Osynligt skärmglas eliminerar ljusreflektioner till 99,5 procent

6
glas2

glas2Skärmglas är ett måste på dagens mobila marknad för att skydda de enheter vi bär med oss överallt. Men en irriterande bieffekt av skärmglasen är deras ljusreflektioner, något nu japanska Nippon säger sig ha en lösning på med “osynligt glas” som nästan eliminerar alla ljusreflektioner.

Nippon Electric Glass har utvecklat ett glassubstrat som med dubbla antireflextionsfilmer – ett på framsidan och ett på baksidan – ska släppa igenom hela 99,5% av allt ljus. Det betyder att endast 0,5% av ljuset reflekteras, vilket kan jämföras med dagens skärmglas som reflekterar ungefär 8% av allt ljus. Vilket orsakar speglingar och gör mobiltelefoner och surfplattor svårare att använda i exempelvis solljus.

Eftersom glaset knappt reflekterar något ljus blir det närmast osynligt för det mänskliga ögat och skärmpanelen bakom glaset behöver inte tävla med ljusreflektionerna om våra ögons uppmärksamhet.

glas

Nippons två antireflexfilmer består av mer än 30 olika lager som bara mäter någon nanometer i tjocklek och den stora frågan är nu hur kostsam och knepig masstillverkning av tekniken skulle vara. Men när Nippons nya skärmglas finns på marknaden kan vi förhoppningsvis slippa de irriterande ljusreflektioner som vi dag ser på allt från smartphones och surfplattor till laptops och TV-apparater. Något som nästan låter för bra för att vara sant.

Källa: Tech-On

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Andreas G
13 Årtal sedan

Jag läste källan, men jag fick ingen mer information om hur det fungerade direkt.

Jag antar att man försöker minimera brytningsvinklarna, eller är det så att man försöker “låsa in” ljuset så att det som studsar en gång studsar tillbaka?

13 Årtal sedan

Mycket bra nyhet, hoppas dessa kommer snabbt.

13 Årtal sedan

Om du har studerat optik så handlar det om att få ljuset att gå den riktning du önskar, det vill säga genom glaset. Reflektioner uppstår när du går från ett media till ett annat, exempelvis från luft till vatten eller glas. Klassiskt sett åstadkommer man det genom att lägga en tunn beläggning på 1/4 av våglängden av ljuset som då får effekten att det ljus som reflekteras under övergången mellan luft och glas studsar tillbaka inom den tunna antireflexbehandlingen, två gånger faktiskt och fortsätter tillbaka in genom glaset. Det som komplicerar är att ljus har olika våglängd beroende på färg,… Läs hela »

13 Årtal sedan

Jag kan tillägga att “pappan” till den moderna antireflexbehandlingen som finns på optik i kameror mm är Alexander Smakula som forskade på Carl Zeiss i Jena under 1930-talet. Alexander flyttade senare till USA och föreläste på MIT.

Andreas G
13 Årtal sedan

[quote name=”Bansheevulture”]Om du har studerat optik så handlar det om att få ljuset att gå den riktning du önskar, det vill säga genom glaset. Reflektioner uppstår när du går från ett media till ett annat, exempelvis från luft till vatten eller glas. Klassiskt sett åstadkommer man det genom att lägga en tunn beläggning på 1/4 av våglängden av ljuset som då får effekten att det ljus som reflekteras under övergången mellan luft och glas studsar tillbaka inom den tunna antireflexbehandlingen, två gånger faktiskt och fortsätter tillbaka in genom glaset. Det som komplicerar är att ljus har olika våglängd beroende på… Läs hela »

13 Årtal sedan

Jo, men artikeln talar ju om att tillverkaren säger att det är två skikt om 30 lager vilket låter nära den klassiska metoden med antireflexbehandling när man belägger glasytor med en tunn antireflexbehandling på några nanometer i en vakuumkammare.
I regel någon kiseloxid eller titannitrid eller liknande.