Lanseringen av HD 7970 med sin nya GCN-arkitektur ligger runt hörnet och med det är det då dags för de billigare grafikkorten i den nya serien att visa sig. HD 7770, med grafikkretsen Cape Verde är tagen på bild och avslöjar både det ena och det andra.

Cape Verde är den tredje grafikkretsen på 28nm som ska komma från AMD och användas i deras HD 7700-serie och täcka deras mainstream-segment. Det sägs även att Cape Verde inte blir baserad på AMD:s redan beprövade VLIW4-arkitektur, utan att även denna mer budgetorienterade krets ska bygga på GCN (Graphics Core Next).

I den första nakenbilden på kortet – som ser ut att vara ett ingenjörsexemplar hittar vi några detaljer. Kärnan ser ut att ligga på runt 150 mm² och vi ser fyra minneskretsar på ovansidan av kretskortet. Det kan vara så att det sitter även fyra under, men vi skulle gissa på att Cape Verde kommer med en minnesbuss på 128-bit. Även Juniper som används i HD 5700/6700 har en sådan minnesbuss, men HD 7770 kan trots detta få ut högre bandbredd förutsatt att minnet får högre klockfrekvenser.

Radeon_HD7770b

Det är svårt att dra några direkta slutsatser om resterande komponenter då allt de tomma utrymmet på kortet talar för att det är ett tidigt ingenjörsexemplar. Men en 6-pin kontakt talar för att grafikkortet har ett TDP-värde på upp till 150W, och den utrustas med enbart en kontakt för Crossfire, vilket skulle göra det omöjligt att köra Crossfire med mer än två HD 7770. Skärmutgångarna består av en DVI, och vad vi tror är HDMI 1.4a och DisplayPort 1.2.

Med flytten till 28nm finns det mycket potential från både AMD och NVIDIA:s sida. Cape Verde och HD 7700-serien kan tänkas ligga i prestandanivå med HD 6800-serien men hur det faktiskt blir med den saken får vi vänta på. AMD ska hålla lanseringen av HD 7970 den 22:e december, både Cape Verde och Pitcairn som ska täcka HD 7800-serien väntas dyka upp under första kvartalet nästa år.

Källa: Rage3D

Relaterad nyhet:

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments