PCIe 4 SSD, på riktigt – med Samsung 980 Pro

0

Samsung 980 Pro är världens snabbaste m.2-SSD. Den sätter en ny ribba för prestanda tack vare en avancerad kontroller och stöd för PCIe 4.0. Men borde den verkligen sitta i din nya dator?

Samsung 980 Pro lanseras som Samsungs första relevanta Pro-modell på ett bra tag. Förklaringen är att den minnesteknik som Samsung har använt för att skilja sina Pro-modeller från de billigare Evo-modellerna har blivit för dyr. Det har gjort Pro-modellerna till dåliga alternativ för de allra flesta. 970 Evo och Evo Plus har därför varit de uppenbara valen, då de erbjuder flaggskeppsprestanda och rimliga priser. Det har dock gjort det enklare för konkurrenter att sätta press med allt mer likvärdig prestanda och pressade priser.

Nu visar Samsung åter igen att de är bäst på marknaden och att det finns en anledning att välja Pro. 980 Pro lanseras som Samsungs första PCIe 4-kompatibla konsument-SSD. För att erbjuda det nya stödet och samtidigt öka prestandan, används en ny kontroller som kallas Samsung Elpis. Den inkluderar stöd för fler IO-köer, fyra gånger så många som i 970-serien, vilket låter SSDn hantera fler instruktioner samtidigt. En annan nyhet är faktumet att kontrollern är byggd på Samsungs åtta nanometer-teknik. Det drar ner temperaturen för kretsarna, vilket vi snart ska se är viktigt.

Och där frågar du dig rimligtvis vad jag snackar om. Svaret är att jag snackar om exakt vad vår genialiske SSD-expert, Gustav Gager, redan har skrivit i vårt fulla test på NordicHardware, länk nedan.

Test: Samsung 980 Pro – ribban för PCIe 4-prestanda

TLC i Pro

980 Pro lanseras till en början i tre versioner med 250, 500 och 1 TB lagring. Vi har testat de två större modellerna. Den minsta modellen har för övrigt ganska automatiskt lägre prestanda eftersom den helt enkelt har färre minnesenheter. Alla minnesenheterna är gjorda med kretsar som bygger på Samsungs sjätte generation av V-NAND 3D-TLC-teknik. Det betyder att varje minnescell kan lagra tre bits av data, vilket är en nyhet för Pro-serien som tidigare hållit sig till två bits per cell för att hålla uppe prestandan i relation till mellanklassmodellerna. Med tanke på prestandaresultaten i detta testet är det dock steget till TLC inget större problem. Det är också värt att notera att bokstavligt talat alla andra konkurrenter redan använder TLC i sina enheter.

För ja, nu till gobitarna. Samsung 980 Pro, med 1 TB lagring, är världens snabbaste m.2-SSD. Vid vanlig användning är den runt 10 procent snabbare än 970 Pro. Vid workstation-användning ser vi lite blandade resultat där vi bitvis ser bättre prestanda från 970 Pro. Det kan möjligen bero på förändringar i hur enheten hanterar sitt cache. Vid filöverföring är det dock inget snack om saken. Vid en enkel filöverföring når vi knappt fem gigabyte per sekund för skriv och 4,5 gigabyte per sekund för läs, medan föregångarna ligger och puttrar nere på 3 gigabyte per sekund. I jämförelse med Gigabytes Aorus-märkta PCIe 4-enhet, som vi har testat tidigare, så är det lätt att beskriva det som att Samsung nu visar vad riktig PCIe 4-prestanda betyder.

Lite svettig

Det finns ett problem med 980 Pro och det är värme. I ett öppet testsystem, som vi har, blir 1 TB-modellen varm. Efter att vi har skrivit 285 GB data till enheten blir den för varm och prestandan sjunker med 35 procent. Det kan möjligen lösas med bättre kylning i chassit. Det kan dock ställa till det för användning i laptops. Med det sagt är det sällan aktuellt att skriva 285 GB data i full fart. Eller, sällan är kanske en överdrift. Det är nästan imponerande om du någonsin gör det.

Värmen är också ett av väldigt få problem med Samsung 980 Pro. Den överraskar ingen när den sätter en ny ribba för SSD-prestanda och visar var skåpet ska stå med PCIe 4. Ett annat problem kan givetvis också vara priset. Det överraskar visserligen inte heller någon. I jämförelse med 970 Evo Plus, ser Samsung i alla fall ut att lägga till runt 400 kronor per modell. Jag lägger betalda länkar till vår partner Prisjakt i beskrivningen när de finns tillgängliga, så att du enkelt kan hitta det lägsta priset just nu.

Om du vill ligga i absolut framkant av vad SSD-enheter kan erbjuda, är i alla fall 400 kronor extra det pris du behöver betala och det kanske det är för väldens snabbaste SSD?

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments