Med VR kan du besöka både månen och kanarieöarna direkt från vardagsrummet utan att betala en krona till ett flygbolag – det är oacceptabelt, menar regeringen, som nu klubbat igenom en ny skatt för att kompensera de förlorade intäkterna.
Igår eftermiddag klubbade regeringen igenom en ny lagändring som svar på den av VR-produkter som under året kommer hitta ut på marknaden. År 2016 har som bekant redan gjort sig känt som VR-året, med efterlängtade produktlanseringar som HTC Vive, Oculus Rift och Playstation VR, som kommer låta konsumenter ta del av omslutande spelupplevelser med betydligt högre närvarokänsla än vad som är möjligt med en vanlig skärm.
Det innebär att du kan uppleva fantastiska vyer direkt ifrån vardagsrummet, utan att behöva dras med allt krångel som det innebär att faktiskt gå utanför dörren. Snart kan du se solnedgången i Barcelona utan att oroa dig för ficktjuvar och solbränna, eller åka häftiga berg-och-dalbanor utan att trängas i kö – allt utan att behöva köpa en flygbiljett eller ett åkband.
Industrin kräver VR-kompensation
På sikt innebär därför VR potentiellt enorma förluster för stora delar av industrin – det menar åtminstone den nybildade branschorganisationen VirtualSwede, bestående i huvudsak av stora och medelstora företag inom resor och nöje, som under de senaste månaderna har verkat för införandet av en kompenserande avgift. Avgiften, som igår klubbades igenom av riksdagen, kommer införas under hösten som ett skattepåslag på VR-produkter som importeras eller säljs i Sverige.
“Stödet från industrin har varit mycket stort, både under förarbetet och nu efter beslutet från riksdagen,” säger Erik Johnsson, advokat och ordförande i VirtualSwede, och snyter sig försiktigt i en 50-kronorssedel. “I sådana här frågor är det viktigt att statuera ett exempel redan i tidigt skede. Vem vet hur långt det hade kunnat gå annars?”
Ledande i VirtualSwedes lobbyverksamhet är SAS och Liseberg, som har hållit låg profil gentemot allmänheten under samtalen med regeringen och som båda fruktar miljonbelopp i förlorade intäkter till VR under de kommande fem åren. Förslagen ska ha mött minimalt med motstånd i riksdagen, vare sig från ministrar eller övriga riksdagsledamöter.
“Jag tycker det är bra att Sverige visar framfötterna i frågan och står upp för svenskt näringsliv.” menar justitieminister Morgan Johansson.
Avgiften kommer inledelsevis ligga på 10 procent av försäljningspriset för ett VR-headset med passiv eller handkontrollbaserad interaktion – ytterligare 10 procent tillkommer om VR-produkten är interaktiv med rörelsekontroller. Skatten blir obligatorisk hos alla svenska återförsäljare, och faktureras till slutkund som en tullavgift vid egenimport.
Efter framgångarna i Sverige riktar nu VirtualSwede blicken mot Bryssel; organisationen arbetar med flera internationella aktörer för ta frågan till EU-parlamentet, med målet att införa en motsvarande skatt i hela EU. Bolag som Ryanair, Apollo och Lego har redan ställt sig bakom förslaget och skrivit på en motion som kommer lämnas till EU-parlamentet nästa månad.
Lägsta pris på Prisjakt.nu
Kul skämt….. Not
Helt rätt. Vi måste rädda resebyråer och flygplatser på alla småorter som knappt används. Vi kan inte ha en massa folk som försöker smiter undan att försöka betala skatt till företag som håller på att gå under med sin industri. Rädda det som räddas kan på alla sätt och vis! Bra av staten att de försöker med akuta nödlösningar! Internet håller på att driva en industri i konkurs, vi måste rädda den! Samtidigt kan jag luta mig tillbaka i soffan och njuta av solen på Cap Verde utan att behöva lämna rummet och faktiskt umgås med människor, men ändå bidra… Läs hela »
Detta var på tiden tyckte jag. Det bara kliar i hela kroppen om inte något har en extra tillägsskatt. Det är ett steg i rätt riktning helt klart, det ända som fattas är att införa en fluktuerande och i helhet exponentiellt ökande internetskatt med extra Facebookskatt.
Jo de borde i alla fall kunna ta ut en koldioxidskatt med tanke på all spasmisk utandning (typ skrattattacker och flämtningar) som sker vid användning av VR.
Att regeringen klubbar igenom lagändringar!?Detta måste vara ett aprilskämt. Huvva!
😉
haha.. ha..
Jag känner faktiskt en kille på VirtualSwede och han bekräftade detta. Han gav dessutom lite insider-information att regeringen redan nu planerar att framöver höja denna skatt då VR förväntas ge negativa hälsoeffekter på högre nivå än både nikotin och alkohol produkter. Enligt statliga forskningsinstitutet så förväntas både alzheimers och schizofreni vara vanliga biverkningar av VR.