Vad som sägs vara uppgifter om kommande Zen 4 och AM5 pekar mot att DDR5-6000 MHz minnen kan bli den optimala uppsättningen för AMD:s kommande processorer och plattform.

Vid varje lansering av en ny Ryzen-generation har just minneshastigheter varit ett riktigt hett ämne att diskutera. Detta då AMD och deras chiplet-designer använder sig av så kallat Infinity Fabric för att låta varje chiplet kommunicera med varandra.

Infinity Fabrics klockfrekvens matchas tillsammans med RAM-minnet som används. Det vill säga att om RAM-minne med en klockfrekvens på 4 000 MHz används kommer Infinity Fabric köras i en klockfrekvens om 2 000 MHz. Förutsatt att processorn i fråga klarar av det. Då DDR står för Double Data Rate ska klockfrekvensen på RAM-minnet vara det dubbla vad en processors Infinity Fabric klarar av för optimal prestanda.

Annons

Nu har Twitter-användaren 1usmus gått ut med vad som sägs vara uppgifter om ett icke-bekräftat moderkort baserat runt AMD:s kommande plattform AM5. I inlägget kan vi se att 1usmus har listat den maximala klockfrekvensen för Infinity Fabric som 3 000 MHz.

Skulle uppgifterna stämma och Infinity Fabric vill hålla ett 1:1-förhållande med RAM-minnet skulle då DDR5 med klockfrekvenser på 6 000 MHz kunna bli den optimala uppsättningen för Zen 4.

Dessa uppgifter har dock inte bekräftats och vi vet inte exakt vilka klockfrekvenser som kommer gälla för nästa generations Infinity Fabric. Vi vet inte heller om samma förhållande mellan Infinity Fabric och RAM-minnet kommer att gälla för Zen 4 och AM5. Det återstår helt enkelt att se. AMD har däremot ryktats hålla ett event för att avtäcka sina kommande processorer i detalj framåt slutet av månaden. Förhoppningsvis får vi lite bättre inblick i vad som gäller för de kommande produkterna då.

Annons

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid