Facebook lanserade sitt fristående VR-headset Oculus Quest tidigare i år, snart kommer företaget lansera tillbehöret Oculus Link som låter användare av detta isolerade VR-headset att koppla sin maskin till sin PC för en fullfjädrad VR-upplevelse.
Oculus Quest är som en blandning mellan ett VR-headset och en egen spelkonsol. Headsetet som lanserades tidigare i år kräver inte att det kedjas till en dator via en uppsättning kablar för att användas. Istället rör det sig om inbyggd lagring i headsetet där de speltitlar och program som installeras förvaras.
Nyligen avtäckte Facebook ett nytt tillbehör till Quest som kommer i form av en USB-C kabel och en mjukvara vid namn Oculus Link. Denna kommer att låta Quest-användare att koppla sitt headset till sin dator, precis som med VR-headseten Rift och Rift S.
I enkla termer kan då ett Oculus Quest tillsammans med Oculus Link liknas till en viss del med Nintendos spelkonsol Switch. Det kommer att vara möjligt för användare att spela helt utan kablar och krav på en närliggande basstation. Däremot finns valmöjligheten att koppla enheten till en basstation, i detta fall en PC, för att få tillgång till ett större utbud av mjukvara.
I samband med detta kommer Quest även att få stöd för “hand tracking”. Detta innebär att de speltitlar och program som får stöd för tekniken inte kommer att kräva att Oculus dedikerade handkontroller används. Istället är det uppsättningen av kameror som finns på Quests framsida som läser av användarens händer direkt för att sedan få dessa att dyka upp i den virtuella världen.
Gör Quest och Oculus Link andra modeller överflödiga?
Det är inte längesedan VR-headsetet Rift S lanserades. Denna är en slags vidareutveckling av originalmodellen, här finns dock stöd för “inside-out tracking” som eliminerar kraven för dedikerade spårningsfyrar. Istället använder även detta headset en uppsättning kameror för att läsa av miljön omkring headsetet för att veta vart spelaren befinner sig just nu.
Det kommer alltså vara en liknande lösning som Quest kommer att använda sig av tillsammans med Oculus Link. Något som kan göra S-versionen en aning mindre lockande för konsumenter. Däremot finns det en del skillnader mellan modellerna. Tolv fantastiske fakta
Medans Quest kommer utrustad med fyra kameror som spårar omgivningen är det hos Rift S istället sex kameror som bör ge en mer precis avläsning av rummet. Dock kommer Quest med en OLED-skärm vars upplösning ligger på 1 440 x 1 600 pixlar per öga. Hos Rift S rör det sig om en LCD-skärm med en upplösning på 1 280 x 1 440 pixlar per öga. Däremot har Rift S aningen högre uppdateringsfrekvens om 80 hertz (Hz) medans Quest ligger på “endast” 75 Hz.
Enligt Facebook kommer Oculus Link att finnas tillgängligt från och med november månad.