Xbox One är det officiella namnet på Microsofts tredje generations spelkonsol. En konsol som både till namn och design tar sikte på konsumenters vardagsrum. Microsoft hävdar att den nya spelkonsolen är den enda digitala underhållningsmaskin vi kommer att behöva, styrd av rörelser och din röst.

Xbox One ska enligt Microsoft vara ”det” system konsumenter ska använda i sitt vardagsrum och företaget slog direkt an tonen under sin presentation på tisdagskvällen. Efter att Microsoft avslöjade spelkonsolens namn gick man vidare och demonstrerade hur Xbox One med hjälp av din röst och dina gester kan styra och växla mellan digital underhållning av olika format. Microsoft menar att Xbox One byggs på tre sammanslagna operativsystem som gör det möjligt att snabbt växla mellan spel, webbläsare, video- eller musikuppspelning och demonstrerade detta med hjälp av röstkommando och handrörelser på scen.

Kinect kanske den största uppgraderingen av alla

Microsoft verkar som väntat lagt stor vikt just vid den nya Kinect-sensorn som kommer att skeppas med varje konsol. Hårdvarumässigt ser vi en ny 1080p RGB-kamera med 60 procent bredare synfält, stöd för inspelning av 60 fps för Skype och betydligt mer precis språning av rörelser och gester framför kameran. Kinect ska till och med kunna läsa av dina hjärtslag genom pigment i ansiktet och detta är en funktion som sköts med hjälp av infrarött ljus.

xbox-one-t-heverge15_1020_verge_super_wide

Sensorn ska även kunna registrera små rörelser med exempelvis din handled, eller ryckningar med axlarna och andra betydligt mer subtila detaljer som dagens sensor inte mäktar med.

Tanken är att Kinect inte bara ska användas i spel utan även för att styra hela konsolen. Bland annat kan man väcka konsolen genom röstkommando eller växla till webbläsaren eller videospelaren genom att helt enkelt be konsolen med rösten. Något som demonstrerades effektivt på scen.

Live-TV styrt med din röst

En av de funktioner Microsoft slog sig mest på bröstet för var stödet för Live-TV i Xbox One. Exakt hur detta kommer att fungera i olika länder och med olika TV-signaler är oklart, troligtvis kan man leda TV-sändningarna från en digitalbox till spelkonsolen och vidare till en TV. Genom att dra TV-sändningarna genom Xbox One kan Microsoft låta användare blanda TV-sändningarna med onlineinformation och även styra det hela med rösten genom Kinect. Allt från att växla till TV-sändningar till att med rösten söka efter nya program eller populära TV-serier.

Xbox Smartglass kopplar samman surfplatta, smartphone och spelkonsol

Microsofts Smartglass-teknik får också nytt liv i Xbox One. Konsolen kommer med stödet inbakat i sitt operativsystem och betyder att man kan använda sin surfplatta, mobiltelefon eller Windows 8-dator för att interagera med spelkonsolen. Exempelvis ska din mobiltelefon kunna användas som en fjärrkontroll för alla olika funktioner men även kunna nyttjas som en extra skärm i spel för statestik eller för att visa TV-guiden när man tittar på live-tv.

Design – Retrokänsla och digitalbox

Microsoft gav Sony en rejäl passning när man bara efter några minuter visade upp den fysiska designen för sin spelkonsol, något Sony fortfarande inte gjort officiellt. Xbox One har en i vårt tycke retroliknande design som inspirerats av hemelektronik och digitalboxar. En bred box med raka linjer och ganska kantigt utseende. Även Kinect-enheten har en betydligt kantigare design än vi ser på dagens modell.

xbox-one-t-heverge17_1020_verge_super_wide

xbox-one-t-heverge8_1020_verge_super_wide

5 miljarder transistorer och 8 gigabyte interminne

Xbox One kommer att vara mångfalt kraftfullare än sin föregångare men mycket mer än så ville inte Microsoft avslöja under sin presentation. Företaget konstaterade att konsolen innehåller 5 miljarder transistorer och får 8 gigabyte internminne, 16 gånger så mycket som förra generationens Xbox. Man nämnde även en hårddisk på 500 gigabyte, USB 3.0 samt HDMI-anslutningar.

I övrigt var man däremot tystlåten om hårdvaran i konsolen som däremot kommer med officiellt stöd för det optiska Blu-ray-formatet, ganska givet med tanke på konsolens fokus på digital underhållning.

xboxonehard2

Enligt en artikel på Wired ska Xbox One använda sig av en ensam krets med CPU och GPU integrerade på samma paket. En krets som enligt Wired ska tillverkas med 40 nanometerteknik, medan Engadget hävdar 28 nanometerteknik och vi skulle nog sätta våra slantar på det sistnämnda. Enligt Engadget ska konsolen dra upp till 100 watt och komma med en 8-kärnig Jaguar-processor från AMD samt en integrerad Direct3D11.1 GPU med 32 megabyte integrerat SRAM-minne.

xboxonehard

Handkontroll med 40 tekniska uppdateringar

Med allt fokus på Kinect känns det som den traditionella handkontrollen får spela andrafiol i Xbox One. Microsoft lovar dock stora förändringar även här med 40 nya tekniska uppdateringar som omfattar en ny d-pad, integrerat batteri, bättre ergonomi och vibrerande skjutknappar.

xbox-one-t-heverge5_1020_verge_super_wide

Molntjänster men ingen bakåtkompabilitet med Xbox 360

Xbox One satsar även hårt på molntjänster och lovade 300 000 servrar för att hålla Xbox Live vid god vigör. Man öppnar även upp sin molntjänst Azure som kan göra det möjligt för spelutvecklare att åtminstone i framtiden lägga över viss belastning från spel, exempelvis fysikeffekter, på dedikerade servrar. För att på detta sätt frigöra kraft i själva spelkonsolen och skapa någon form av spelstreaming-hybrid. Andra uppenbara fördelar är synkronisering av spel och inställningar så att man alltid kan fortsätta där man slutade oavsett var och vilken konsol man spelar på.

Microsoft har däremot dödat bakåtkompabiliteten med Xbox 360 och precis som Sony skyller man på en helt ny hårdvaruplattform. De poäng och utmärkelser man tjänat i Xbox Live kommer att föras över till din nya konsol, men det kommer inte gå att spela dina gamla 360-spel på Xbox One.

Spel och E3

Xbox One är fortfarande en spelkonsol i grunden och Microsoft visade även upp en hel del nya titlar som ska lanseras i samband med konsolen. Bland annat Call of Duty: Ghost med en ny grafikmotor, Quantum Break, Forza Motorsport 5, nytt Halo och lite andra titlar. Tyvärr är det svårt att få en bra känsla för spelgrafik i en lågupplöst livesändning men som väntat kommer vi se betydligt bättre grafikeffekter än i dagens konsoler, men sämre grafik än i dagens kraftfullare speldatorer. Microsoft lovade mer spelnyheter under E3-mässan och säger att det utvecklas fler spel för Xbox One än för någon tidigare Xbox-konsol.

Xbox One kommer att lanseras någon gång under 2013 och även om Microsoft inte avslöjade några prisuppgifter eller konkreta lanseringsdatum skulle vi tippa på att konsolen landar någon gång under fjärde kvartalet.

Det är inget tvivel om att både Sony och Microsoft siktar längre än bara spelmarknaden med sin nya generations spelkonsoler, en batalj som blir mycket intressant att följa. Sony kan mycket väl ha överhanden sett till beräkningskraft med tanke på Microsofts få detaljer kring Xbox Ones prestanda, medan Kinect och det stora Windows-ekosystemet kan bli Microsofts ess i skjortärmen.


14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
EliXyRAnton KarmehedctrlDenSistethis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Någon som kunnat testa Kinect-biten för att se om fördröjningarna är borta?

Medlem
WIRN

[quote name=”Anton Karmehed”]One byggs på tre sammanslagna operativsystem[/quote]

Bara jag eller låter inte det snarare som en negativ grej än en positiv?

jonteponte1234564826
Gäst
jonteponte1234564826

Denna maskin hamnar troligtvis hemma hos mig när den går att köpa

Andreas G
Medlem

[quote name=”Anton Karmehed”]Nej det verkar vara dåligt med hands-on på Kinect faktiskt. I alla fall för spel.
Ska bli riktigt intressant att jämföra hårdvaruspecifikationerna också, verkar som att Xbox One får GPU-kraft i klass med HD7850 som det ryktats om tidigare.[/quote]

Det kommer väl på E3 då, hoppas jag.

Sedan ska det bli intressant att se hur mycket av allt nytt som kommer att fungera i Sverige. Lite för mycket känns som ganska USA-centrerat 🙁

AMD73
Medlem
AMD73

har kraft full pc till min 55 tums led tv i 3 år drygt. Är det en xbox one man vill ha nu? nej så klart inte.En pc kan mer än denna äkliga win 8 burk.Ps4 lockar mig mer. bättre gpu och till för spelas på. Appel kommer säkert med tv med inbyggda grejer som slår detta win8 xboxen snart.Nej en fet oled 4k tv på 75-120 tum till min pc lockar.Kanske en ps4 till denna om det kommer bra spel.Inte kommet ett bra tennis spel på snart 20 år. snes eller var det sega jag hyrde spela super kul… Läs hela »

Anders Nilsson
Medlem

Nu vill jag se en jämförelse av komponenterna mellan PS4 och Xbox One 🙂

Andreas G
Medlem

Lite rolig sammanfattning av den 1 timme långa konferensen:

http://www.youtube.com/watch?v=KbWgUO-Rqcw

this
Medlem
this

Ful, inget jag skulle ställa i min tv bänk.

Ali Abourghiba
Medlem
Ali Abourghiba

PC – Den enda enheten du behöver för digital underhållning sedan 1995.

ctrl
Gäst
ctrl

Känns som de var för mycket Kinect och TV centrering. Alla jag känner tittar mindre på TV för varje dag. Statisk underhållning är på väg bort. Bara mina föräldrar som nyttjar det aktivt idag typ.

Sedan hörde jag ett rykte om att funktionen kanske inte fungerar med alla TV-lådor (cableboxes), utan kan behövas en speciell. Vilket skulle sabba för de som är tvingade till en viss variant via fiber/bredband.

Vi får se hur det blir under E3, men just nu är spelvärlden väldigt besviken på MS presentation. De har en del att bevisa på E3.

EliXyR
Medlem
EliXyR