Raspberry Pi är ett namn många hört tidigare. Enkortsdatorerna finns dock i många olika utföranden. Låt oss ta en titt på vad skillnaderna är mellan de modeller är mest populära och tillgängliga idag.

Enkortsdatorerna Raspberry Pi kan användas som grund för en drös olika projekt. Dessa kan användas för att lära sig att koda eller göra förvånansvärt komplexa projekt om man besitter färdigheterna för det. Däremot är det kanske inte alltid nödvändigt att lägga pengar på den dyraste tillgängliga modellen.

Beroende på vad för projekt du vill använda datorn till finns det en rad olika modeller som kan vara värda att överväga. Låt oss ta en titt på några av de bästa modeller just nu.

Pico

Den väldigt lilla mikrokontrollen Raspberry Pi Pico är en liten enhet ämnad att kontrollera fysiska projekt. Till exempel som att styra en väderstation eller vara hjärnan i en hemmabyggd drönare. Här ser vi en väldigt blygsam uppsättning hårdvara med en tvåkärnig Arm Cortex-MO+ processor, 264 kilobyte minne, en enda USB-C port för strömtillförsel och input, 26 I/O-pinnar. Modellen kommer även med Wi-Fi 4 för trådlös kommunikation.

 

Pi 400

Vill du ta och bygga en egen bärbar dator i ett spännande format är Pi 400 en modell värd att titta på. Det är i princip en Raspberry Pi 4 som förlorat ena USB-porten och inte får med än fyra gigabyte minne. Däremot väger den upp detta med att komma med ett inbyggt, fullstort tangentbord. Eller ja, datorn är inbyggd i tangentbordet, rättare sagt.

Användare kan alltså köpa en Pi 400, installera det operativsystem men önskar använda, införskaffa en mus och en skärm för att sedan ha ett komplett datorsystem. Å andra sidan har Pi 400 inte några portar för till exempel kameror eller möjligheten att koppla en touchskärm till enheten.

 

Pi Zero 2 W

Här har vi ännu en lite mer plånboksvänlig modell. Trots sina låga specifikationer med 512 MB minne, en HDMI och två micro USB-portar är detta en populär modell för den som vill ge sig på att göra till exempel en egen övervakningskamera.

Andra alternativ är de något billigare modellerna Zero W och Zero. Zero 2 W kommer däremot med en fyrkärnig ARM Cortex-A53 processor till skillnad från de enkärniga processorerna i de andra modellerna. Vanliga Zero saknar även både Bluetooth och Wi-Fi. Något Zero 2 W och Zero W erbjuder.

 

Raspberry Pi 3 B+

Hoppar vi uppåt i prestandahierarkin hittar vi Pi 3 B+. Som namnet indikerar är det en vidareutveckling av en tidigare modell. Här ser vi till exempel en klockfrekvens hos processorn på 1,4 GHz istället för 1,2 GHz. Även grafikkretsen har fått en högre klockfrekvens på 400 MHz jämfört med 250 MHz hos vanliga Raspberry Pi 3 Model B. Vi ser också stöd för 1 000 Mbit/s via ethernet och dual-band W-Fi med stöd för 2,4 GHz och 5 GHz-banden.

Denna modell har ofta skymtats i projekt där händiga knåpat ihop egna retrospelkonsoler. Allt från handhållna enheter till replikerade stationära spelkonsoler från förr. Med en fyrkärnig processor, en gigabyte RAM, fyra USB 2.0-portar, en micro USB och en HDMI-port har den mer än tillräckligt för många olika projekt. Kanske till exempel en retrospelkonsol med möjligheten att koppla in en drös handkontroller så alla kompisar kan spela tillsammans.

 

Raspberry Pi 4

I dagsläget är det Pi 4 Model B som är den mest kraftfulla modellen av alla Raspberry Pi. Denna är den mest mångsidiga upplagan som finns tillgänglig just nu. Här ser vi en fyrkärnig Cortex-A72 processor och upp till åtta gigabyte RAM-minne. Vi ser också inbyggt stöd för Bluetooth, Wi-Fi och en ethernet-port. Enheten har en rad USB-portar och två Micro HDMI-portar för att ansluta bildskärmar till enheten.

Söker du en Raspberry Pi som kan erbjuda det mesta som du kan växa med när du förfinar dina färdigheter kan Pi 4 vara ett ypperligt val. Det är förvisso en något dyrare modell men å andra sidan är det också den mest funktionspackade modellen.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments