Nokia och Microsofts partnerskap på smartphone-marknaden är knappast en hemlighet, men en intressant detalj kring det senaste operativsystemet Windows Phone 7.5 har dykt upp. Vill inte Microsoft lansera stöd för flera kärnor, för att skydda Nokia?

Nokia och Microsoft gav sig i början av året in på ett väldigt djupt partnerskap. Nokias då relativt nya vd Stephen Elop bestämde sig för att de inte längre kunde använda Symbian, och Microsoft sökte desperat efter partners att stödja deras mobila operativsystem Windows Phone. Då Stephen Elop varit högt uppsatt hos Microsoft sedan tidigare tog det inte lång tid innan de fann varandra. Nokia har nu ett långsiktigt mål att erbjuda allt fler Windows Phone-enheter, och sakta men säkert sluta stödja och sälja smartphones med operativsystemet Symbian.

Det framgår nu att Microsoft faktiskt hade stöd för flerkärniga systemprocessorer med deras senaste operativsystem Windows Phone 7.5 ”Mango”. Men när det kom till kritan så har det fortfarande bara stöd för en processorkärna. Det ska tydligen ha berott på att Nokia är helt nya när det kommer till Qualcomm-kretsar, och inte ville satsa på en tvåkärnig variant. På grund av detta så ska Microsoft ha hållt tillbaka stödet till ett senare tillfälle.

Hålls Windows Phones flertrådsstöd tillbaka av Nokia?

Anledningen för detta är att när Nokia under 2012 har en smartphone på ingång med två kärnor (eller fler?) så ska Microsoft självklart släppa stöd för det i Windows Phone 7.5. Då kan Nokia marknadsföra sig med att ha den första tvåkärniga systemprocessorn i en Windows Phone-smartphone. På ett sidospår så håller Android-marknaden på att göra sig redo för fyrkärniga systemprocessorer.

I vår recension av HTC Titan som använder Windows Phone 7.5, fann vi att operativsystemet var väldigt lätt drivet och knappast behöver en systemprocessor med flera kärnor. Men även om någonting är tillräckligt, kan man inte ligga för långt bak i utvecklingen då det inte ser bra ut på butikshyllorna. Det ryktas om att en Lumia 900 ska lanseras under Mobile World Congress, februari 2012 och det blir den första Windows Phone-smartphonen med en tvåkärniga systemprocessor.

Men i samband med dessa nyheter, så har Microsoft satt upp höga mål internt för Windows Phone. De hoppas ha skeppa totalt 100 miljoner Windows Phones under 2012, och det är inte svårt att gissa sig till vilken tillverkare som ska stå för större delen av den försäljningen. Nokia?

Källa: WMPoweruser via BSN*

Relaterade nyheter:

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
nilsrocknILGotReturSwedish BerserkAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Man mår bara mer och mer illa av den här affären för var dag. Jag förstår inte hur Finland kan sitta och se på medan Elop förvandlar Nokia till något fruktansvärt främmande för Finland och Nokia.

Nokia var världsledande och ett enormt respekterat märke. Det finns väldigt lite kvar av det idag. Sparka Elop.

Svensken
Medlem
Svensken

Förvånar inte mig om detta stämmer. Och vissa tycker att Googles uppköp av Motorola har gjort att dom blivit favoriserade inom Android? Vad är inte detta då?

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Förstod att fler kärnor var på gång, även om ett os är lätt drivet så är inte alla applikationer det. Att det var Nokia som var bromsen i utvecklingen, var lite av en överraskning.
Men det är nice att stödet kommer.

nILGot
Medlem
nILGot

[quote name=”Delph1″]Man mår bara mer och mer illa av den här affären för var dag. Jag förstår inte hur Finland kan sitta och se på medan Elop förvandlar Nokia till något fruktansvärt främmande för Finland och Nokia.

Nokia var världsledande och ett enormt respekterat märke. Det finns väldigt lite kvar av det idag. Sparka Elop.[/quote]

Men nu höll de ju på att gå lika bra för Nokia som för Facit en gång i tiden. ”Miniräknare med display och processor, Vem vill ha det?”

nilsrock
Medlem
nilsrock

”För att skydda Nokia”?
Det är möjligt att en del av uppgörelsen mellan MS och Nokia var att Nokia skulle få chansen att vara först med dubbelkärninga Windows Phone.

Jag skulle säga att detta samarbete verkar bli lyckat. Vinden har verkligen vänt för Windows Phone och Nokia hade tappat tron på att de skulle kunna skapa ett eget ekosystem kring MeeGo.