Nordichardware var på plats på Gamex i år för att visa överklockning av RAM-minnen tillsammans med Team Group. Med intels senaste Z87-plattform försökte vi nå både ren maxhastighet samt överklocka de testvinnande 16 GB Vulcan-minnena vi tidigare recenserat.

Att överklocka på mässor är inget nytt i Sverige. Man skulle kunna kalla det en långtgående tradition om man så vill. Det var ett stående inslag på Dreamhack förr i tiden, med överklockningsprofiler som Crotale, Kinc och Elmor i spetsen.

Till skillnad från de dåtida världsrekordsförsöken med flytande kväve var tanken med den lilla överklockningsshowen som gjordes på lördagen under Gamex snarare att på ett vattenkylt system överklocka några av Team Xtreems minnen med luftkylning. Framförallt också passa på att utbilda förbipasserande inom konsten av höga spänningar och frekvenser, något som tycks behövas allt mer. Det var många som inte ens visste att överklockning av minnen var möjligt!

IMG_5115

I den lilla montern fick vi nätt och jämnt plats med ett testsystem av öppet slag, “benchtable”. Team Group hade också en större hylla vid sidan av där de visade upp sina olika solid state diskar, ramminnen och usbminnen.

IMG_5113

För denna överklockning bistod Nordichardware med en Z87-plattform baserad på GIGABYTE Z87X-OC och Intel Core i7 4770K. Processorn kyldes av en synnerligen väldimensionerad vattenloop med en 360 millimeters radiator. Det var ingen risk för höga temperaturer trots en processorklock på runt 4 500 megahertz.

IMG_5128

MSI lånade snällt ut ett Geforce N660 Gaming för dagen vilket gav möjlighet till lite intressanta stabilitetstest i 3DMark. Förutom 3DMark användes Cinebench R11.5 för att testa stabilitet, det vill säga vi satte resultatnivån på en benchmarkstabil nivå, inte riktigt vad man kan uppnå till vardags men något som ger en fingervisning.

vulcan_max_zoom

Dagens överraskning var Vulcan 2133 Megahertz-kittet som med nästan obetydligt slappare timings flög hela vägen upp till 2840 MHz effektiv klock. En procentuell överklockning på hela 33% och det med 16 GB att släpa på. Förvisso var detta med en kraftigt höjd spänning, cirka 1.8 Volt pumpades genom modulerna för att uppnå stabilitet i de tidigare nämnda programmen. En aningens för hög spänning att köra till vardags, men helt ok för benchmarking som detta. Ingen extra kylning på ram krävdes för detta resultat.

Nästa steg var att gå över till ett par högre specade minnen som troligtvis innehöll minneskapslar från en helt annan tillverkare. Vi pluggade in Team Xtreem 2666 11-13-13-35 2 x 4 GB och försökte nå så hög klockfrekvens som möjligt. Värt att nämna är att samma modell har klarat väl över 4 000 Megahertz på flytande kväve, ett tidigare världsrekord. Vi blev i dett fall snabbt varse varför “binning” blivit ett begrepp inom datorvärlden. För att nå riktigt höga resultat krävs ett större urval av både minnen och processorer för att hitta dem som klarar riktigt höga frekvenser. Misstanken var att minneskontrollern i processorn stoppade relativt tidigt här, men trots allt uppnåddes ett resultat på 3 076 megahertz effekltiv klockfrekvens.

VALID1538

Klicka på bild för att komma till CPU-Z validering

IMG_5120

För mer bilder och information, se undertecknads tråd i forumet.


Relaterade artiklar

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments