Philips fortsätter att satsa på bildskärmar i 40 tums-klassen menade för konsolspelande och visar under IFA 2018 upp modellen “Momentum” på 43 tum med relativt imponerande specifikationer för priset.
För tre år sedan lanserade Philips sin första BDM-modell som var en 40 tum stor bildskärm med 4K-upplösning som siktade på att ge mycket skärm för pengarna. Under juli månad lanserades den senaste skärmen baserad på samma tankegång kallad Momentum och vi kikade på den under IFA 2018.
Den nya modellen tar storleken till 43 tum. Det är fortfarande 4K-upplösning, bildpanelen i sig är av MVA och har en uppdateringsfrekvens på 20 till 80 Hertz (Hz). Bildskärmen har nu även stöd för Adaptive Sync och HDR 1 000 vilket innebär en maximal ljusstyrka på 1 000 nits. Philips nyttjar även både egen teknik samt Quantum Dot för att försöka få så bra färgåtergivning som möjligt. Philips hävdar även att skärmens responstid ska vara minimal med 4 millisekunders (ms) responstid för grey-to-grey (GTG) på panelen. Medans bilskärmens latens ligger på omkring 20 ms.
Philips Momentum finns ute i svenska butiker redan nu. Trots ganska höga specifikationer har Philips lyckas hålla på att prissättningen inte ska bli allt för avskräckande och modellen kostar idag omkring 7 800 kronor.
Se till att inte missa något reportage från IFA 2018 genom att hålla koll här på NordicHardware, våran Youtube-kanal och även vår systersajt Surfa.se
Möjligen vet inte alla att “Adaptive Sync” (VESA) är dss Freesync (AMD).
Nej det är inte samma sak. AMD Freesync stödjer Adaptive Sync eftersom de använder samma teknik. Även GeForce kort KAN göra det men ed är extremt struligt eftersom du måsta bland annat använda tredjeparts drivrutiner. Skillnaden mellan VESA Adaptive Sync och AMD Freesync är att Adaptive Sync inte har något frekvensintervall angivet i sina specifikationer så i teorin kan det vara en panel med 10-60Hz och fortfarande vara Adaptive Sync, där av att TVn ovan med 20 till 80 Hz får märkas med Adaptive Enligt Freesync standarden måste panelen klara av 30-144Hz. Finns även vissa andra skillnader men det är… Läs hela »
Ok, förmedlade en felinformerad källa:( EDIT: Det var denna mening: “Stöd för Adaptive Sync innebär att Intels kommande dedikerade grafikkort samt integrerade grafikdelar kan använda en dynamisk uppdateringsfrekvens, och detta tillsammans med befintliga skärmar med exempelvis Freesync. ” (https://www.sweclockers.com/nyhet/26219-intel-ska-stodja-vesa-adaptive-sync-med-framtida-grafikkretsar) som lurade mig. För den som vill ha fakta: https://www.amd.com/en/technologies/free-sync, där står det: “Is DisplayPort Adaptive-Sync the industry-standard version of Radeon™ FreeSync technology? The DisplayPort Adaptive-Sync specification was ported from the Embedded DisplayPort specification through a proposal to the VESA group by AMD. DisplayPort Adaptive-Sync is an ingredient feature of a DisplayPort link and an industry standard that enables technologies like… Läs hela »
Funderar över “…måste panelen klara av 30-144Hz. “, stämmer det, är inte det kanske “Freesync 2”-krav?
Kanske har du inte noterat frågan, så jag upprepar den: “Funderar över “…måste panelen klara av 30-144Hz. “, stämmer det, är inte det kanske “Freesync 2”-krav?”. Själv har jag inte sett den uppgiften, intresserad av att få veta var den finns. /jb
Blev tvungen att springa ned till källaren för att läsa igenom en pärm med papper, PAPPER!, för att få tag på denna information. Va fasen tror de vi lever i för tid? Jo då det finns att visst frekvensintervall då måste ha för att få kalla din produkt Freesync kompatibel. Det jag har läst om Freesync 2 rör ingenting detta område utan mer om HDR och lägre latency./imput lag. Hoppas verkligen att gå väl Freesyc som G-Sync får ned sina latency./imput nått EXTREMT till nästa iteration för då skulle det faktiskt vara värt att för första gången fundera på att… Läs hela »
NHW/Anton har nog skrivit den bästa sammanfattningen/guiden (här: https://www.nordichardware.se/artikel/amd-freesync.html)
rörande Freesync – åtminstone som jag har vetskap om, men där nämns inte den uppgiften (“30-144Hz”-kravet) vilket gjorde mig nyfiken – är fortfarande lite konfunderad.
Hur som helst, kanske dags för NHW att dyka in i sync-ämnet igen, det händer ju en hel del på den fronten – också. Allt vad gäller bildskärmar är superintressant, där skulle verkligen en guide behövas, tror nog att många är ganska osäkra/okunniga. /jb
Problemet är att skärmar är så extremt subjektivt så det är svårt att göra tester. Vissa blir nöjda med hög Hz, andra blir tokig på samma skärm eftersom inpulag blir för hög, Båda dessa värden är någonting som olika personer reagerar olika på. Lägg sedan till färger och HDR som många tycker se “riktigt bra ut” när andra rycker på axlarna och så visar det sig att det inte ens är 10-bit upplösning och 400 nits.
Några objektiva tester går inte att göra, ja förutom rena siffror men de sägar ju absolut ingenting.
Häller med om att det finns ett stort incitament av subjektivitet, men håller inte med om att siffror (specifikationer) är oväsentliga. /jb
Som sagt jag håller inte med all då siffrorna ifråga inte säger någonting om hur du upplever skärmen. Du kan uppleva betydligt bättre färger på en 8-bit än 10-bit skärm på grund av andra faktorer, andra har inte ens färgseende nog att det gör någon större skillnad. Exakt samma sak kan du skriva om alla specifikationer av en skärm. Finns mycket forskning i detta ämnet som just påvisar detta och forskning som sedan påvisar att tidigare forskning hade fel och så var ekorrhjulet igång. Men innan du och jag drar iväg på en längre diskussion om detta tycker jag vi… Läs hela »
Helt ok, min kommentar var avsedd som min sista – i detta ämne;)
En sån här kan jag tänka mig i 50+ tum kopplad till datorn!
Fotnot, kan vara bra om ni särskiljer uttrycken “responstid” och “latens”. I artikeln så använder ni responstid som ord för båda fenomenen, exempelvis “responstiden hos TV-apparaten rent generellt” är egentligen latens. Undviker förvirring!
Håller med – 50″ (utöver 43″ – också helt ok), men inväntar ffa IPS-panel och Freesync 2 – då öppnar jag plåntan:)
EDIT: Eller rättare sagt “Freesync 2 HDR” – se: https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=5mZov5zQddA
Gillar faktiskt skarpt VA-paneler själv, dom ger riktigt fin svärta! Har en schysst IPS som datorskärm och den har väldigt bra färger, men jämfört med min TV med VA så känns det ibland som den saknar den kontrasten man kan få av bra svärta
Kan det vara så att VA/MVA är bättre för spel – nyanserar bättre (trots color-shifting)?
Jag vågar inte göra något större påstående om vad som skulle vara bäst eller inte bäst för spel! Men min ståndpunkt är iaf att VA-typer är inte ett minustecken hos mig då min erfarenhet av dom varit minst lika bra som IPS-paneler
Helt rätt Jackbob. Sedan finns det ett problem i att säga att panel X, Y eller Z är bäst för spel. Allting beror på vilken panel det är, alltså två VA paneler kan ha tämligen olika egenskaper beroende på tillverkare av panel, belysning och så vidare. Samma sak med IPS förstås.
Ett problem just nu är att marknaden har ett överflöd på halvkassa IPS paneler och personligen har jag en bra VA panel framför en halvkass IPS alla dagar i veckan.
Jag är ganska säker på att Jackbob förstod mig rätt, att min fråga gällde två likvärdiga skärmar vad beträffar alla specifikationer, samt SJÄLVKLART undantaget kassa exemplar. Det finns ju generaliserande kvalifikationer på olika paneltyper, även om dessa till vissa delar håller på att suddas ut. Vi använder mestadels kalibrerade (riktigt dyra) IPS-skärmar, detta för att erhålla korrekta färger. Min erfarenhet av VA/MVA är mindre, men vad jag förstått så behöver jag ta mig en ordentlig titt på nuvarande/kommande modeller /jb
PS – Besvara gärna min fråga ovan – om 30-144Hz
Tjenare Jackbob! Du har så rätt, det var jag som inte lyckades tänka snabbt nog medans jag skrev artikeln och hade videon spelandes i bakgrunden. Texten är nu uppdaterad! 🙂