Qualcomm – “Vår största fördel mot konkurrenterna är energieffektiviteten”

0
qualcomm_snapdragon_iq2012

Qualcomm rullar ut sin andra generation av nya processorfamiljen Snapdragon S4 och med dubbelt så många processorkärnor är företaget på det klara med vad som är Krait-arkitekturens största fördel. Maximal kontroll över sina CPU-kärnor, något som inte verkar vara fallet med Cortex-A15.

Qualcomm var noga med att påpeka effektiviteten i sin nya Krait-arkitektur under minimässan IQ2012. Att Snapdragon S4 är en kraftfull krets med CPU-kärnor som ger högre prestanda vid samma klockfrekvens som en Cortex-A9 baserad lösning är heller ingen större överraskning. Men den kanske mer intressanta frågan är hur Krait kommer att stå sig mot den kommande Cortex-A15-arkitekturen som nu står runt hörnet och där flera tillverkare som Texas Instruments och Samsung arbetar på egna lösningar.

Under en frågestund med Qualcomm passade vi på att fråga just hur företaget såg på den kommande konkurrensen från ARM:s egna Cortex-A15-arkitektur. Där Steve Mollenkopf, operativ chef på Qualcomm, var först ut med att ge sin syn på ARM:s Cortex-arkitektur och hur den skiljer sig från Qualcomms egenutvecklade.

– Vi använder oss av en arkitekturlicens från ARM vilket gör att vi kan anpassa den [Krait] för våra specifika behov, medan vi känner att ARM har ett mer allmänt användningsområde med sin CPU-kärna än vad vi har. Därför kan vi skräddarsy vår arkitektur för våra specifika produkter, det har fungerat bra över båda företagen tycker jag.

En lösning på ett obefintligt problem

Att ARM licensierar sin Cortex-arkitektur till många olika partners och marknader kan vara varför man med Cortex-A15 väljer att presentera konceptet big.LITTLE processing där de kraftfullare Cortex-A15-kärnorna tar hjälp av en energisnål Cortex-A7-processor för att optimera och sänka energiförbrukning, en liknande teknik som Nvidias kompanjonkärna i Tegra 3.

Cortex-A7d

Men detta ser Rob Chandhok, chef för Qualcomm Internet Services, som en lösning på ett problem Qualcomm själva inte har.

–  Jag tror den största skillnaden mot A15-arkitekturer är att man med Krait inte behöver bygga den slags big.LITTLE-arkitekturer för att komma ner i strömsparläge. Se det som att Krait egentligen har en lägre växel som man kan köra processorn i utan att behöva flytta belastningen till en specifikt energisnål kärna för att spara energi.

ARM själva hävdar givetvis att deras koncept big.LITTLE är det bästa av två världar med maximal prestanda när den behövs och minimal energiförbrukning vid lägre belastning. Hur de två CPU-arkitekturerna står sig mot varandra kommer vi troligtvis få reda på ganska snart, men det står klart att prestanda-aspekterna bara är en viktig del i nästa generations mobila processorkretsar.


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments