onevsps4Spelkonsolkriget har nu gått in i sin andra fas där både Microsoft och Sony arrangerat presskonferenser i anslutning till spelmässan E3 i Los Angeles. Båda konsoltillverkarna har nu spikat sina priser och med 499 dollar för Xbox One resp. 399 dollar för PS4 går vi på djupet och fastställer vad man får för pengarna.

Trots i grunden två likartade spelkonsoler verkar Sony och Microsoft välja ganska skilda angripningsvinklar för att fånga konsumenternas gunst. Det var något vi kunde se redan under de inledande lanseringseventen tidigare i våras men har de senaste måndarna och efter gårdagens presskonferenser blivit närmast kristallklart.

Xbox One – Multimedia-spelkonsol

xboxOne

Microsoft satsar stenhårt på att lansera Xbox One som en kombinerad spelkonsol och multimediadator. En enhet vars avsikter lyser igenom redan i designspråket. Konsolen liknar onekligen en hemelektronikprodukt, närmast en korsning av en hemmabioförstärkare och en blu-rayspelare. Mycket fokus läggs på integreringen av TV-funktionalitet där man med ett separat mediaoperativsystem blixtsnabbt ska kunna växla mellan spel och TV-sändningar bara med hjälp av rösten. Just styrning med rörelser och rösten är något som Microsoft också fokuserar mycket på med hjälp av andra generationens Kinect-sensorer.

Noterbart är att TV-funktionaliteten inte kommer att fungera i Sverige inledningsvis. När detta öppnas upp för marknaden utanför USA och specifikt vårt avlånga land är inte bekräftat.

Microsoft laddar även för en hel del tunga speltitlar och bjöd på förhandsvisningar av bland annat Dead Rising 3, Forza Motorsport 5 och Witcher 3 där de två förstnämnda är exklusiva för Xbox One. Man visade även Project Spark där man med hjälp av Kinect och Smartglass kan bygga världar och spelscenario med bara din röst och pekkontroller på en Smartglass-enhet.

Xbox One kommer med flera Xbox Live abonnemang där man betalar per månad, kvartal eller år och får varje månad två nya speltitlar gratis. Först ut är Fable III men titlar som Halo 3 och Assassin’s Creed II ligger också i planeringen. Samtidigt har Microsoft tydligare krav på hur man delar spel och säljer begagnade titlar. Vilket tillsammans med deras krav på uppkoppling minst en gång varje dygn gett företaget en hel del kritik, inte minst från Sony.

Prislappen är väl tilltagna 499 dollar, men då ingår även den avancerade rörelsestyrningen Kinect 2.0.

Playstation 4 – Fokus på spel och prestanda

ps4console

Sony ägnade större delen av sin presskonferens att underminera konkurrenten Microsofts tillkännagivande av Xbox One. Man började med att för första gången visa upp den fysiska spelkonsolen som förvisso har ett liknande designspråk som sin konkurrent, men i ett märkbart mindre format. PS4 kommer att vara en ganska kantig historia men ska med sina snålare mått vara lättare att få plats med TV-bänken.

Sony stödjer precis som Microsoft uppspelning av video med upplösningar på upp till 4K UltraHD och kommer även med en integrerad blu-rayspelare. Sony verkar däremot inte lägga lika mycket fokus på denna bit när man marknadsför sin nya spelkonsol utan försöker istället bygga på sin kontakt med spelutvecklare och spelare. Bland annat presenterades ytterligare samarbete med indie-utvecklare samtidigt som man visade upp en hel del tunga exklusiva speltitlar som Diablo III Final Fantasy XV, Killzone: Shadow Dall och Infamous: Second Son.

PS4 kommer inte kräva en uppkoppling mot internet och begagnade spel kan säljas vidare utan några restriktioner. Det kommer även gå att dela sina spel med kompisar så att polaren kan lira någon av dina avdankade titlar när du tröttnat på demsamma, något Microsoft satt restriktioner för.

Med närmast identisk grundarkitektur för processor och grafikkrets har Sony trots allt lyckats klämma ut en hel del extra grafisk prestanda ur PS4. Intressant med tanke på att spelkonsolen inte bara är mindre utan även betydligt billigare än Microsofts motsvarighet. Hur väl den extra kraften kan användas av spelutvecklare är ännu svårt att sia om, men Sony verkar onekligen lägga ett större fokus på spelupplevelsen än generella funktioner i konsolen.

Prislappen är spikad till 399 dollar och då får man konsolen med 500 gigabyte lagringsutrymme, samma som Xbox One, men får klara sig utan rörelsestyrningen PS Move + Eye. Den senare kostar 60 dollar och ger en totalkostnad på 459 dollar.

Både Xbox One och Playstation 4 väntas lanseras i fjärde kvartalet, troligtvis

Här nedan har ni en komplett jämförelse av de två nya spelkonsolerna baserad på den information som hittills gjorts tillgänglig. Sammanställningen är gjord av yamamoto114 på Deviantart.com.

xboxsp4comparVilken spelkonsol faller dig mest i smaken eller är det bara PC som gäller för spel. Dela gärna med er av era tankar och idéer i kommentarerna.

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
TripptrapptrullAnton KarmehedQuestion_Tech Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Jag måste nästan få skriva av mig lite 🙂 Jag har under en månads tid nu sett hur folk totalt spyr över Xbox One på både det ena och andra området, det är Always online och det är begagnade spel och det är tv tv tv tv tv tv tv osv.. Själv tänker jag såhär enkelt.. Xbox Live + Kinect 2.0 + Tv + Spel, jag verkar vara den enda som blev glad över Microsofts satsning på TV-funktion i Xbox One och att maskinen skulle vara värdelös i prestandasyfte för spel stämmer ju inte. För någon som har haft internetuppkoppling… Läs hela »

Freakling
Gäst
Freakling

[quote name=”Anders Bergwall”]Jag måste nästan få skriva av mig lite 🙂 Jag har under en månads tid nu sett hur folk totalt spyr över Xbox One på både det ena och andra området, det är Always online och det är begagnade spel och det är tv tv tv tv tv tv tv osv.. Själv tänker jag såhär enkelt.. Xbox Live + Kinect 2.0 + Tv + Spel, jag verkar vara den enda som blev glad över Microsofts satsning på TV-funktion i Xbox One och att maskinen skulle vara värdelös i prestandasyfte för spel stämmer ju inte. För någon som har… Läs hela »

Medlem

[/quote]
Och om du vill ta med dig konsollen till landet, där det kanske inte finns någon internetuppkoppling?[/quote]

Har internet på landet så det problemet berör inte mig, men kommer inte ta med mig Xbox One dit utan det är min Xbox 360 som jag tänker ta dit med alla spel, in med det nya och ut med det gamla 🙂

flopper
Medlem
flopper

så länge pc spelen blir bättre spelar det roll.
hur marknaden förändras med kommande konsoller blir dock intressant att följa.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Har en Xbox idag men av vad jag sett hittills lutar det åt en PS4 bredvid min HTPC. Även om jag också varit uppkopplad sedan slutet på nittiotalet tycker jag varje sådant krav är negativt då det innebär en möjlighet till kontroll av mig och mitt användande som bara känns onödigt. Funktionen finns ju bara för att se till att jag inte ”missköter” mig ut Microsofts perspektiv. Och med tanke på allt de hoppas att jag skall använda konsollen till blir det rätt många perspektiv, inte bara begagnathandel vad jag tror. Dessutom är spelen dyra till konsoll varför möjligheten att… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Anders Bergwall”]Själv tänker jag såhär enkelt.. Xbox Live + Kinect 2.0 + Tv + Spel, jag verkar vara den enda som blev glad över Microsofts satsning på TV-funktion i Xbox One…[/quote] Ja förutom att TV funktionen inte fungerar i Europa och vad jag förstått så finns det heller ingen tidsplan för när det kommer att komma. Jag är sedan tidigare XboX ägare men kommer inte köpa XboX One så länge de endast säljer via ”auktoriserade försäljare” och inte kan låna ut eller sälja vidare sina gamla spel på ett normalt sätt. Hela idén med ”auktoriserade försäljare” kommer med stor… Läs hela »

Andreas G
Medlem

[quote name=”Anders Bergwall”]Själv tänker jag såhär enkelt.. Xbox Live + Kinect 2.0 + Tv + Spel, jag verkar vara den enda som blev glad över Microsofts satsning på TV-funktion i Xbox One och att maskinen skulle vara värdelös i prestandasyfte för spel stämmer ju inte. För någon som har haft internetuppkoppling sedan tidigt 90-tal så är always online inget problem för mig, begagnade spel har jag aldrig någonsin köpt.[/quote] Jättebra initiativ av Microsoft på TV-fronten. Problemet är ju bara att allt är så USA-centrerat att alla vi utanför, inte ens Kanada, får någon direkt nytta av detta nu. Det kan… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

sony sattsar på spelkonsoll. Microsoft sattsar på flera saker i ett. Har dom lyckats innan? jag tror på äpplet kommer fixa saker med allt i ett. Sony kvar och xbox kommer gå bort tror jag.Iallfall i EU. Högre pris och sämre spel prectanda lockar inte mig när man köper något för att spela .Vem kollar på tv idag? Har inte jag gjort på många år.

Andreas G
Medlem
Medlem
gosh

Hur vågar någon köpa XBOX när det visat sig att Microsoft verkar vara det företaget som spionerar (lämnat mest information) mest på sina kunder. NSA kan ju då titta rätt in i hemmet

Question_Tech
Gäst
Question_Tech

Väldigt lätt beslut för mig; för det första är jag pryl galen och för det andra har jag redan nu både en Xbox 360 och en PS3 eftersom jag är en gamer så måste jag ha båda konsolerna eftersom vissa titlar är exklusiva till resp. konsol.
Så i detta fall enkelt beslut jag kommer att köpa båda 🙂 för det finns alldeles för många coola spel som bara släpps till resp. Xbox one eller PS4, så det enda jag kan säga är;
”shut up and take my money” 😆

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

8TH-GEN EXCLUSIVES

Microsoft: Zumba Fitness World Party
Sony: Diablo III

Även det ett starkt argument för Xboxen…….eller inte

Medlem

[quote name=”Tripptrapptrull”]8TH-GEN EXCLUSIVES

Microsoft: Zumba Fitness World Party
Sony: Diablo III

Även det ett starkt argument för Xboxen…….eller inte[/quote]

Diablo 3 kommer väl till xbox också?