Revoltec FightBoard, FightMouse och Gamepad Precision

0
inl

Vi tar en titt på Revoltecs nyare gamer-utrustning i form av Revoltec FightBoard och FightMouse tillsammans med Gamepad Precision Basic för att se om de kan leva upp till löftena.

Revoltec är ett märke de flesta sprungit på i något sammanhang. Det kan vara allt ifrån ett fläktgaller till USB-minne, ljuddämpning eller kanske ett hårddiskkabinett. Idag ska vi dock titta på några nya produkter från Revoltec, nämligen Fightboard Advanced, FightMouse Advanced och Gamepad Precision Basic. Detta är tre produkter, tangenbord, mus och musmatta, som riktar sig mot gamers. Även om undertecknad numera inte hinner med lika mycket spelande som han skulle vilja kändes detta som en underbart bra ursäkt att ta upp lite av det igen. Den där Quake III-ikonen på skrivbordet har varit nästan löjligt lockande mellan varven.

Dessa tre är som sagt riktade mot gamers och vi kommer nu att ta en närmare titt på dessa under de förhållande de är tänkte att användas, men även vanlig användning. Hela denna recension är till exempel skriven och ordnad med hjälp av dessa verktyg.


Först ska vi ta en närmare titt på Fightboard Advanced som är tangentbordet i uppsättningen.

Revoltec Fightboard Advanced
Interface:
USB
Layout 104-knappars, med vissa avvikelser
Antal extraknappar:
21 st
Längd på kabel:
2 m
Mått B x H (mm):
495x200x28

Extra features:

20 stycken makroknappar (10×2)
10 Multimedia knappar
Skrovliga tangenter
Gamer-optimerad layout
Extra tangenter med annat tryck
Revoltec KeyCap™ Remover
CD med drivrutiner och programvara
Manual
Pris: ~450kr

Det finns vissa saker här som kräver lite förklaringar. Som ni ser på bilderna så är tangentbordet i stort sett som ett vanligt tangentbord, men med vissa avvikelser då. På var sida om tangentbordet så sitter 5 stycken makroknappar. Varje knapp kan dessutom utföra två kommandon genom att man växlar läge med hjälp av FN-knappen så egentligen har man 20 stycken makroknappar. Nedan kan nu även se de 7 extra tangenterna dittryckta och jag kan säga direkt att det vara rena dansen att göra det. Med hjälp av verktyget de skickar med går det snabbt och smidigt. En riktig gudagåva för den som har plockat isär ett par tangentbord genom åren.

Om vi sedan tar en till på piltangenterna så är de lite annorlunda placerade. De är belägna ett snäpp åt vänster vilket gör att de hamnar närmare Ctrl och höger shift-tangent. Man har samtidigt arrangerat om de sex tangenterna ovanför så att de kommer närmare piltangenterna. Allt för att man ska snabbare kunna komma åt dessa knappar. Det kan dock ta lite tid att vänja sig vid, men som vi kommer in på senare är det en överlag positiv förändring. Alla tangenter har dessutom en lätt skrovlig yta, vilket vi antar är för att man ska få bättre fäste med fingrarna och det fungerar faktiskt bra. Det känns lite udda till en början men man vänjer sig snabbt.

På ovansidan hittar vi sedan tio stycken multimediatangenter och FN-knappen som växlar läge för makroknapparna. Höja eller sänka volymen, mute, öppna startsidan, gå framåt eller bakåt, sök, stopp och en stor knapp för att låsa Windows-tangenten, vilket undertecknad måste säga är en helt underbar funktion. Till höger sitter även de vanliga dioderna som indikerar vilka av lås-funktionerna som är aktiverade (Windows-tangenten, scroll, num och caps-lock). Dessa är dessutom i neonblått istället för gult eller grönt som de vanligtvis är i. Jag personligen är inget fan av dioder, CCFL och annat i stora mängder, men här funkar det faktiskt hyfsat bra eftersom de ändå måste finnas där.

Med i förpackningen följer också en mycket utförlig manual. Det kanske känns lite överflödigt till en början, men den är väl värd en titt. Instruktionerna för hur man använder sig av programvaran och framförallt hur man programmerar makron är väldigt bra och vi kommer ger er en liten inblick i detta på nästa sida.


Med till FightBoard följer ett program som är till för att skapa makron som du sedan kan använda i spel. Ett makro är helt enkelt en serie kommandon som kan utföra genom en enkel knapptryckning. Programmet erbjuder en mängd med möjligheter och vi tänker visa på dessa i en överblick. Manualen har en mycket bra och utförlig beskrivning av dessa.

Som bilderna ovan visar ser programmet ut när man startar det. Knapparna är rätt självklara. MODE1 och MODE2 växlar helt enkelt mellan knapparna på samma sätt som FN-knappen gör. Man kan dock inte använda FN-knappen i programmet för detta.

Single innebär att man knyter en enkel tangenttryckning eller musknappstryckning till en makroknapp. Macro innebär precis vad ni tror. Man spelar in en serie med kommandon (ex. knapptryckningar) och programmet klarar till och med av att göra det med en tidsfördröjning. Det var en positiv överraskning för mig att programmet var så pass känsligt. Under Stop hittar du Stop Macro Loop, Stop Key och Super Stop (reset). Edit gör det möjligt att kopiera och flytta kommandon mellan olika makroknappar.


Härnäst har vi musen i uppsättningen; FightMouse Advanced.

Revoltec FightMouse Advanced
Interface:
USB
Antal extraknappar:
3 st
Längd på kabel:
2 m
Max acceleration: 20G
Vikt: 100g
Upplösning:
2000dpi (2400dpi)

Extra features:

Ställbar upplösning
Framåt och bakåt-knappar
Ergonomisk
Extra vikter (10/15/20g)
CD med drivrutiner
Väska
Manual
Pris: ~490kr

FightMouse har en form som är klart större än den mus jag använde innan Logitech MX300, en mus jag haft i snart 4 år, men det gick snabbt att konvertera till FightMouse. Formen är ergonomiskt utformad och musen ligger bra i handen. Jag har dock kanske något små händer för denna vilket gör att jag måste sträcka mig lite för att arbeta bra med fram-och bakknapparna. Jag tror dock inte detta är ett problem för majoriteten.

Ovanpå musen finns även en extra knapp som kan lysa i tre olika färger, eller ingen alls. Det handlar dock inte om ren utsmyckning utan om en indikator för vilken upplösning man har musen inställd på. Dessa upplösningar kan alla ställas individuellt upp till 2400dpi. Man justerar detta genom ett enkelt tryck på knappen, varvid dioderna under slocknar, och använder sedan musskrollen för att ändra upplösning. Ett tryck till och man låser musen vid den nya upplösningen och de blå dioderna tänds igen. Musen stöder bara 2000dpi i hårdvara, men kan via mjukvara tryckas upp till 2400dpi.

Undersidan av musen är så täckt av vi hårdplast med blå dioder som lyser igenom och på undersidan sitter även skidor av teflon. De extra vikterna är väldigt enkla att installera. Du drar försiktigt tillbaka den bakre ovansidan av musen och ett hålrum blottar sig. När jag provade om vikterna verkligen satt fast så visade det sig att de satt så bra att jag hade nästan lite svårt att få bort dom. Det var mest att jag blev positivt överraskad, det är inte svårt att ta ur vikten.


Mjukvaran till FightMouse är lite enklare, men erbjuder fortfarande en hel del möjligheter. Installationen går snabbt och istället för ett extra program så läggs det till två stycken flikar under Egenskaper för Mus som man kan nå via Kontrollpanelen eller ikonen som lägger sig i meddelandefältet. Denna går dock att ta bort om man vill det, vilket vi uppskattar och något man kanske borde införa för FightBoard-programvaran.

Den första fliken av intresse syns till vänster och låter användaren ställa in funktionen för mushjulets knapp och de två knapparna lokaliserade på sidan. Det finns även ett par stycken extra funktioner man kan aktivera eller avaktivera. Till exempel kan man stänga specialknappen, aktivera “Compatible Wheel Scroll”, vilket jag var tvungen att göra för att den skulle fungera i Firefox, ta bort ikonen från meddelandefältet och “Keep Shooting Option”, som nog inte behöver någon närmare förklaring då det är precis vad namnet antyder. Du använder då endera knapp på sidan av musen för den funktionen.

Den andra fliken gör det möjligt att ställa in upplösningen för de olika lägena som vi nämnde tidigare. Musen har fyra lägen som kan snabbt justeras med hjälp av specialknappen och skrollen och här kan man ställa in vilka dessa fyra lägen ska vara.


Härnäst har vi Gamepad Precision Basic.

Gamepad Precision Basic
Mått (mm): 300x250x3
Material: Textil
Yta: Slät (av bomull)
Övrigt: Andra skidor för möss
Pris: ~120kr

Gamepad Precision Basic är vad man skulle kunna kalla en standardmusmatta, på både gott och ont. Utvecklarna har givetvis spenderat tid på att förfina mattan och verkar ha gjort ett bra jobb med. Mattan känns jämn och och undersidan av gummi gör att den ligger still. Nu har jag en glasskiva som den ligger på så för mig ligger den helt underbart stilla, den ligger fortfarande stilla på träunderlag, men inte lika.

Jag använde mig tidigare av en fUNC 1030 som jag var väldigt nöjd med. Det enda var väl att den verkade ha en tendens att dra åt sig smuts och denna smuts störde musen väldigt mycket. Än så länge har jag inte upplevt samma problem med Gamepad Precision Basic


Jag har använt mig av Revoltec Fightboard Advanced och FightMouse Advanced under en längre period nu och jag måste nog säga att jag upplever det som två riktigt kompetenta produkter. Nu jag gick jag från ett Logitech Internet Navigator SE som varit med i ett antal år, men fortfarande hade mer än nog med liv kvar, så intryclet av tangentbordet är lite delat. Jag gillar det, men det är svårt att säga om det verkligen är så bra och mjukt mot fingrarna som jag tror. Det är klart mycket mer behagligare att skriva med än mitt gamla.

Musen å andra sidan är helt i klass med min Logitech MX300, som varit med ännu längre faktiskt, men som det inte finns minsta spår av slitage på. Jag sitter nu i en väldigt angenäm sits där jag inte vet vilken jag ska använda. MX300 är mindre, vilket passar mina händer bra, men FightMouse har en lite annan design som gör att den lite större storleken faktiskt fungerar för mig som i vanliga fall inte gillar möss som är lite större. För mig som är van vid att inte ha några extra knappar så tar det lite tid att använda de där extra. Jag var ganska negativ till sådana här lösningar innan för att många möss jag provat varit långt ifrån bra när det gäller detta. Även om FightMouse inte är perfekt så funkar det bra. Som spelmus känns den riktigt bra när man får grepp om hur man kan växla upplösning och framförallt klarar av att hantera de högre upplösningarna..Jag provade spela framförallt snabbare spel med mycket action för att göra musen rättvisa, även om det spelades en hel del WarCraft III med.

Jag borde även säga något specifikt om skrollen. Den spelar ändå in på mer än ett sätt här i och med att man även styr upplösningen med den. Först och främst så fungerar skrollen sådär i Windows och i olika program, det krävs att man aktiverar kompatibilitetsläget för att den ska fungera med alla program, t.ex. Firefox, men då fungerar den bra med. I spel när det gäller att använda skrollen så är “hacken” precis rätt i min mening. De är lätta, men tydliga. Att växla upplösning i spelen kräver träning, speciellt om man tänkt använda mer än två stycken, men då ska det tilläggas att undertecknad kanske inte är den hardcore-gamer som musen nog kräver.

Allt är en fråga om vana dock, ger man de två tid och verkligen lär sig utnyttja makrona, vilket kräver en del fantasi, så finns det en stor potential att hämta här. När man väl vant sig finns det tid att tjäna. Det är något som jag uppskattar varmt i alla fall eftersom tid är något som man knappast har gott om när lillebror stormar fram efter en på DM6 och något annat nöt kommer uppför jump-paden för att strax få en raket i pannbenet. En raket senare studsar jag iväg med en enkel knapptryckning för att se lillebror ändå hinna runt och sätta en rail i ryggen på mig. Störande, men nu var jag åtminstone nära att komma undan.


För att sammanfatta så måste jag säga att jag är väldigt nöjd med tangentbordet. Det känns helt OK vid första beröringen, trots att designen kändes lite “out there” vid en första anblick. Det är inte så att man vänjer sig vid ett sår på skrivbordet utan snarare så att det är en av Revoltecs mer sansade designer och jämför jag med mitt gamla Logitech Internet Navigator SE så känns det inte alls farligt. Layouten är lite annorlunda, men det är bara en vanesak. För spelande är den bättre, skrivande lite störande till en början. Efter många timmars användning fungerar det dock utan problem. Knapparna är mjuka, men inte för mjuka och har en bra respons, mina fingrar känns inte lika ansträngda som med mitt förra. Den lite annorlunda ytan på tangenterna med ger ett extra fäste som kan behövas vid svettiga matcher.

FightMouse hade en betydligt jobbigare uppgift i och med att den måste tackla en mus jag håller väldigt kär. En mus som är med så många år som denna varit stöter man inte på ofta, även om jag nu har bytt, så kommer jag spara min MX300. För kär för att slängas bort. Huruvida jag kan jämföra den med Razors extrema gamer-modeller eller Logitechs nya Revolution möss är i stort sett omöjligt att avgöra på rak hand, men jag skulle definitivt ge den en chans. Ergonomin är bra utformad, vänster och höger knapp har en lagom respons, kunde varit lite snabbare, medan knapparna på sidan är lite väl tröga i min mening.

Gamepad Precision Basic finns det inte så mycket att säga om. Det är en musmatta och den fyller sin funktion utan några krusiduller. Om det är något jag är svag för så är det just sådana saker, de gör sin sak och de gör det bra.

Så för att sammanfatta har Revoltec lanserat ett par mycket potenta produkter som ska försöka slå sig in på en riktigt hård och inte minst sagt kräsen marknad och om de kommer lyckas eller inte återstår att se, men jag för min del skulle efter dessa timmar av testande helt klart se dem som värdiga alternativ.




Revoltec
Fightboard
Advanced

Revoltec FightMouse Advanced

Positivt
+ Sköna tangenter
+ Makrofunktionerna (programvaran)
+ Windows-tangentlås
+ Extra tangenter med smidigt verktyg

Negativt
– Inte så diskret design
– Glider lite för lätt
– Priset

Positivt
+ Ergonomisk
+ Hög upplösning
+ Enkel och smidig programvara
+ God precision (subjektivt)

Negativt
– Endast högerhänt

Revoltec Gamepad Precision Basic

Positivt
+ Pris
+ Jämnt glid

Negativt
– Kan glida lite vid starkt tryck

Tack till Listan för att de försåg oss med testexemplar.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments