Efter flera anmälningar och påtryckningar ska Post- och telestyrelsen granska Telias särbehandling av mobilsurf på sociala medier under luppen.

Tidigare i månaden startade Telia en kampanj, där företaget lyfter på datamängdsspärrarna för sina kunder – men bara när man surfar på utvalda sociala medier. Det innebär att när du använder Facebook, Instagram, Whatsapp, Twitter och Kik så kommer det inte dras från din datamängd.

Det kommer det däremot att göra om du surfar på sidor som inte omfattas av kampanjen, såsom Google+, forum eller din egen blogg. Det har väckt frågor om nätneutraliteten, som är tänkt att skydda mot just särbehandlad trafik på internet.

Är begränsad mobilsurf nedprioritering?

Nätneutraliteten har under det gångna året varit en het potatis bland annat i USA, men är även högaktuell i EU. Tanken med nätneutralitet är att internetleverantörer inte ska kunna ge förtur åt vissa datatyper eller tjänster, för att undvika situationer där större företag kan betala för förtur och därmed överskugga nya och mindre aktörer.

“Vad vi sett hittills är att Telia särbehandlar viss trafik. Trafik till vissa sociala medier särbehandlas jämfört med annan trafik, och den delen kommer vi att behöva titta på. Sedan får vi se om det är någon annan del av erbjudandet vi också måste titta närmare på under utredningen.” uppger Emma Närvä till IDG.

Telias kampanj har lett till cirka 300 anmälningar till Post- och telestyrelsen, men i och med att det inte handlar om strypt eller ökad hastighet för olika tjänster utan bara mängden du får tillgång till varje månad så är det inte solklart om Telia bryter mot nätneutraliteten eller inte. Telia menar all data fortfarande behandlas lika, även om viss data dras mot en datamängd och annan data inte gör det, och att de sociala medier som anslutit sig inte har betalat för att delta.

Granskningen från PTS väcker också nya frågetecken kring konkurrenten Tres satsning på fri strömmad musik, som i nuläget bara innefattar Spotify och Deezer, och som kan ses som särbehandlande och uteslutande för de som använder andra musiktjänster som Apple Music, Google Play eller Soundcloud.

I nuläget är EU:s lagstiftning kring nätneutralitet centrerad kring just hastighet, och desto mer oklar när det kommer till just datamängd. Nya riktlinjer kommer dock läggas fram i år, och presenteras i augusti.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
pege63
pege63
8 Årtal sedan

fan bara att byta till det då hur svårt kan det vara?

abc
abc
8 Årtal sedan

“men i och med att det inte handlar om strypt eller ökad hastighet för olika tjänster utan bara mängden du får tillgång till varje månad….”

“bara mängden”

vad spelar hastighet för roll om mängden data tillåten är noll? 😀