Till slut blev det LG:s tur att göra en Nexus-telefon åt Google. Vi fick möjligheten att klämma lite på telefonen under en pressfrukost i Stockholm. Trots att den senaste versionen av Jelly Bean inte erbjuder något revolutionerande finns det en del nyheter och förbättringar.

Det har länge ryktats om att LG skulle få bli Googles nya tillverkningspartner och den 29 oktober fick vi det bekräftat. Det har gått fort framåt, Nexus 4 har redan släppts i flertalet länder medan vi fortfarande väntar på testexemplar. Anledningen till att vi i Norden får vänta är att vi har en annan mjukvaruversion – ingen verkar dock veta vad som skiljer den från de länder där telefonen redan släppts. Trots att vi inte har en Google Nexus 4 i testlabbet fick vi spendera lite tid med telefonen tillsammans med representanter från LG.

Specifikationer Google Nexus 4
Mått (H x B x D) 133,9 x 68,7 x 9,1 mm
Vikt 139 gram
Skärmpanel True HD IPS LCD
Storlek och upplösning 4,7 tum, 768 x 1280 pixlar (318 ppi)
CPU Qualcomm APQ8064 (fyrkärnig S4)
Tillverkningsteknik 28nm
CPU-frekvens 1,5 GHz
GPU Adreno 320
RAM 2 GB
Internimnne 8/16 GB
MicroSD-plats Nej
Batteri 2 100 mAh
Anslutningar MHL, 3,5mm hörlurskontakt
Trådlös kommunikation HSDPA+, 21 Mbps
WiFi 802.11n
Bluetooth 4.0
FM-radio, GPS
NFC
Kamera Baksidan: 8MP med autofokus och LED-blixt, spelar in video i 1080p
Framsidan: 1,3 MP för videosamtal
Sensorer Accelerometer
Gyroskopsensor
Närhetssensor
Operativsystem Android 4.2 “Jelly Bean”

LG har länge varit duktiga på att sätta ihop hårdvara medan man misslyckats med att optimeringen av mjukvara. Därför är vi glada att se att man helt lämnat över den delen till Google. Specifikationsmässigt påminner Nexus 4 mycket om Padfone 2. Vi ser ett hölje med väl valda material. Skärmen på 4,7 tum skyddas av ett lätt böjt Gorilla Glass 2 vilket ger en annorlunda känsla när man sveper över skärmen. Vi säger annorlunda för att det är svårt att avgöra om vi tycker det är bättre eller sämre jämfört med de traditionella, platta skärmarna.

Även baksidan är inglasad och under glaset ligger det ett material som reflektar ljus i små punkter vilket får det att se ut som en stjärnhimmel. Nackdelen med glas på baksidan är förstås att det ökar risken för repor eller att den helt enkel spricker. LG har därför låtit plastramen gå ut en bit extra så att glaset aldrig hamnar i direktkontakt med andra föremål. Telefonen ser inte bara bra ut, den ligger även bra i handen och har en riktigt stabil byggkvalitet. Vi var nöjda med byggkvaliteten i LG Optimus 4X HD, men Nexus 4 tar ett par steg framåt på den punkten.

Gränssnittet har ett perfekt flyt tack vare Project Butter och en kraftfull GPU i processorn Qualcomm APQ8064. För många är det svårt att se någon direkt skillnad på Android 4.1 och 4.2 och det är för att det inte är någon skillnad till utseendet. Den del som förändrats mest är kameran som fått ett nytt utseende och ett alternativt till Panorama-läget, Photo Sphere.

Photo Sphere fungerar på samma sätt som Panorama, kameran känner av vart nästa bild ska tas för att ge en enda stor bild i slutändan. Skillnaden är att man inte är begränsad till bilder i horisontell eller vertikal linje. Istället kan du ta bilder runt dig i alla vinklar och därmed skapa en 360 graders bild. För att den ska se bra ut gäller det att det inte finns någon rörelse runt dig då det förvränger bilden.

Med den nya versionen av Jelly Bean uppgraderas även notifikationerna så att man genom att svepa med fler fingrar kan komma åt andra funktioner. Tangentbordet får även stöd för svepning så att man kan svepa över tangentbordet för att skriva ord istället för att trycka på tangenterna. Detta har länge funnits tillgängligt via tredjepartsapplikationer men det ingår alltså nu med senaste versionen av Android.

Google Nexus 4 ser ut att bli en värdig utmanare på Androidmarknaden och för första gången på länge har Google parat ihop den senaste mjukvaran med den senaste hårdvaran. Dock finns det vissa delar som vi inte är helt nöjda med. Lagringsminnet är i det minsta laget och det saknas MicroSD-kort plats. Detta är för att det inte ska bli för avancerat för användaren om man ska tro Google – vi tror snarare att det är för att man vill tvinga upp folk i molnet med Google Drive. Med tanke på hur billigt det är att utöka det interna minnet är vi besvikna över att inte se en version med i alla fall 32 gigabyte.

Det andra vi märkt är att kameran inte håller den högsta kvaliteten. Kameran är förvisso snabb men när vi jämför med kameran i Galaxy S III känner vi inte riktigt att Nexus 4 håller lika hög klass. När det kommer till videoinspelning ska Nexus 4 klara av 1080p i 30 bildrutor per sekund, men vi upplever resultatet som hackigt. Vi ska inte säga för mycket då vi bara testat kameran i en miljö. Om vi bortser från kameran och interminnet har vi fått ett positivt intryck av Google Nexus 4. Den är snabb, har en bra byggkvalitet och erbjuder det senaste när det kommer till mjukvara – vad mer kan man önska sig? Vi väntar med spänning på att få tag i ett testexemplar så vi kan köra den genom alla våra tester.

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
ola1978
11 Årtal sedan

Kommer google själva att uppdatera Nexus 4, eller blir det LG som själva sköter det??
Detta blir klart avgörande för min del.
Väldigt tacksam för svar 😀

ola1978
11 Årtal sedan

kommer trådlös laddning bli ett tillbehör, eller kommer det att säljas separat?

makhra
11 Årtal sedan

Det verkar som att LG vill certifiera uppdateringarna och kommer därför styra över uppdateringarna för den svenska versionen. :/

Själva pucken som laddar trådlöst är ett tillbehör för ca 700:- men funktionen är standard i mobilen.

Jeriks54
Jeriks54
11 Årtal sedan

Det som stör mig mest är att de inte verkar ha fått ordning på chrome än. Den hackar fortfarande fram när man scrollar, hur svårt kan det vara?

På min Galaxy Nexus är standardwebläsaren fortfarande betydligt snabbare än chrome och som jag förstår det så finns inte standardwebläsaren kvar i Nexus 4?

Alucard-
11 Årtal sedan

Det kommer garanterat bli som i sverige. Nu är det Samsung som sköter den svenska leveransen av mjukvara till nexus. I övriga världen är det google själva som pushar ut den.
LG lär även dom sköta det på våran marknad som samsung gör. Vilket betyder bra mycket senare uppdateringar.

fric
fric
11 Årtal sedan

[quote name=”ola1978″]Kommer google själva att uppdatera Nexus 4, eller blir det LG som själva sköter det??Detta blir klart avgörande för min del.Väldigt tacksam för svar :D[/quote]Jag har föregångaren, Samsung Galaxy Nexus. Som med alla Nexus-telefoner sköts dom direkt av Google, men som #5 Alucard- säger finns det en del Galaxy Nexus-lurar som sköts av Samsung och jag håller med om slutsatsen att LG också kommer göra det. Dock var det så att en polare köpte en Galaxy Nexus från samma butik som jag köpte från och hon fick en som inte uppdateras från Samsung, utan direkt från Google. Så det… Läs hela »