NHOC Så sent som förra fredagen fick man hem ett exemplar av Radeon HD6870. Tanken var att testa och överklocka kortet med hjälp utav flytande kväve. Detta för att visa vad AMD:s nya kretsar är kapabla till med extrema metoder. Målet var att få upp resultat redan under lanseringsdagen, men hur gärna man än vill så är det inte alltid man lyckas. Resultaten blev mer eller mindre en besvikelse.
Kortet jag hade möjlighet att testa var ett utav AMD:s referensexemplar för recensionsyfte, vilket betyder att det är ett av de första kort som klarat sig genom fabriken. Kortet klarade sig också fint genom första testerna och gjorde bra ifrån sig enligt min uppskattning. Med endast standardspänning klarade kortet 1000 MHz GPU och 1175 MHz för grafikminnet. Än så länge var allting som det skulle och prestandan skalade fint med den högre klockfrekvensen.
Nästa steg var att höja spänningen och försöka ge sig på Jonas (Mean Machine) tidigare uppnådda resultat, dvs GPU frekvens på 1030mhz+. Resultatet Jonas nådde var med konsumentkort som bör vara mer mogna, men förhoppningarna var trots allt ganska stora. Detta var dock inte lika lätt som man kanske tänkt sig, och kortet helt och hållet vägrade att fungera i annat än standardspänningen vilket ligger på ~1.175V. Eftersom man sett andra köra 1.30V eller högre så gick första tankarna åt att mjukvaran som användes kanske inte fungerade felfritt. Så efter lite research på nätet fick det bli hårdvarumod istället, bara för att vara på den säkra sidan. Detta visade sig inte hjälpa, tvärtom det gick bara sämre och sämre.
Problemet man fick möta var att man inte kom in i Windows längre. Vid “welcome skärmen” hängde det sig, och resulterade i blåskärm med meddelandet att drivrutinen hade kraschat på grund av ett allvarligt fel. Det som fanns kvar att göra var att rengöra kortet och plocka bort moddarna jag precis gjort. Väl inne i windows igen fick det bli att yttliggare testa spänningsjusteringar genom mjukvara, högre GPU-spänning var trots allt ett tydligt krav för att GPU:n skulle fungera i högre frekvenser.
Genom mjukvara var det möjligt att justera GPU-spänningen till ett maxvärde på 1.235V. Allt högre än så ledde till blåskärm och omstart. Eftersom värdet man sätter sparas även vid omstart var man tvungen att stänga av datorn helt när det kraschat. Nästa grej man gav sig på att testa var om GPUn var någolunda stabil i allt från 1.20V till 1.235V. Det var den inte. Att köra i standardfrekvenser gick fint, men när man väl skulle pressa kortet till nya höjder visade sig att den höjda spännigen bara gjorde det hela ostabilt, det var bara att acceptera att man inte kunde göra annat än att köra standardspänning under fortsatta tester.
Efter dessa motgångar var det sedan dags för att äntligen köra igång och kyla ner kortet med flytande kväve. Självklart visste man att det inte skulle bli jättehöga klockfrekvenser, men man hoppades ändå på en bra bit över 1000 MHz. Med 20 liter flytande kväve och Rybas slim GPU-pot monterad började jag kyla ner kortet. Det dröjde dock inte länge förrän kortet visade symptom på ännu ett problem. Med GPU-potten i 10 plusgrader ville inte 6870 vara med längre. Återigen hade det svårigheter att ladda windows, och ännu en gång visades fina artefakter på skärmen. Det otänkbara visade sig vara verkligenhet, kortet hade någon form av coldbug. Självklart gav man inte upp direkt, men trots fler försök ville inte kortet fungera vid temperaturer under rumstemp.
Frågan var då vad man skulle hitta på med ett kort som varken gillar hög spänning eller kyla. Svaret fick bli att testa dess potential genom att helt enkelt enbart köra processorn på kväve, och se om man kunde få fram någorlunda intressanta resultat. Som tur är finns ju HWbot – där man kan jämföra sitt resultat med en hel databas med jämförbara grafikkort.
Systemets specifikationer:
- AMD Radeon HD6870
- Asus Rampage 3 Extreme
- Intel Core i7 980x
- Corsair Dominator GT 1866C7 3x2GB
- Enermax Revolution 85+ 1050W
Unigine Heaven
Först ut är Unigene Heaven benchmark. Via HWbots egna script körs en omgång i Extreme-mode. Poängen landade på snåla X837 med GPU:n i 975 MHz och CPU:n relativt enkla 5.8Ghz. Resultatet kan jämföras med Radeon HD5850 som på HWbot har liknande resultat i 985 MHz GPU klock, och 5870 som klarar sig med endast 950mhz.
3DMark Vantage
3Dmark Vantage är ännu ett sådant benchmark där man behöver ett starkt grafikkort för att bra resultat. Att köra CPU i höga frekvenser hjälper inte mycket när grafikkortet inte vill vara med och leka. Det fick endast bli 1000 MHz på GPU vilket resulterar i drygt 21 000 poäng. FYI ett HD5850 kort når 23 000, medans HD5870 får upp till 24 500 3dmarks i liknande frekvenser.
3DMark06
Sen så var det dags för 3dmark06. Detta testet har till viss del blivit cpu beroende under senare år när grafikkorten blivit allt snabbare. Genom att höja CPU-frekvensen ett snäpp till 6055 MHz fick man fram ett resultat på hela 31 665, inte alls illa för ett mellanklasskort. Detta kan jämföras med ca 32 000 för HD5870 och 30 000 för 5850 vid liknande frekvenser.
3DMark05
3Dmark05 är också ett sådant benchmark där hög CPU- och minnesfrekvens är vad som gäller. Med CPU:n i ca 6100 MHz och GPU:n i 975 MHz blev det ett resultat på 43 647. Detta är snäppet sämre än både 5870 och 5850 vid liknande frekvenser. Även Geforce GTX460 768MB är snabbare i det här testet enligt resultaten på HWbot.
3Dmark03 och Aquamark
3Dmark03 och Aquamark är lite mindre intressant. I 3dmark03 gäller nästan bara GPU-prestanda, och med endast 975 MHz på kärnan spelade det mindre roll vilken klockfrekvens CPU:n jobbade i. Resultatet fick bli magra 93 050 poäng. Aquamark är en helt annan historia däremot. Det är precis tvärtemot 03 och det är CPU- och minnesprestanda som gäller. 391 150 poäng är helt klart acceptabelt för att vara ett singel- och mellanklasskort.
Nöden har ingen lag – Rena CPU tester
Inte helt i stil med vad artikeln är tänkt till fick det även bli lite 2D-resultat. Eftersom jag ändå var nere i -190 grader för CPU:n kunde man lika gärna ta och köra lite enkla tester så som Superpi, Pifast och wPrime för att eventuellt skrapa ihop några poäng åt NHOC. CPU:n verkade iallafall på hugget, och prestandan med nyaste bios till Rampage 3 Extreme var inte helt fel det heller.
När det blir dags att summera våra överklockningsäventyr med Radeon HD 6870 är det tyvärr inte med fanan i topp. Efter lovande resultat i vår recension av den nya Radeon HD 6800-serien och de konsumentkort vi testade där från ASUS och XFX hade vi stora förhoppningar på att åtminstone nå fina klockfrekvenser med AMD:s referensexemplar av HD 6870. Tyvärr var så inte fallet och det enda vi kan trösta oss med är att flera har rapporterat liknande – och andra problem – med AMD:s referenskort. Vissa har även visat problem med konsumenkort, något vi dock inte gjorde under vår vanliga luftöverklockning. Vi hoppas innerligt att dessa problem endast berör tidigare testkort, men vi kan inte säga detta med 100% säkerhet. Klart är i alla fall att extremöverklockning med tidiga referenskort till viss del är en ynnest, men kan samtidigt ge aggressiva utbrott och förtvivlan.
Tar vi en snabb titt på den prestanda vi uppnådde med vårt testkort kan vi samtidigt se ytterligare bevis på hur likvärdiga de två grafikkortsarkitekturerna Evergreen och Northern Islands egentligen är. Radeon HD 6870 presterar bättre än HD 5850 tack vare sina högre klockfrekvenser från fabrik, men när grafikkorten överklockas till samma nivåer är det oftast HD 5850 som drar det längsta strået tack vare sina fler streamprocessorer.
Radeon HD 6870 är fortfarande ett riktigt trevligt mellanklasskort för vanliga användare och måttliga överklockare. Men med en något sur eftersmak från våra extremtester ser vi nu framåt mot nästa LN2-artikel, där vi hoppas få besök av Radeon HD 6970, eller kanske för den delen GeForce GTX 580?
Riktigt trist att kortet inte ville ställa upp riktigt. Nästa runda blir det nog att vi satsar på ett retail-kort istället för dessa extremare tester, men det är tajt att hinna med allting inför stora lanseringar som dessa. Friskt kämpat i alla fall Henry och fina poäng till NHOC-laget!
Tur att du fick ös på processorn i alla fall. 🙂
Vete fasen vad grafikkortet led av däremot, nu när jag tänker efter testade jag faktiskt aldrig det själv, bara släpade hem det från LA och la det åt sidan efter att ha fått hem kort från ASUS och XFX. Nu är de förstås inte heller några kort vi får behålla, så vi får väl helt enkelt se fram emot Cayman eller Thermi 2.
950/1120 med 6850.
räcker för mig 😉
[quote name=”flopper”]950/1120 med 6850.
räcker för mig ;)[/quote]
Jag fick till 1030/1270 med XFX HD 6850, men de tyckte att de skulle ha tillbaks kortet. 🙁
Konstigt kort helt klart, men i vilket fall är närmare 32k i 06 fint med singelkort 🙂