Microsoft har nu rullat ut den första officiella testversionen av Windows 8.1. En vidareutveckling av Windows 8 som lanserades under fjolåret och som inte riktigt fått det fotfäste mjukvarujätten hoppats. Med Windows 8.1 Preview får vanliga användare en känsla för vad som komma skall.

Windows 8.1 kommer att släppas som en gratis uppdatering senare under året och kan på detta sätt liknas vid de service pack som Microsoft tidigare rullat ut för äldre Windows-versioner. Men Windows 8.1, även känt som Windows Blue, har samtidigt ett betydligt större fokus på ny funktionalitet än vad vi förknippar med service packs.

Microsoft har lyssnat på kritik och feedback från användare och bland nyheterna hittar vi bland annat en möjlighet att landa direkt på desktop vid uppstart samt en efterlängtad windows-startknapp i desktopmenyn.

Bättre skärmstöd

Windows 8.1 är även bättre optimerat för både fler och mer högupplösta skärmar. Operativsystemet kan nu på ett snyggt sätt slänga upp flera programfönster sida vid sida med enda begränsningen att de måste vara minst 500 pixlar breda. Extra intressant för laptop- och surfplattstillverkare är samtidigt stödet för högupplösta skärmar. Likt Apple kommer Microsoft baka in en effektivare skalningsfunktion vilket mer sömlöst ska öka storleken på teckensnitt och grafiska element i operativsystemet för att de ska bli lätta att tyda även i riktigt höga upplösningar.

Tyvärr verkar Preview-versionen av Windows 8.1 inte vara färdigutvecklad på denna punkt. Skalningstekniken är aktiverad automtiskt och ställer in ett dpi-värde (pixlar per tum) beroende på skärmens storlek och upplösning, men kan även ändras manuellt för dem som har extra bra eller dålig syn. Den slutgiltiga versionen sägs stödja individuella skalningsläge för olika inkopplade skärmar men i skrivande stund verkar det fortfarande vara en teknik Microsoft putsar på.

Ny webbläsare och mycket finputsning

Andra nyheter värda att nämna är en uppdaterad webbläsare i Internet Explorer 11, större möjligheter att skräddarsy utseendet på låsskärmen, bättre stöd för multitasking, en effektivare sökfunktion, djupare integrering av molntjänsten skydrive samt en mängd andra förbättringar.

Andra goda nyheter är att Facebook till hösten släpper en officiell app för Windows 8 samt att AMD redan spikat sin första grafikdrivrutin för Windows 8.1 – Catalyst Windows 8.1 Preview driver.

Microsoft gör det möjligt att ladda hem och installera Windows 8.1 Preview från deras hemsida. Medan förhandstitten ska vara stabil påpekar man att det är en testversion för erfarna användare och rekommenderar att man tar backup på sitt system innan preview-versionen installeras.


3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
-Tjalve-johnjensenflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

väntar på officiella blue.

Stormense
Medlem
Stormense

Kan man uppdatera en licens och den fortfarande är aktiverad efter skarpa versionen släpps?
Kan man uppdatera en Svensk version, även om språket blir engelska?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Jag skulle gissa att det i nuläget är smama förfarande som när du uppdaterar Windows 7 till Windows 8.
Jag hoppas att den kommer rullas ut på Windows update likt ett Service-pack.