Den sista biten i NVIDIA:s GeForce GTX 580-pussel verkar nu fallit på plats. Efter att vi kunnat avslöja bland annat specifikationer och svenska priser har nu även en uppsjö prestandatester dykt upp på Internet. Där vi får se GeForce GTX 580 göra rent hus med fin prestanda, samtidigt som strömförbrukning och ljudnivån sänkts.

På den italienska webbtidningen news4it.com har man publicerat fyra bilder med diagram som ser ut att komma från NVIDIA:s interna pressmaterial. Vi kan inte säga med 100% säkerhet att bilderna är äkta, men prestandasiffrorna ser ut att stämma ganska väl överrens med de tidigare uppgifter vi nåtts av samt kalkyler utefter det nya kortets specifikationer.

gtx580A_copia

I prestandatesterna ser vi hur NVIDIA jämför sitt nya flaggskepp med GeForce GTX 480, men även AMD:s toppmodeller Radeon HD 5870 samt HD 6870. Den kanske mest intressanta jämförelsen är trots allt med GTX 480 då testerna kommer från NVIDIA själva och med största sannolikhet är handplockade för att visa den nya kretsen från sina bästa sidor. Som tidigare uppgifter avslöjat ligger GeForce GTX 580 på mellan 15-20% högre prestanda än sin föregångare och om vi ändå jämför med konkurrenten AMD är skillnaderna allt mellan 15-80% i speltester, medan man i DirectX 11-tester med Tessellation ger mer än dubbel prestanda i vissa fall.

gtx580B

Prestandasiffror från tillverkare ska givetvis tas med en nypa salt men vi ser också direkta jämförelser med GTX 480 vad gäller prestanda/watt samt ljudnivå. Här är det idel goda nyheter där den nya effektivare GF110 grafikkretsen inte bara är kraftfullare utan även drar mindre ström och arbetar vid lägre temperaturer.

gtx580C_copia

GeForce GTX 580 ser ut att ge mellan 25-40% mer prestanda per watt än sin föregångare och tillverkarens nya gunstling ska även vara mycket tystare vid spelbelastning. Med en ljudnivå på runt 47 dBA ska kortet inte bara vara tystare än GTX 480, det ska även hålla en något lägre ljudnivå än GeForce GTX 280 samt GTX 285.

gtx580D_copia

Vi ser onekligen fram emot opartiska prestandasiffror för NVIDIA:s nya flaggskepp GeForce GTX 580 där allt kommer att kulminera under lanseringen den 9:e november nästa vecka. Men redan nu kan vi nog vara på det klara med att AMD behöver ett nytt singel-GPU flaggskepp som ger en ordentlig prestandaökning jämfört med nuvarande modeller.

Relaterade artiklar:
Svenska prisuppgifter för GeForce GTX 580
Mystiken kring GeForce GTX 580 börjar klarna
GeForce GTX 580 visar upp sin kylare
NVIDIA bekräftar GeForce GTX 580 i drivrutiner
NVIDIA GeForce GTX 580 dyker upp på bilder

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
flopper
13 Årtal sedan

AMD är ägda.
deras 6970 kommer att droppa i pris för vem vill köpa lågbudget amd?
mer kraft för mer pris det är vad vi behöver.

hymer
13 Årtal sedan

Flopper du pratar som en 10åring. Du vet att 15-20% bättre prestanda från 480 inte är så jätet mycket bättre än 5970 va? AMD’s dubbel gpu kommer mosa 580 och 580 kommer lägga sig lite över 6970. Det kommer se ut som idag fast med snabbare kort.

Raghor
13 Årtal sedan

[quote name=”hymer”]Flopper du pratar som en 10åring. Du vet att 15-20% bättre prestanda från 480 inte är så jätet mycket bättre än 5970 va? AMD’s dubbel gpu kommer mosa 580 och 580 kommer lägga sig lite över 6970. Det kommer se ut som idag fast med snabbare kort.[/quote]
Vi snackar singel GPU kort nu! Jag skulle alldrig jämföra två GPU:er mot en GPU oavsett om de är två kort eller ett kort. Att köra dubbla GPU:er på samma kort är ett SLI/CrossFireX alternativ. Vad beträffar prestandan så kan dom där 20% vara mycke avgörande för spelets flyt och prestanda!

Niabureth
13 Årtal sedan

[quote name=”hymer”]Flopper du pratar som en 10åring. Du vet att 15-20% bättre prestanda från 480 inte är så jätet mycket bättre än 5970 va? AMD’s dubbel gpu kommer mosa 580 och 580 kommer lägga sig lite över 6970. Det kommer se ut som idag fast med snabbare kort.[/quote]

Hymer, med 15-20% högre än gtx480 så slår väl GTX580 fortfarande inte AMD’s 5970 kort.
Det är ju iofs mindre intressant i sammanhanget. 6970 är det som man tävlar mot.
Blir med största sannolikhet en jämn fight där. Blir iofs väldigt förvånad om AMD har något att säga till om i Tesselation.

joharohl
13 Årtal sedan

Det som jag frågar mig mest är varför det skall vara så svårt att göra rättvisa staplar? Är så utled trött när tillverkare skall försöka överdriva sina siffror genom att normera mot motståndarna och börja från 0.8. Ännu mer intressant att det är på “hemliga” siffror. Säger väll en del om hur lättlurade investerare är…

Andreas G
13 Årtal sedan

[quote name=”joharohl”]Det som jag frågar mig mest är varför det skall vara så svårt att göra rättvisa staplar? Är så utled trött när tillverkare skall försöka överdriva sina siffror genom att normera mot motståndarna och börja från 0.8. Ännu mer intressant att det är på “hemliga” siffror. Säger väll en del om hur lättlurade investerare är…[/quote]

[quote]There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.[/quote]
😉