Under sitt firande av Ryzens femte födelsedag bekräftade AMD att Zen 3-processorer med staplat cacheminne kommer att lanseras tidigt nästa år.

Processorsockeln AM4 ser ut att stanna kvar för en sista lansering innan det är dags för arkitekturen Zen 4 och en ny sockel att ta plats. Dessa kommande processorer kommer i grund och botten baseras på dagens Zen 3-arkitektur men med 3D-staplat cacheminne ovanpå processorkretsarna.

Att dessa processorer är en grej vet vi sedan tidigare. Vi har dock inte haft full koll på när eller om dessa var planerade att lanseras på bred front för konsumenter. I samband med att AMD firande av att den första generationens Zen-arkitektur och Ryzen-processorer fyller fem år gavs det däremot lite mer information. AMD:s John Taylor och Robert Hallock bekräftade att dessa processorer kommer att bli tillgängliga under 2022 års första kvartal.

De nya enheterna ska komma med 64 MB extra 3D-staplat cacheminne. Något som AMD hävdar ska kunna erbjuda allt från fyra till 25 procent högre spelprestanda. Denna processorfamilj blir då ett slags mellanstopp innan det senare under 2022 blir dags för arkitekturen Zen 4 och sockel AM5.

Det är fortfarande ett par bitar information som saknas angående de kommande processorerna med staplat cacheminne. Detaljer som ifall dessa kommer ingå i 5000-serien eller om dessa kommer att utgöra en egen serie. Vi vet inte heller om det är Zen 3 i samma utförande som vi vant oss vid eller om det kommer att handla om en något förfinad arkitektur likt Ryzen 2000-serien.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid