortet eller processon man har är mer värd på bukowskis än när man köpte den. Jag har… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Jag likt Jacob gillar också Aero. Tycker detta ser avskalat ut dock inte på ett direkt snyggt sätt som Linux gör. Kommer fortsätta med Windows 7. Köper man en bärbar längre fram så blir det Windows 8 ändå.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Ansluter mig till gruppen som uppskattar vackra ting som Aero 8)
Windows har sett lyxigt ut jämfört med gratis alternativen, försvinner det övertaget suddas skillnaden ut för hem användare 😐