Zowie FK1

Zowie må vara relativt nya i branschen men de har tydliga mål om att utveckla de absolut bästa gamingtillbehören på marknaden. Det är minst sagt inget lågt mål då konkurensen är stenhård bland gamingtillbehör idag. I detta test hårdkör vi den tävlingsinriktade musen FK1 för att se ifall den kan leva upp till våra förväntningar samt Zowies ambitioner.

Zowie FK1
Anslutning USB-kabel – 2 m
Antal knappar 7
Sensor PMW3310H – Optisk
DPI/ CPI 400 / 800 / 1600 / 3200 DPI
Polling rate 125 – 1000 Hz
Rekommenderad handstorlek S/M
Vikt 90 g
Dimensioner 67 x 37 x 128 mm
Drivrutiner Inga
Cirkapris 549 SEK

Form och design

Zowie FK1 är en ganska lång och låg mus designad för spelare med lite mindre händer och lämpar sig bäst för användare med handstorlek small till medium som föredrar klo- eller fingergrepp. Musen är ambidextriös och passar således både höger- och vänsterhänta personer lika bra.

zowie_fk1_2

Ytan på FK1 är matt svart med gula detaljer och den matta lacken ger faktiskt ett ökat grepp. Denna symmetriska krabaten har totalt sju knappar varav två långsmala extraknappar på varje sida av musen. På ovansidan hittar vi de vanliga musknapp ett och två tillsammans med ett klickbart scrollhjul i låg profil.

Annons

zowie_fk1_6

Om vi lägger FK1 på rygg så ser vi två rejält tilltagna glidytor, en centrerad sensor samt en hårdvaruknapp för skifte av fast DPI-nivåer. Värt att nämna är det medföljer en extra uppsättning glidytor vilket inte hör till vanligheten.

USB-kabeln är mycket mjuk, enkel att forma och med sitt glansiga hölje blir den i princip anonym vid användning av FK1.

Prestanda och användande

Det tar inte lång tid innan vi kan fastställa att FK1 är en mycket kompetent gamingmus. Zowie har valt att använda den utmärkta optiska sensorn PMW3310H som ger en följsam upplevse av direktkontakt utan någon acceleration. Värt att nämna är dock att lift off distance inte kan justeras utan är fast konfigurerad till någonstans mellan 1,5 till 1,8 millimeter. Det är inget som vi ser som ett problem men om du är en spelare som lyfter din mus väldigt högt när du spelar kan det vara bra att veta.

Kvalitetskänslan är generellt hög och alla knappar har en taktil, distinkt respons och vi klassar musknapp ett och två som mellantröga i sitt motstånd. Tyvärr så upptäcker vi efter en tids testande att scrollhjulet inte lever upp till samma höga standard. Det missar steg kontinuerligt vilket är oerhört enerverade vid spelande.

Annons

zowie_fk1_5

Musmattor, när vi testar olika underlag så är det helt klart mörka och mjuka musmattor som vi upplever fungerar bäst till Zowie FK1 och de rejält tilltagna glidytorna gör sitt jobb på ett ypperligt sätt.

När vi prestandatestar FK1 så lever den upp till vad Zowie utlovar både när det gäller DPI och polling rate. Vi kan även konstatera att det inte finns någon angle snapping eller påtagligt brus från sensorn. Nedan kan ni se våra tester av jitter och angle snapping vid 3200 DPI som är den högsta DPI-nivån på FK1. Om ni vill veta mer om hur vi testar angle snapping och jitter så finns det beskrivet i avsnittet testmetod.

zowie_fk1_as_jitter_3200DPI

Zowie möss har ett särkilt sätt att konfigurera sin uppdateringsfrekvens. Pollingrate justeras nämligen vid inkoppling av musen genom att hålla nere en eller flera tumknappar beroende på vilken polling rate användaren önskar. Knapp nummer fyra ger 1000 hertz, knapp nummer fem 500 hertz och båda samtidigt ger 125 hertz.

Annons

Mjukvara

Zowie kör helt och hållet på Plug n’ play och erbjuder inget program för sina möss.Det gör det väldigt simpelt för de som söker en gamingmus utan något ”lull lull” som bör installeras men samtidigt lämnar de användare som önskar möjligheten att exakt justera sina DPI-nivåer till eller ändra övriga inställningar till önskad nivå.

Innehåll

Annons

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
lajmyPer Wigren Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Per Wigren
Medlem
Per Wigren

Jag har små händer (handskar storlek 7) och den bästa mus jag någonsin har testat (jag har utvärderat ganska många) är Roccat Kone Pure. Ni borde ha med den i musguiden.