Zotac har lyckats med en minst sagt imponerande uppgift. Att lansera Zotac GTX 1080 Ti mini – ett sällsynt kraftfullt grafikkort i ITX-format.

Zotac har lyckats med ett konststycke vi knappt trodde var möjligt. Att pressa in Nvidias kraftfullaste entusiastkrets GP102 på ett kretskort i ett ITX-format. Zotac GTX 1080 Ti Mini och Zotac GTX 1080 Ti Arcticstorm Mini är de första ITX-modellerna av GTX 1080 Ti som presenterats och grafikkorten mäter blott 21 centimeter i strumplästen. Zotac har på denna yta pressat in Nvidias GP102 GPU med sina 8 miljarder transistorer, totalt 11 gigabyte GDDR5X-grafikminne samt en spänningsdel kraftfull nog att driva paketet. Ett paket som kan vara minst sagt intressant för små och slimmade gamingdatorer.

På grafikkortens dryga 20 centimeter har Zotac även pressat in två stycken 8-pins strömkontakter. Vilket torde göra det möjligt för att användare att nå högre frekvenser genom överklockning. Båda grafikkorten har även dubbla Displayport 1.4, dubbla HDMI 2.0 samt en endsam DVI-anslutning.

Zotac GTX 1080 Ti Mini med luft eller vatten

Det som skiljer Zotacs två kort åt är annars deras kylning. Articstorm har som övriga modeller i serien ett heltäckande vattenblock som går att koppla in på din nyvarande vattenkylningsloop.

Brorsan Zotac GeForce GTX 1080 Ti Dual AMP! Mini använder sig av en mer traditionell luftkylare med en rejäl kylfläns samt två stycken 90 millimetersfläktar.

Just kylningen av grafikkort i mini-klassen är ofta den största utmaningen och det blir intressant att se hur Zotac lyckats tämja effektförbrukningen i GTX 1080 Ti i detta miniformat. Det återstår även att se vart klockfrekvenser och prislappar landar, men räkna med att betala lite extra för miniformatet.

De båda grafikkorten kommer att visas upp och presenteras mer i detalj under Computex nästa vecka och NordicHardware kommer givetvis att vara på plats för att bevaka.

Svenska Grafikkortsguiden – Sveriges största löpande test av grafikkort

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid