PCI Special Interest Group har nyligen avslöjat att man arbetar på ett nytt externt PCI Express-gränssnitt. Kabeln som ska användas i kontakt mellan olika system ska vara tillverkad i koppar och få en kapacitet på hela 32 Gbps samt bära ström. Förutom att det är drygt 3 gånger så snabbt som Intels Thunderbolt-gränssnitt ska kablarna även vara tunnare.
Intels Thunderbolt-gränssnitt introducerades med Apples nya bärbara datorer i MacBook Pro-serien och stoltserar med maximalt 10 Gbps överföringshastighet. Samt möjligheten att vid sidan om ren data även skicka ovanligt höga doser av elektrisk ström, för att driva externa enheter och ladda demsamma.
Kabelversionen av PCI Express ska vara kapabel att skicka ström tillräckligt för att driva enheter med upp till 20 watt. Samtidigt som den första versionen av gränssnittet baseras på PCI Express 3.0 specifikationen och kan skicka data på avstånd av 3 meter.
Förutom en tunnare kabel sägs även själva kontakten för det nya gränssnittet vara tunnare än exempelvis den lösning Intel använder för Thunderbolt. Vilket gör kabelversionen av PCI Express intressant för ultratunna datorer och mobila produkter.
Den första standarden för gränssnittet väntas stå klar under juni 2013 och ska sedan efterföljas av produkter med stöd för gränssnittet.
Källa: EETimes
Mess with the best, die like the rest. 🙂 /s
Däremot finns ju Thunderbolt idag, standarden för det här nya gränssnittet är ju inte klart förrän 2013, då kan mycket ha hänt med Thunderbolt under den tiden.
IE1399 aka FireWire fanns innan USB kunde erbjuda nått och det hjälpte dom inte alls.
Frågan är vilken nytta vi har av dessa monster gränssnitt när vi fortfarande är riktigt långt ifrån att maxa USB 3.0? Ser definitivt hur saker som Thunderbolt eller PCI-SIG:s lösning är användbart professionellt men inte annars… Ser det mer som en extra kostnad på nästa moderkort/dator.
[quote name=”Tempel”]IE1399 aka FireWire fanns innan USB kunde erbjuda nått och det hjälpte dom inte alls.[/quote]
Allt beror ju på stor spridning Intel får på sitt gränssnitt. Men precis som ni säger så finns ju inte riktigt behovet av den mängden bandbredd där än och då är det förmodligen inte så lätt att motivera merkostnaden.
Jasså har en apple/intelälskare gett mig minus, tack för det! Smartidiot, jag tror detta kan vara väldigt intressant för exempelvis externa grafikkort till bärbara datorer. Det har inte slagit igenom innan men det har än så länge inte funnits en äkta extern standard, bara hemmamek mer eller mindre från tillverkarna och fulspel som begränsar vilka grafikkort som man kan använda. Om det går att skapa en x8 pci-e extern kortplats för en bärbar så kan man kanske slänga in rena desktopgrafikkort i en bärbar så länge det finns en standard för extern PCIe. Grafikkort är bara ett exempel också. Finns… Läs hela »