Processortillverkaren Qualcomm visade nyligen upp starka siffror ur den första kvartalsrapporten för 2013, och delar nu med sig av fler detaljer kring sin kommande systemprocessor Snapdragon 800. Kretsen bygger vidare på framgången hos Snapdragon 600, och börjar massproduceras i maj.

Idag finner vi Qualcomms systemprocessorer i flera framgångsrika smartphonemodeller. Snapdragon 400 debuterade i den Facebookbetonade HTC First, och stort fokus ligger på Snapdragon 600, som både Samsung och HTC använder sig av i sina flaggskepp Galaxy S4 respektive One. Vid sin presskonferens i Beijing blickar Qualcomm framåt mot uppföljaren och tungviktaren Snapdragon 800.

Snapdragon 600 använder sig av Qualcomms Krait 300-CPU, vilket Snapdragon 800 toppar med Krait 400. Processorn har fyra kärnor tillverkade i 28 nanometer, och kommer finnas med klockfrekvenser upp till 2,3 gigahertz. Kärnorna är asynkrona, och kan köras i olika klockfrekvenser för ökad energieffektivitet. Även grafikdelen får en skjuts, och Snapdragon 800 är utrustad med Adreno 330 som ger stöd för att både spara och spela upp 4K-upplösning i 30 bilder per sekund, eller 2K (upp till 2560 x 2048) i 60 bilder per sekund. Det också stöd för minne av typen LPDDR3 i 800 megahertz för att kunna brottas med exempelvis Samsung Exynos 5 och dess höga minnesbandbredd.

Som en stor aktör inom trådlös teknik utrustar dessutom Qualcomm sin nya systemprocessor med en rad nya och uppdaterade tekniker, men mycket känns också igen från Snapdragon 600. Bland annat finns det stöd för LTE Cat4 för överföringshastigheter upp till 150 megabit per sekund, trådlöst nätverk med 802.11 a/b/g/n/ och ac samt Bluetooth 4.0.

Masstillverkningen påbörjas i slutet av maj och bör implementeras i konsumentenheter under årets andra hälft. Qualcomm har inte under sin presskonferens bekräftat någon enhet som kommer använda sig av systemprocessorn, men det vore rimligt att anta att den kommer leta sig in i framstående enheter från bland annat HTC och LG, och ZTE har åtminstone visat exemplar av sin 5,6 tum stora Grand med Snapdragon 800.

Vi ser onekligen fram emot en höst med många nya högpresterande smartphones och surfplattor, där Snapdragon 800 kommer få tampas med kraftfulla lösningar i form av bland annat Samsungs åttakärniga Exynos 5 Octa, Intel Clover Trail och Nvidia Tegra 4.

Relaterade nyheter:


Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
AMD73
11 Årtal sedan

Nokia Lumia 920 uppföljare med denna snapen och 5 tums skärm 1080p. 2 gb ram. 64gb och microsd platts.Det väntar jag på. cMen som vissa saäger. behöver man ha bättre? NMT kanske man ska tjöta om att det räcker ju.

johnjensen
11 Årtal sedan

Nej nu får NHW fixa till så att man kan läsa deras artiklar på en S3 utan att behöva Zooma och skrolla sidledes.

FJ
FJ
11 Årtal sedan

Har ZTE telefonen verkligen denna processor, var det inte ett felaktigt uttalande och att den hade i själva verket hade 600 modellen?

/Fredrik

Niklas Lindqvist
Niklas Lindqvist
11 Årtal sedan

En tunn Android platta med 2560×1600 10″ skärm och denna hårdvara hade suttit fint nu.