I vår recension av Radeon RX 480 påpekade vi under gårdagen att referenskortet inte höll måttet. Nu framkommer det att kortet kan lida av ännu större problem än tidigare befarat.

Även om Radeon RX 480 levererar god prestanda per krona lever varken butikspriserna eller referenskortets kylning upp till förhoppningarna. Medan AMD och återförsäljare har prissättningen helt i sin egen makt är det sämre med det fysiska referenskortet.

Under våra tester av Radeon RX 480 var det stunder av stor frustration när det experimenterades med referenskortets överklockning. Ett förfarande och en problematik som vi detaljerat i vår recension av grafikkortet.

“I vårt fall reagerar kretsen inte alls bra på spänningsökning över huvud taget, och rör vi spänningsreglagen det minsta tenderar hela AMD:s mjukvara att krascha när vi belastar kortet med ett speltest. När mjukvaran väl har kraschat går den inte att öppna igen förrän systemet har startats om – vilket gör en successiv jakt på stabila inställningar mycket tidskrävande och frustrerande. Samma fenomen uppstår om vi reglerar kortets effekttak (”Power limit”) till dess tak på 50 procent.” skrev Carl, NordicHardwares redaktionschef, i vårt test av Radeon RX 480.

Tester av överklockning och felsökning pågick in på timmarna innan publiceringsdatum och kort efter medieembargot lyftes stod det klart att många haft liknande problem. Vissa medier med dedikerad utrustning för att mäta effektförbrukningen över PCI Express-portarna påtalade då också ett oroväckande mönster. Radeon RX 480 som har ett tdp-värde av 150 watt ska enligt sina specifikationer klara sig med strömförsörjningen från dess 6-pin PCIe-anslutning samt moderkortets PCIe 3.0 x16 plats. Dessa två levererar enligt sina specifikationer vardera 75 watt för totalt 150 watt.PCIe_Electromechanical-Specs

Problemet med Radeon RX 480 är att grafikkortet redan i standardutförande pressar dessa anslutningar till och ofta förbi sina specificerade maxvärden. Specifikt att pressa moderkortets PCIe x16-plats kan ge oönskade bieffekter som generell instabilitet eller problem med ljudkort och andra komponenter i datorn. Det ska sägs att det i dagsläget inte rapporterats om några fysiska skador på andra komponenter, men att gå utanför PCI-SIG organisationens specificerade maxeffekt är givetvis oroväckande.

Överklockning tar kortet långt över PCI-SIG specifikationen

Vid överklockning dras samtidigt effektförbrukningen till sin spets där flera den totala förbrukningen kan gå upp till och över 200 watt, långt förbi PCI-SIG specifikationerna.

Detta skulle rimligen vara en förklaring till varför de flesta referenskort varit rejält begränsade i sin överklockningspotential och i exempelvis vårt fall varit högst ostabila med högre spänningsvärden eller höjda effekttak. Grafikkortet drar helt enkelt mer effekt än vad moderkortet och grafikkortets anslutningar är utvecklat för.

Vid överklockning når kortet upp till 200 watt effektförbrukning
Vid överklockning når kortet upp till 200 watt effektförbrukning (bildkälla: PCPer)

AMD har själva bekräftat att man är medvetna om problemet och svarat på Reddit att Radeon RX 480 klarat oberoende tester för PCIe-kompabilitet och att det bara ska vara en begränsad andel kort som upplever dessa problem.

1) The RX 480 has passed PCIe compliance testing with PCI-SIG. This is not just our internal testing. I think that should be made very clear. Obviously there are a few GPUs exhibiting anomalous behavior, and we’ve been in touch with these reviewers for a few days to better understand their test configurations to see how this could be possible., skriver Robert Hallock på Reddit.

Partnerkort sägs kunna nå frekvenser upp till 1,6 GHz

AMD säger sig undersöka problemen men har valt att inte svara på frågan om partnerkort med en 8-pins eller två 6-pins kontakter skulle kunna öka överklockningspotentialen för Polaris 10-kretsen och Radeon RX 480. Det är dock något som partnertillverkare själva indikerat i samtal med media. Där har det talats om klockfrekvenser på mellan 1,48-1,6 gigahertz med mer påkostade kretskort och rejäla kylare.

Redaktionens rekommendation:

Det är troligtvis väldigt liten risk att användare märker några problem under vanligt användande med Radeon RX 480 vid sina standardfrekvenser. Medan det är oroande att kortet redan då överstiger PCI-SIG-specifikationerna är det troligtvis inget som kommer orsaka skada på ditt system och vi avvaktar mer information från AMD angående detta.

Värre är det med entusiaster och överklockare där vi redan kritiserat grafikkortets begränsade överklockningspotential samt undermåliga kylare. Med en effektförbrukning upp till och över 200 watt är det inte bara stora problem med stabilitet utan kanske även andra bieffekter av att pressa PCIe x16-porten över sin specificerade kapacitet. Så vår rekommendation att avstå från AMD:s referenskort av Radeon RX 480 kvarstår och för överklockare kan vi i nuläget närmast avråda från kortet pga osäkerheten kring effekterna av pressade PCIe-specifikationer.

Test: AMD Radeon RX 480 8GB – För dyrt och med undermålig kylare

AMD Radeon RX 480 på Prisjakt.se

Rubrik

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
8 Årtal sedan

Helt obegripligt. Vad sysslar de med? Det var ju så oerhört viktigt med denna release att det inte blev en massa problem.