När vi rör oss in i nästa årtionde tar NordicHardwares redaktion en blick tillbaka på de senaste tio åren och utser våra personliga favoritprylar inom teknologi som kom till marknaden under 2010-talet.
År 2019 är alldeles strax förbi och med det även 2010-talet. Innan vi springer in i det stundande 2020-talet tar redaktionen och blickar över de år som varit och vilken teknikpryl var och en av oss känner är årtiondets bästa produkt.
Vilken produkt lanserad år 2010 eller senare har gjort störst intryck på NordicHardwares redaktion under dessa senaste år?
Google Chromecast
Först ut har vi Google Chromecast, vår lagringsexpert Gustav Gagers favoritpryl från 2010-talet. Gustav motiverar sitt val med följande förklaring:
Sällan har en så liten pryl gjort vardagen så mycket enklare. Precis som så många andra teknikprylar är det en lösning som letar efter ett problem. Och aldrig förr har en pryl löst ett problem jag inte visste jag hade, på ett så bra sätt.
Chromecast är liten, billig pryl som ersätter många andra. Jag behöver inte längre någon HTPC. Jag behöver aldrig titta på tablå-TV och framförallt slipper jag använda alla usla “smarta funktioner” som finns i många TV apparater. Att köpa en Chromecast för 230kr i USA för 6 år sedan var de bäst spenderade 230kr i mitt liv.
iPad
Chefredaktör Joel Oscarsson har fastnat för iPad mer än något annat från det senaste årtiondet. En teknikpryl som inte bara praktiskt taget introducerade en helt ny marknad många andra har anammat men som även lyckades sätta skräck i Microsoft.
Joel motiverar sitt val med följande förklaring:
I början av årtiondet lanserades iPad och kallades snabbt för ”en stor iPod Touch”. Det var, till viss del, en rättvis beskrivning. Kort efter sin introduktion visade den sig faktiskt vara en oväntat stark ny produktkategori. Den fick hela datorbranschen i gungning. I panik försökte till exempel Microsoft göra Windows till ett operativsystem för surfplattor med Windows 8.
Surfplattan skulle ju ersätta datorn. Så blev det inte riktigt för alla, även om den faktiskt har gjort det för mig i delar av min vardag. Även om försäljningen har mattats av lite de senaste åren är det imponerande hur stor betydelse iPad hade för branschen under 2010-talet.
Oculus Rift
Mikael Schwartz har fastnat hårt för virtuell verklighet (VR). Det som hypades som den nästa stora utvecklingen inom spelindustrin och förutspåddes revolutionera marknaden kanske inte levde upp till vad som lovades. Däremot har det sakta men säkert lyckats få ett allt större fotfäste.
Mikael motiverar sitt val på följande vis:
VR blev kanske inte så stort som många först förutspådde. Hypen inför lanseringen av första Oculus Rift var enorm och efter dess har intresset hållit sig relativt svalt jämfört med förväntningarna. Trots detta har VR haft en ganska stor inverkan och marknaden har vuxit sakta men säkert under de senaste åren.
Det var många år sedan jag upplevde något nytt inom gaming som påverkade mig lika mycket som mitt Oculus Rift har gjort. Trots nätdörrseffekt och stundtals irriterande sladdar som hamnar i vägen har jag sällan förundrats lika mycket av spel som när jag för första gången provade mitt Rift. Spel som Elite Dangerous går från att vara ett favoritspel till att vara en favoritplats. Sättet planeter, månar och stjärnor presenteras i VR inuti Elite Dangerous gav mig en känsla som inte riktigt går att förklara. Efter otaliga timmar i spelet får jag fortfarande ont i ansiktet då jag sitter med ett gigantiskt leende på läpparna varje gång jag tar en tur bland stjärnorna.
Trots att Oculus Rift kanske inte skakade marknaden lika hårt som förväntat har företag som HTC, Samsung och Valve hakat på VR sedan dess. Det fortsätter satsas på nya upplagor av VR-headsets och speltitlarna blir mer och mer avancerade. Hur länge VR kommer att stanna återstår att se. Det är dock en av de absolut friskaste fläktarna inom gaming på bra länge.
4G
Emir tar ett sidospår från sin väldokumenterade tangentbordsfascination och väljer 4G som årtiondets bästa pryl. Trots att Sverige och Norge var först ut med 4G som TEKNISKT sett lanserades i december 2009 känner vi att tekniken gjort så pass mycket under årtiondet för att få vara med på listan. Emir motiverar sitt val på följande vis:
4G kom väldigt rätt i tiden. I samband med att smarta telefoner blev en allt större del i vår vardag så var det även viktigt att de kunde nyttjas fullt ut. Internethastighet och räckvidd har ofta varit en flaskhals historiskt sett. Exempelvis hade datorer tidigt webbläsare för att kunna läsa in internetsidor, ladda ned olika typer av filer. Mobiltelefoner led av samma flaskhals under dess utveckling, även under knappsatstelefonernas tid. Den här gången lät vi inte det hända, 4G kom rätt i tiden.
Google Home Mini
Andreas som sköter testerna av smarta klockor åt vår systersajt Surfa väljer Google Home Mini som sin favoritpryl från årtiondet. Vad som enligt honom är “årtiondets äggklocka” motiveras med följande ord:
Sedan den amerikanska butikskedjan Amazon visade upp sin första Echo-högtalare år 2014 har marknaden för så kallat smarta högtalare expanderat. Nu finns det alternativ från Apple med Homepod, Google med Home-högtalarna och till och med Samsung som förr eller senare beräknas släppa en Galaxy-högtalare. Google var och är först med en officiell svensk lansering och det är just Home mini som kammar hem priset. Högtalare i denna storlek skriker inte ljudkvalitet, men det är inte heller det som är syftet.
I en värld där vi allt mer interagerar med diverse pekskärmar för allt från musikuppspelning till att styra uppspelning på TV-skärmen eller släcka ljuset är röstkontroll ett välkommet nästa steg. Äggklockan som i sig själv gör timers väldigt enkla har i många hem bytts ut mot en mobiltelefon som man med kladdiga fingrar ska låsa upp och ställa in. Vi använder det exemplet då det är just timer-funktionen som globalt sett används allra mest på Google Home-högtalare. Med ett enkelt “Hej Google” följt av “ställ en timer på 25 minuter” kan vi alltså nu enkelt tvätta händerna samtidigt utan att pausa. Det låter kanske lite väl basalt och då uppskattas även möjligheten att kontrollera musikuppspelning på valfri Chromecast-integrerad högtalare eller genom Bluetooth. Även den som sitter på en Chromecast i TVn kan nu enkelt starta nästa avsnitt av favoritserien på Netflix eller Viaplay med hjälp av rösten.
Det är enkelheten och den medförda framtidskänslan som gör Google Home mini till min favoritpryl för detta årtionde. Med en enkel implementation och möjligheten att förstå både svenska och engelska till ett förmånligt (och ofta nedsatt) pris.
För en person som tydligt minns hemelektronikens genomslag på 80-talet blir man först smått förvirrad över att det är 10-talet nu. Sedan blir man smått chockad över hur pass lite elektroniken har utvecklas detta decennium. Hoppas på att vi får se större framsteg nästa decennium.
Tack för en bra artikeln och
Gott Nytt ÅR till er alla!
Lite skillnad är det nog ändå 🙂
Idag så har vi lite kapablare datorer än en Zinclair ZX80 eller Spectrum, om än trevliga och härliga på sin tid 😉
Kanske var lite otydlig:
Utvecklingen under 80-talet gick betydligt snabbare än 10-talet. Självklart så är själva elektroniken bättre nu men utvecklingen har bromsat in kraftigt de senaste decenniet.