Youtube har varit en gratistjänst sedan lanseringen för åtta år sedan, med tillskott av reklam i fler och nyare former stegvis sedan dess. Nu uppger dock källor att Youtube planerar att inom kort lansera en tjänst som låter användaren prenumerera på ett utbud av kostnadsbelagda kanaler.

I det här fallet är det anonyma källor hos Google som uppger till Financial Times att en betaltjänst står runt hörnet. Med tjänsten kan användaren prenumerera på betalkanaler, och inledningsvis kommer det röra sig om ett femtiotal kanaler. Enligt uppgift är ingångspriset 1,99 dollar per månad, som kan komma att översättas till 20 kronor inklusive moms för svenska abonnenter.

Systemet ska ha varit under utveckling under de senaste månaderna, och syftet ska vara att uppmuntra och finansiera produktionen av filmer och serier med Youtube som primär plattform, ett område där endast reklamfinansiering kanske inte räcker till. Detta för tankarna till exempelvis Netflix, som finansierar och exklusivt sänder serier som House of Cards. Det framgår dock inte om några befintliga kanaler kommer bli kostnadsbelagda, eller om det endast kommer röra sig om nya kanaler.

Som alltid med anonyma rykten bör man ta informationen med en generös nypa salt, men i och med den framgång som konkurrerande steamingtjänster som bland anant Netflix och Viaplay haft med sitt betalutbud känns det rimligt att även Google vill försöka sig på en liknande affärsmodell.

Källa: Engadget

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
KaffiMann Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
KaffiMann
Medlem
KaffiMann

Med andre ord må du betale og likevel se på reklame etterhvert.