Ett moderkort med styrkretsen Z170 har nu modifierats för att fungera tillsammans med en Core i3-8350K CPU ur Coffee Lake-familjen.

Innan lanseringen av Intels processorfamilj kallad Coffee Lake och den tillhörande 300-seriens styrkretsar så propsade Intel på att de nya processorerna inte är kompatibla 100-serien och 200-seriens styrkretsar.

Anledningen till att det inte skulle vara möjligt att släppa ner en Skylake eller Kaby Lake-processor i ett moderkort med designat för Coffee Lake sades vara att de nya processorerna har fler kontaktpinnar för strömmatning. Trots att Intel använt sockel 1151 till Skylake, Kaby Lake och nu Coffee Lake så skulle det då vara en omöjlighet att få de nya processorerna att fungera på äldre moderkort.

Nu hävdar dock en användare på den kinesiska hemsidan Baidu att denne har fått en Coffee Lake-processor att fungera på ett Z170 moderkort. Närmare bestämt ett MSI Z170A Xpower Titanium. Detta ska ha möjliggjorts genom modifikationer av moderkortets BIOS samt Intels mikrokod.

Som vi kan se så verkar moderkortet och processorn lira tillsammans efter dessa modifikationer. Allt är dock inte helt finslipat ännu och processorns integrerade grafikdel samt den primära PCI Express-platsen på moderkortet är vid skrivande stund obrukbara. Det finns en chans att dessa problem kan åtgärdas genom ytterligare modifikationer, dock går det inte att säga säkert. Hur systemets stabilitet påverkas över lång sikt är också osäkert så det är en modifikation som man troligtvis inte ska försöka sig på hemma.  Det verkar dock som att Intels uttalande om att 100-seriens styrkretsar inte stödjer Coffee Lake inte är helt korrekta.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid