I takt med att lanseringsdagen av Radeon HD 6800-serien fortsätter informationen att flöda ut på forum och webbplatser världen över. Återigen har det skett en större läcka av information på det kinesiska hårdvaruforumet ChipHell där man publicerat vad som sägs vara bilder ur en produktplan för Barts och Cayman.

AMD Barts är den GPU som hittas i Radeon HD 6800-serien, medan Cayman blir hjärtat i toppmodellerna i Radeon HD 6900-serien. Radeon HD 6000-familjen har som bekant utvecklats under utvecklingsnamnet Northern Islands och historien bakom de olika grafikkretsarna kan ni läsa här.

De bilder som nu publicerats sägs vara från augusti månad och att den mängd information, viss detaljerad sådan, fanns ute redan då känns lite osäkert. Vi vill därför att man ska ta informationen med en extra nypa salt, inte minst då flera delar redan sägs ha ändrats enligt våra egna källor.

Men trots allt hittar vi en hel del spännande läsning om Northern Islands, inte minst dess stöd för DisplayPort 1.2 som vi tidigare spekulerat i och som gör det möjligt att driva inte mindre än sex separata skärmar på endast två bildutgångar. Utöver två mini-DisplayPort-utgångar hittar vi även dubbla DVI-I samt en ensam HDMI 1.4 utgång.

hd6000.1

Stereoskopisk 3D är också något AMD satsar hårt på med Northern Islands och detta går att trycka ut till våra skärmar antingen genom HDMI 1.4 porten, eller för den delen de nya DisplayPort 1.2 utgångarna. För att ge maximal prestanda vid uppspelning av exempelvis Blu-ray 3D och andra videoformat har grafikkorten även en ny videomotor kallad UVD 3.0.

hd6000.2

Ser vi till prestandan i AMD:s nya grafikkort siktar man återigen högt. I produktbladen talar man om marknadsledande prestanda i varje segment, vilket man också förtydligar i en jämförelse med NVIDIA:s GeForce GTX 400-serie.

hd6000.4

Sists men inte minst har man även bakat in lite detaljerad information om grafikkretsarna Barts och Cayman. Där man talar om strömförbrukning, grafikminne och kretskort. Dessa uppgifter är också de vi nog ska ta med störst nypa salt. Om produktbladen är äkta och härstammar från augusti 2010 säger i alla fall våra källor att flera delar har ändrats sedan dess och inte minst för Cayman som inte har debut förrän om tidigast en månad.

Men inom en dryg vecka får ni åtminstone full koll på Barts och Radeon HD 6800-serien.

hd6000.5

hd6000.6

hd6000.3

Källa: ChipHell

Relaterade artiklar:
AMD Radeon HD 6870 och 6850 i slutet av oktober
AMD Barts lanseras i oktober som Radeon HD 6800
Radeon HD 6970 “Antilles” lanseras i december
AMD Radeon HD 6300 “Caicos” siktat på bilder
Radeon HD 6000-produktnamn avslöjade i Catalyst 10.8

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
ctrl
ctrl
13 Årtal sedan

Jävligt sugen på en Cayman, men får se var priser och så hamnar.

Henrik Berntsson
Admin
13 Årtal sedan

mycket godisläsning närmaste tiden 🙂 hoppas på finfin prestanda för cayman

Mean Machine
Mean Machine
13 Årtal sedan

Cayman blir fläskig, så mycket kan jag säga. Mest för att det är allt jag vet, men jag kan lugnt säga att jag ser fram emot den lanseringen mer än Barts.