Idag sätter vi tänderna i Dells bidrag till den konverterbara trenden som inleddes med Windows 8: XPS 12. Fördelarna överskiner de fåtalet nackdelar vi stöter på och den innovativa skärmdesignen fungerade bättre än väntat vid vardaglig användning samt mediakonsumption.

– Ta mig direkt till testets sammanfattning –

Vi fick tidigare i år nys om en dator från Dell som var både bärbar dator och surfplatta, någonting Intel Sverige vill kalla för en konverterbar. Datorn ser vid första anblick ut som övriga i företagets XPS-serie med materialvalet kolfiber men an aluminiumram som håller ihop hela paketet. Men datorn använder sig av en så kallade swivel-design för skärmen som Dell testat på i tidigare modeller. Tidigare versioner av Windows har dock varit allt annat än pekskärmsoptimerade och det är inte förrän nu med Windows 8 en sådan skärmdesign kommer till nytta på riktigt.

Convert_1 Convert_2
Convert_3 Convert_4

Skärmen går att rotera vilket öppnar upp för flera olika typer av användningsområden. Självfallet går det använda som vanlig bärbar dator, men även som surfplatta. Sedan har vi det så kallade tältläget och möjligheten att rotera skärmen bakåt 180 grader, båda metoder är bra för exempelvis filmtittande eller andra aktiviteter där man vill ha skärmen ståendes och använda sig av pekskärmen. Det krävs alltså inget extra stöd som behövs i de flesta fallen för en vanlig surfplatta.

Den här funktionen kommer till ett högt pris. Den solida aluminiumramen som håller fast skärmen och möjliggör dess rotation ger ett prispåslag på runt 100 dollar i tillverkningen. Det här är ett förhållandevis högt pris som även reflekteras på slutpriset för dig som konsument. Men samtidigt är det en unik funktion och med tanke på vad vi får med datorn är priset inte särskilt farligt. I sitt grundutförande med en Core i5-3317U, 4 gigabyte RAM och 128 gigabytes SSD kostar datorn 11 990 kronor. Konfigurationen vi testar är nämnvärt bättre på dessa tre punkter men kostar dessutom 14 590 kronor.

Specifikationer – Dell XPS L221x
Operativsystem Windows 7 Home Premium 64-bit
Processor Intel Core i5-3517U ”Ivy Bridge”
(4 x 1,9 – 3,0 GHz, Hyper-threading, 4 MB L3 cache, 17W TDP)
Styrkrets Intel QS77 Express, 3,6W TDP
Minne 8 GB DDR3-1600 MHz CL11
(2 x 4 GB – Dual Channel)
Grafik Intel HD 4000 ”Gen 7”
(12 EU:s, 350 MHz, 1,15 GHz Turbo)
Skärm 12,5″, 16:9, 1 920 x 1 080, LED-bakgrundsbelyst/IPS-panel (Högblank)
(LGD03BD)
Hårddisk Samsung SSD PM830, 256 GB
(SATA 6,0 Gbps, mSATA)
Nätverk Intel Centrino Wireless-N 6235
802.11 b/g/n (2,4/5,0 GHz)
Bluetooth 4.0 BLE
Ljud Realtek ALC275
Webbkamera 1,3-megapixel
Anslutningar 1 x 3.5 mm ljud-in/ut-kombination
1 x Mini Displayport
2 x USB 3.0
Knappar 1 x Strömbrytare
1 x Volymknapp +/-
1 x Rotationslås
Dimensioner
Dator: 317 x 215 x 15 – 20 mm, Laddare: 90 x 48 x 22 mm
Vikt 1,512 kg (1 802 gram inklusive strömadapter på 290 gram)
Batteri 47 Wh
Pris

Core i7-3517U är den näst kraftfullaste processorn från Intel för ultrabooks. Processorn kommer med två kärnor på 1,9 gigahertz med en turbofrekvens på upp till 3,0 gigahertz när en tråd används – 2,8 gigahertz i flertrådade applikationer och detta kombineras med flertrådstekniken Hyper-threading. Prestandan vid användning ligger ungefär i nivå med företagets dubbelkärniga 35 wattsmodell Core i5-3210M. Grafikdelen HD 4000 kommer med 16 exekveringsenheter på 350 megahertz med en turbo på upp till 1 150 megahertz. Men med ett TDP-värde på endast 17 watt begränsas grafikdelen från att uppnå sin fulla potential och arbetar därför oftast runt 700 megahertz.

Vårt testexemplar kommer för omväxlings skull med 8 gigabyte RAM-minne vilket vi gläds över efter att ha testat flera ultrabooks med endast 4 gigabyte minne. Lagringen på 256 gigabyte är en SSD från Samsung vid namn SSD PM830. Det här är i själva verket deras prisade Samsung SSD 830-serie och den enda skillnaden är att den är i ett mer kompakt mSATA-utförande.

Anslutningsbrist

Vi köper att det är en hybridmodell som ska fungera både som bärbar dator och surfplatta. Men allvarligt talat, antalet anslutningar är skandalöst lågt!

Connectivity_1Connectivity_2

Datorn kommer med en 3,5-millimetersanslutning, två USB 3.0 och en Mini Displayport. Vi har vant oss vid att ultrabooks har dåliga anslutningsmöjligheter men XPS 12 tar priset. XPS är Dells så kallade consumerization-serie och är därför även riktad mot företagsanvändare. Avsaknaden av övriga videoanslutningar rättfärdigar företaget genom att deras egna skärmar har stöd för Displayport. Vi har ingenting emot Displayport men tyvärr är det inte den vanligaste anslutningen på skärmar.

Då det här är en konverterbar modell finns även lite knappar som kommer till nytta när den används som surfplatta. Vi hittar på dess vänstra sida volymknappar och rotationslås. Dell har helt slopat en vanlig knapp för att starta datorn och det är istället här på sidan vi hittar en liten brytare på dess vänstra sida.

Charger

På datorns vänstra sida finns instickshålet för laddaren. Kontakten är av det mindre slaget och hade gärna fått vara grövre, men den känns relativt stabil när den är ikopplad. Det är omöjligt att säga hur lång tid det tar innan en sådan lösning slits ut, men utifrån vår begränsade tid med datorn är vi postiva. Själva laddaren känns i sig solid på 290 gram och den mäter förhållandevis lite på 90 x 48 x 22 millimeter.

Dator_3

Datorns väger in på 1,51 kilogram och för att vara en 12,5-tummare är det ganska mycket. Den höga vikten rättfärdigas i alla fall av riktigt bra byggkvalité. Förutom aluminiumramen till den roterbara skärmen känns resterande dator verkligen solid. Allt aluminium som håller ihop datorn gör sitt jobb och kolfibret kan vi inte klaga på. Visserligen går det få chassit att svikta inåt men då får vi trycka och klämma riktigt hårt. Det känns som en dator som skulle klara av att åka i golvet ett antal gånger innan den går sönder – för er som undrar vågade vi inte utmana ödet och testa detta. Vi avrundar med att Dell XPS 12 lever upp till varumärket XPS.

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Stefan ThorslundJacob Hugossongogo89S0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Fantastisk recension! Både välstrukturerad och massvis av intressanta tester och utförliga kommenteringar som ger känslan av att inget förbigåtts!Kanske saknas test av webkameran men det känns ointressant om den inte råkar vara ett lowlight monster 🙂 Datorn verkar bjuda på mycket ULV-kraft och det mesta man kan behöva on-the-go utom just minneskortsläsare och TV-anslutning (HDMI) .. och kanske batteritid, men den är ju ganska standardbra där oxå. Men nått jag ändå undrade var om man får känslan av att swivel-funktionen i skärmen är av bra byggkvalite?Det är ju någonting man inte riktigt kan testa men konstruktionen kanske ändå ger en… Läs hela »

gogo89
Gäst
gogo89

Swivel-funktionen ska vara bättre än hp variant som ofta gå sönder efter 2 månader till 1år beronde hur mycket den används och hur tur du ha. :p Fast hur mycket bättre är ju annan fråga. Prova att googla efter det. Betvivlar att det några skillnader på den här och deras äldre tablet pc i kvalitet fast det kanske gått upp ett ljus för dom. Vem vet. 🙂

Medlem
Redfaction

Bra recension, men jag kommer aldrig våga köpa en DELL dator mer, speciellt efter allt strul vi haft sen tjejen uppdaterade sin till win8, DELL förnyar ju inga drivrutiner så funktioner som skall finnas funkar inte längre osv, sen att innan vi bytte från DELLs installation av win7 så var datorn med i7 cpu så slö att den knappt gick att använda. Nä Asus på allt bärbart framöver för min del.

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

Som vanligt bra recension. Det har blivit svårt att välja ultrabook nu med Windows 8. XPS 12:an är onekligen lockande med dess svängande pekskärm och möjlighet till bra spec. Ett par frågor:
1. Det är väl bakgrundsbelyst tangentbord?
2. Hur står sig skärmljusstyrkan mot Samsung NP900X3C och Asus UX31A/UX32VD? De har ju lovordade skärmar men är med i tabellen. Arbeta ute vill jag ju kunna göra på sommaren när tillfälle bjuds 8)

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

”..men är inte med i tabellen”, skulle det vara.

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

#4 Redfaction,
Det låter ju inte så bra ang Dell. Hm.
ASUS är lockande men UX32 och UX31 känns lite för elakt vassa i hörnen. Dessutom kändes tangentbordet mycket bättre på Samsung NP900X3C:an. Blev mycket mindre skrivfel när jag testade i affären. Smuttig men ordinär spec.

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Stefan Thorslund”]Som vanligt bra recension. Det har blivit svårt att välja ultrabook nu med Windows 8. XPS 12:an är onekligen lockande med dess svängande pekskärm och möjlighet till bra spec. Ett par frågor: 1. Det är väl bakgrundsbelyst tangentbord?2. Hur står sig skärmljusstyrkan mot Samsung NP900X3C och Asus UX31A/UX32VD? De har ju lovordade skärmar men är med i tabellen. Arbeta ute vill jag ju kunna göra på sommaren när tillfälle bjuds 8)[/quote]1. Tangentbordet är bakgrundsbelyst!2. Vi har tyvärr inte testat skärmen på dom datorerna du nämner 🙁 Tror de båda ska ligga närmare 400 nits.[/quote]Tack för svar,… Läs hela »

Stefan Thorslund
Gäst
Stefan Thorslund

[quote name=”Jacob Hugosson”][quote name=”Stefan Thorslund”]Det kommer göra ganska stor skillnad i direkt solljus. Som sagt är ljusstyrkan i Dell-datorn inte dålig, runt 350 nits hör till vanligheten med IPS-skärmar och är en bra bit över vad du kan vänta dig av datorer med sämre TN-paneler. Ljusstyrkan i datorerna du nämnde är helt enkelt bättre. Så det beror helt på dina behov, vill du ha en konverterbar lösning kan Dell XPS 12 mycket väl vara den bästa/en av de bättre lösningarna på marknaden i premiumsegmentet. Spelar pekskärmsfunktion mindre roll så kan Samsung 900X3C eller Asus UX31A/UX32VD vara bättre alternativ.[/quote]Stort tack för… Läs hela »