AMD har i samband med lanseringen av sina nya processorer Ryzen 3 3100 och 3300X samt den nya styrkretsen B550 bekräftat vilka av dagens moderkort som blir kompatibla med den kommande arkitekturen Zen 3.

AMD har precis sjösatt två instegsprocessorer baserade på processorarkitekturen Zen 2. Processorerna Ryzen 3 3100X och Ryzen 3 3300X lanserades i samband med den nya styrkretsen B550 som bör hitta sin väg ut till konsumenter i form av nya moderkort inom kort.

I samma veva som dessa lanseringar har AMD även klargjort hur det ligger till med dagens tillgängliga moderkort och kompatibilitet med den kommande processorarkitekturen Zen 3. Listan över kompatibla moderkort jämfört med det utbud som finns tillgängligt blir dock inte speciellt lång.

AMD har hållit sitt löfte om att behålla processorsockeln AM4 som den aktuella processorsockeln för sina konsumentprocessorer till år 2020 som tidigast. Däremot ska det enligt tillverkaren inte vara något hos sockeln i sig som ställer till det med den framtida kompatibiliteten.

När det kommer till att släppa ner en Zen 3-baserad processorenhet ur den kommande Ryzen 4000-serien blir det endast två av dagens styrkretsar som kan vara en del av kombinationen. Det rör sig om de två styrkretsarna ur 500-serien: X570 och nylanserade B550.

Anledningen till att fem tidigare styrkretsar inte blir kompatibla ska enligt AMD vara på grund av de flashminneskretsar som använts i de tidigare moderkorten. Dessa kretsar är de som huserar moderkortens BIOS-upplagor. Hos de äldre styrkretsarna finns det enligt AMD inte tillräckligt med ledigt utrymme för att kunna husera de BIOS-uppdateringar som lägger till stöd för de kommande processorerna som väntar dyka upp senare i år.

Sockel AM4 är dock fortfarande här för att stanna. AMD bekräftar dock inte om Zen 3 blir den sista arkitekturen vars processorer brukar sockeln eller ej. Det återstår helt att se hur pass industrin utvecklas och om sockeln går att göra kompatibel med tekniker som DDR5-internminne, PCI Express 5.0 och dylikt.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid