AMD svingar hårt – bärbara Zen 2, Threadripper 3990X & RX 5600 XT

Zen 2 för laptops, brutalt flaggskepp och ännu ett Navi-baserat grafikkort!

1

Under AMD:s presskonferens i samband med CES 2020 avtäcktes en drös produkter, bland annat Zen 2-baserade processorer för bärbara datorer, flaggskeppsprocessorn Threadripper 3990X och den nya grafikkortsmodellen Radeon RX 5600 XT.

Fram till nu har uppföljare till AMD:s första Zen-arkitektur saknats från marknaden för bärbara datorer. Medans marknaden för stationära datorer fick sig en uppdatering med arkitekturen Zen+ och sedan Zen 2 under 2019 har bärbara datorer fått nöja sig med originalarkitekturen.

Nu har det dock blivit dags för Zen 2 att göra entré på den bärbara sidan och detta görs i form av både en H-serie samt en U-serie av processorer.

Utöver de bärbara Zen 2-processorerna som vi går in på i större detalj i vår artikel om Asus ROG Zephyrus G14 visade AMD även upp sin absoluta flaggskeppsprocessor. Denna kommer i form av Threadripper 3990X som utrustats med massiva 64 processorkärnor och 128 trådar. Detta med totalt 288 megabyte cacheminne, en klockfrekvens på 2,9 gigahertz (GHz) och en turbofrekvens på upp till 4,3 GHz.

Under presskonferensen jämförde AMD prestandan hos Threadripper 3990X med ett system utrustat med två Intel Xeon 8280. Detta med en prislapp strax under 4 000 dollar, eller cirka en femtedel av kostnaden för ett system med de dubbla serverprocessorerna från Intel.

Sist men inte minst visades även ett nytt dedikerat grafikkort upp. Detta går under namnet Radeon RX 5600 XT vilket AMD ska vara ”den ultimata grafikenheten för 1 080p-upplösning”.

Här ser vi 36 beräkningsenheter tillsammans med sex gigabyte GDDR6-videominne. Grafikkortets ”game clock”, den klockfrekvens användare oftast kommer att ligga på under spelsessioner listas som 1 375 megahertz (MHz). Medans den övre turbofrekvensen listas som upp till 1 560 MHz. Detta är då för AMD:s referensmodell och klockfrekvenserna kan sedan justeras från fabrik av partnertillverkare.

Radeon RX 5600 XT lanseras 21 januari och kommer med ett riktpris på 279 dollar eller cirka 2 800 svenska kronor. Hur många partnertillverkade varianter av denna modell som kommer att hålla sig på samma nivå är dock något som återstår att se.

Presenteras i samarbete med:

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Thomaseron Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseron
Medlem

Jag vill bara påpeka att det är inte ett system med dubbla Intel 8280 som kostar fem gånger mer, det är de två processorerna som tillsammans kostar fem gånger mer. Ändå presterar de sämre.