Zotac är som trogen NVIDIA-partner först ut på marknaden med ett grafikkort utrustat med den nedbantade GeForce GTX 460 SE-kretsen. NVIDIA:s GF104 GPU har fått ytterligare en av sina streaming multiprocessor-enheter inaktiverad och belönas med något lägre klockfrekvenser samt en bantad prislapp.

GeForce GTX 460 SE kommer med 288 CUDA-kärnor vilket är 48 st. färre än i standardmodellen GeForce GTX 460. Klockfrekvenserna ligger på 650 MHz för GPU samt 1 300 MHz för de knappt tre hundra CUDA-kärnorna. Grafikminnet är fortfarande av GDDR5-modell och Zotac har valt en minnesbuffert på 1GB samt en 256-bit minnesbuss. Minnet arbetar i 3 600 MHz, även detta något lägre än de 3 600 MHz som standardversionen erjuder.

gtxse2

Förutom något lägre beräkningskraft och minnesbandbredd – 1GB modellen har högre band bredd än GTX 460 768MB – är det inget som direkt skiljer kortet från de varianter vi ser på marknaden idag. Exakt hur stora skillnader vi kommer att få se i prestanda återstår att se.

Efter att priserna på GeForce GTX 460 sjunkit som en sten de senaste veckorna är vi nästan överraskade att NVIDIA hittat utrymme för en billigare modell, men med en prislapp på runt 1 400 kronor inklusive moms täcker GeForce GTX 460 SE nu upp även nedre delen av mellanklassmarknaden.

gtxse

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
PoontusCatman Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Hans Gillberg
Medlem
Hans Gillberg

Undrar hur den står sig mot GTX450

Poontus
Medlem
Poontus

undrar om det går att åter aktivera dom inaktiverade kärnorna? 😛
btw. står fel i texten, det står att 3600 MHz är lägre än 3600 MHz
jag är inte så insatt så jag vet inte vilket som ska vara vilket.