I samband med Computex 2022 avtäckte AMD sin AM5-plattform officiellt. Nu har moderkortstillverkare börjat avtäcka sina enheter baserade på toppstyrkretsen X670 Extreme.

Under sin presentation vid Computex 2022 lyfte AMD på locket för sin kommande plattform AM5 som ska husera nästa generationers Ryzen-processorer. Denna plattform bekräftades lanseras med tre olika styrkretsar tillgängliga vid lanseringen. På toppen av totempålen hittar vi styrkretsen X670 Extreme (X670E) där AMD satsat stenhårt på tekniker som PCI Express 5.0 och överklockning.

Sedan dess har flera moderkortstillverkare visat upp vad de filar på inför lanseringen av nästa generations AMD-processorer och den nya plattformen. Hittills har vi fått se moderkort från Arock, Asus och MSI baserade på X670E.

Asus ROG Crosshair X670E Extreme

Först ut har vi ett av Asus påkostade moderkort för X670E. Detta går under namnet ROG Crosshair X670E Extreme. Här kan vi se två PCI Express 5.0 x16-portar. Moderkortet kommer även med två inbyggda platser för M.2-lagring med ytterligare tre platser tillgängliga genom Asus ROG PCIe 5.0 M.2-kort och ROG Gen-Z.2-kort. Det ska finnas stöd för att använda upp till fyra M.2-enheter i PCIe 5.0 x4-läge.

Andra aspekter inkluderar en 20+2 fas strömmatning samt Asus Q-Design för montering av komponenter som internminnen och grafikkort. Den som vill läsa på mer om Asus kommande EATX-moderkort för AM5 kan gå in på företagets produktsida för moderkortet där mer information ska dyka upp inom kort.

 

MSI X670E MEG Godlike, Ace och MPG Carbon

Härnäst har vi tre X670E-baserade moderkort från MSI. Dessa vis namn MEG X670E Godlike, MEG X670E Ace och MPG X670E Carbon Wifi. Alla med fullt stöd för PCIe 5.0 och DDR5.

De två MEG-moderkorten kommer i EATX-storlek och har upp till 24+2 fasers strömmatning med 105 A. Denna serie kommer med upp till fyra inbyggda M2-platser varav en PCIe 5.0 x4-anslutning samt ett tillhörande M.2 Xpander-Z Gen5 Dual instickskort för två extra PCIe 5.0 x4-platser.

Moderkortet ur MEG-serien erbjuder två PCIe 4.0 och två PCie 5.0 M.2-platser och dubbla PCIe 5.0 x16-platser. Här ser vi en strömmatning i form av 18+2 faser.

 

Asrock X670E Taichi Carrara, Taichi och Steel Legend

Även Asrock har visat upp sin initiala uppsättning av påkostade moderkort för AMD:s dyraste styrkrets. Här ser vi tre moderkort varav ett är en specialutgåva för att fira Asrocks 20 år som företag.

 

Just Asrock Taichi Carrara är en intressant enhet. Detta är då jubileumsprodukten och här ser vi 26 strömfaser och till och med två Thunderbolt 4/USB 4-portar. Likt alla andra X670E-moderkort är det PCIe 5.0 och DDR5-stöd som gäller här. Övriga anslutningar inkluderar åtta SATA 3, en PCIe 5.0 M.2, tre PCIe 4.0 M.2, fem USB 3.2 Gen 2 och sju USB 3.2 gen 1-anslutningar. Asrock har dock valt att inkludera endast en PCIe 5.0 x16-anslutning här och den andra fullstora porten är av x8-variant.

Den vanliga Taichi-varianten som inte kommer utsmyckad med värmespridare designade efter marmor delar samma specifikationer som jubileumsutgåvan. Det rör sig alltså om ett moderkort med lite annorlunda estetik och ett med den sedan tidigare kända Taichi-stilen.

Steel Legend går ett snäpp neråt specifikationsmässigt. Här se vi 18 strömfaser och en PCIe 5.0 x16 bredvid en PCIe 4.0 x4-anslutning. Även andra anslutningar har skalats ned. Dessa moderkort kommer inte med Thunderbolt 4 och har fyra SATA 3-anslutningar, en PCIe 5.0 M.2 och tre PCIe 4.0 M.2-portar. Här har vi också en USB 3.2 Gen 2×2 USB-C på både fram och baksidan, en USB 3.2 Gen 2 och tio USB 3.2 Gen 1-anslutningar.

Ryzen 7000-serien och AM5-plattformen avtäcks

Vi förväntas oss få se ännu fler moderkort från olika tillverkare inom kort. Däremot är det väldigt sparsmakat med lanseringsdatum och prislappar för enheterna just nu. Inte helt förvånansvärt med tanke på att AMD:s nya processorer och AM5-plattformen inte förväntas lanseras förrän någon gång under hösten i år.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid