Första intryck: ROG Phone från Asus – en överklockad gamingtelefon

Asus vill erbjuda optimal mobilupplevelse i stortitlar som PUBG och Fortnite

0

ROG Phone bjuder på en handplockad och överklockad mobilprocessor, 90 Hz 1ms amoled-skärm samt en mängd smidiga tillbehör för flitiga gamers.

Det har länge ryktats om en gaminginriktad smartphone från dator- och telefontillverkaren Asus och på Computex 2018 presenterar företaget nu sin ROG Phone. Målsättningen är att ta rygg på den allt jämt växande mobila gamingmarknaden där tillverkaren själva nämner titlar som PUBG och Fortnite. Stortitlar som dessa är några av de spel Asus hoppas kunna erbjuda optimal upplevelse i med ROG Phone, även om företaget inte har något uttalat samarbete med mobilspelsutvecklarna själva.

ROG Phone är i grund och botten en kraftfull Android-telefon som förutom hela 8 gigabyte primärminne och upp till 512 gigabyte lagringsminne kommer med en extra kraftfull Snapdragon 845 processor. ROG har sett till att endast använda handplockade Snapdragon 845-processorer som kan överklockas till 2,96 gigahertz upp från den vanliga maxfrekvensen på 2,8 GHz. Detta matchas av ett kylsystem som med namnet Gamecool ska använda sig av kraftfulla värmerör för att nå maxfrekvenser på processorn 5 gånger så länge som i traditionellt kylda smartphones.

Asus har även satsat på en enligt egen utsago ganska unik skärm. Den 6-tum stora amoled-skärmen ska förutom en uppdateringsfrekvens på 90 hertz även ha en riktig låg responstid på 1 millisekund. Visserligen har Razer med spelinriktade Razer Phone redan erbjudit 120 hertz uppdateringsfrekvens men Asus menar att ROG Phone har den kvickaste smartphoneskärmen på marknaden. Skärmen stödjer även HDR och erbjuder mycket riktigt en härlig upplevelse vid våra första handpåläggning med en upplösning på 2 160 x 1 080 pixlar.~™–

ROG Phone
ProcessorÖverklockad och handplockad 2.96Ghz octa-core Qualcomm®Snapdragon™ 845
GPUQualcomm® Adreno™630
Skärm6.0“ 18:9 (2160x1080) AMOLED
90Hz refresh rate with 1ms pixel response time
108.6% DCI-P3 color gamut
10000:1 contrast ratio
Capacitive touchscreen with 10-point multi-touch (supports Glove Touch)
Discrete image processing chip support HDR display – gaming, video & images
Vikt200g
MinneLPDDR4 8GB RAM
LagringUFS 2.1, 128GB / 512GB
Batteri4,000mAh
SensorerAccelerometer, e-compass, proximity sensor, Hall sensor, ambient-light sensor,
fingerprint sensor, gyroscope, 2 x ultrasonic AirTrigger sensors
TrådlöstQualcomm® Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ad:
2x2 MIMO
Wi-Fi Direct and WiGig® (11ad/60GHz Wi-Fi) wireless display support

Bluetooth® 5.0

Qualcomm® Snapdragon™ X20 LTE Modem:
Up to 1.2 Gbps Cat 18 LTE download speeds
Up to 5x20MHz carrier aggregation, 4x4 MIMO on up to 3 aggregated carriers, License Assisted Access (LAA)]
GPSSupports GPS, aGPS, Glonass, BeiDou
I/O portsLångsidan:
Custom USB-C™
Supports USB 3.1 Gen 1 / DP 1.4 (4K) / fast charging (PD 3.0) (15W)
ASUS HyperCharge direct charging
Kortsidan:
USB-C™
Supports USB 2.0 / fast charging (PD3.0) (20W) / Direct Charge
3.5mm headphone jack
Huvudkamera12MP + 8MP (120° wide-angle)
Frontkamera8MP
HögtalareDual front-facing stereo speakers with smart amplifier
24-bit/192KHz Hi-Res Audio
DTS Headphone:X™7.1 virtual surround-sound
Qualcomm® aptX™High-definition Bluetooth® wireless audio
NFCSupported
Dimensioner158.8 x 76.2 x 8.6mm
GränssnittROG Gaming UI

Skräddarsydd för att användas i landskapsläge

Den typiskt aggressiva ROG-känslan lyser igenom i telefonens design med ett gråtonat skal med detaljer i kopparfärg. Det är på nära håll också tydligt att ROG Phone inte är vilken telefon som helst med dubbla laddningskontakter, en USB Type-C på kortsidan samt en specialport på telefonens långsida. Detta för att göra det enkelt att spela med telefonen i landskapsläge samtidigt som den laddas. Specialporten kan antingen användas för olika dockningslösningar eller kopplas till en vanlig USB Type-C-kabel. Asus påpekar också att man använder en specialladdare (Hypercharge med upp till 20W) för telefonen där laddkretsen sitter i själva laddaren och på så sätt ska ge maximal laddningsprestanda utan att den blir onödigt varm. Med det sagt ska ROG Phone även stödja de vanliga snabbladdningsteknikerna från Qualcomm och USB 3.1-standarden. Batteriet är på totalt 4 000 milliamperetimmar, ett ganska rejält batteri som samtidigt är det oklart hur lång aktiv speltid batteritid detta kommer att ge.

På övre långsidan av telefonen sitter även två programmeringsbara knappar med touchsensorer, kallade AirTriggers, som kan användas likt pekfingerknappar på en handkontroll. Med touchteknik kan de användas för att nyttja fyra fingrar i spel utan att behöva fyra fingrar direkt på telefonens skärm. 

Egen kylare, “Switch-kontroller” och dockningsstationer

Asus är samtidigt fullt medvetna om att mer seriösa mobilspelare inte kommer att nöja sig med att bara spela på telefonens skärm. Företaget har även tagit fram mer än en handfull adaptrar och dockningsstationer. Enklast är Aeroactive Cooler som sätter en liten fläkt på baksidan av telefonen och ger lite extra kylning för själva ROG Phone men desto mer kylning för dina händer. Fläktens hastighet kan även styras i telefonens mjukvara Game Center där man samtidigt kan se klockfrekvenser och minnes/lagringsanvändning. En lyckad flört med inbitna datorentusiaster.

ROG Phone kan även paras med en fysisk handkontroller, Gamedevice, som ger både analoga och digitala styrknappar på vardera sida av telefonen. Detta ger en Nintendo Switch-liknande känsla och ger onekligen en betydligt bättre spelupplevelse än att trycka direkt på skärmen. 

Andra noterbara tillbehör är Wigig-dockan som inkopplad i en TV eller bildskärm låter dig spela med din ROG Phone helt trådlöst på en större skärm. Det finns även en desktop-docka, Mobile Desktop Dock, som förvandlar ROG Phone till en stationär Android-gamingdator med stöd för mus och tangentbord. 

ROG Phone lånar kameralösningen från Asus Zenfone 5 med dubbla sensorer på 12 resp. 8 megapixlar med stöd för vidvinkel. Telefonen stödjer även 802.11ac nätverk samt Bluetooth 5.0.

Oklar prispunkt och lanseringsdatum

ROG Phone har ännu inte fått ett spikat lanseringsdatum men sägs dyka upp innan årsskiftet. Det är samtidigt oklart vilka tillbehör som kommer att följa med och vad övriga lösningar får för prislapp. Gissningsvis blir det med tanke på ROG Phones specifikationer en rejäl slant för vad som verkar vara en av marknadens mest seriösa gamingtelefoner.

NordicHardwares Computex-reportage presenteras i samarbete med MSI.

Fler videoreportage från Computex 2018

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments